Για «θερμό» τριήμερο προετοιμάζονται Φανάρι, Μόσχα και Κίεβο

Για «θερμό» τριήμερο προετοιμάζονται Φανάρι, Μόσχα και Κίεβο01.02.2019Πρόσωπα

Ο Κύριλλος γιορτάζει δέκα χρόνια στον πατριαρχικό θρόνο, την ώρα που ενθρονίζεται ο Κιέβου Επιφάνιος

Νέα διπλή πράξη στον εξελισσόμενο «Ψυχρό Πόλεμο» Φαναρίου και Μόσχας αναμένεται να παρακολουθήσει η Ορθοδοξία το ερχόμενο τριήμερο. Σήμερα αρχίζουν στη Μόσχα οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια από την εκλογή του Κυρίλλου στον πατριαρχικό θρόνο, ενώ την Κυριακή στο Κίεβο θα επικυρωθεί τυπικά η Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Κιέβου

Επιφάνιου, παρουσία τετραμελούς αντιπροσωπίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες τους Πατριάρχες Αντιοχείας Ιωάννη, Σερβίας Ειρηναίο και τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβο. Οι δύο πρώτοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται παρασκηνιακά πιστοί υπασπιστές του, καθώς πάντα ακολουθούν κατά γράμμα την τακτική της ρωσικής Εκκλησίας, φρόντισαν άμα τη αφίξει τους στη Μόσχα να επιδώσουν διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στον Πατριάρχη Κύριλλο, ενώ παλαιότερα και ο Αρχιεπίσκοπος Ραστισλάβος είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Ρωσίας στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Τα τελευταία χρόνια το Πατριαρχείο της Μόσχας ενορχηστρώνει, επιστρατεύοντας διάφορες αφορμές, επισκέψεις πρόθυμων προκαθημένων στην έδρα του. Στα τέλη του 2017 όλοι οι προκαθήμενοι -πλην του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών- είχαν ταξιδέψει στη ρωσική πρωτεύουσα για να παραστούν στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ανασύσταση του Πατριαρχείου της Μόσχας. Μάλιστα, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων, παρότι πρεσβύτεροι του Κυρίλλου, είχαν εκπλαγεί δυσάρεστα από τη φιλοξενία και το ρωσικό τυπικό να κάθεται ο Πατριάρχης Κύριλλος σε μεγαλύτερο θρόνο, σαν να είναι αυτός ανώτερος των υπολοίπων.

Σήμερα, υπάρχει ο φόβος μήπως η ρωσική πλευρά επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την παρουσία των τριών προκαθημένων στη Μόσχα, προκειμένου να προβεί σε μια δυσάρεστη -ενδεχομένως και αντικανονική- ενέργεια με στόχο το Φανάρι, ως αντίποινα για την κήρυξη της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. Ηδη η Μόσχα έχει διακόψει μονομερώς τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ δεν θα ήταν καθόλου δυσαρεστημένη εάν έβλεπε να ακολουθούν την ίδια οδό και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, επιβεβαιώνοντας τη στρεβλή ρωσική επιχειρηματολογία ότι το Φανάρι παρενέβη τους ιερούς κανόνες με την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα θα συμπέσουν χρονικά με την ενθρόνιση του νέου προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου, που θα γίνει το πρωί της Κυριακής στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Η ενθρόνιση θα γίνει παρουσία των πολιτειακών και των πολιτικών Αρχών της Ουκρανίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκπροσωπήσουν, ύστερα από προσωπική απόφαση του κ. Βαρθολομαίου, οι μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, καθώς και οι ηγούμενοι των Μονών Βατοπαιδίου, αρχιμ. Εφραίμ και Ξενοφώντος αρχιμ. Αλέξιος.

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα