Γερμανία: Δίνει... μαθήματα από το χείλος του γκρεμού!

Γερμανία: Δίνει... μαθήματα από το χείλος του γκρεμού!15.02.2019Οικονομία

«Ατμομηχανή» με απέραντο θράσος και μηδέν ανάπτυξη

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Η τάση του Βερολίνου όχι μόνο να «κουνά το δάχτυλο» στους πιο αδύναμους κρίκους της οικονομικής αλυσίδας της ευρωζώνης, αλλά και να επιβάλλει τις πολιτικές του σε κάθε γωνιά της γηραιάς ηπείρου με τον πλέον κυνικό τρόπο τελικά δεν αρκεί... Δεν αρκεί για να κρύψει τη γύμνια της ίδιας της γερμανικής οικονομίας, καθώς, όπως αποκαλύπτει η ψυχρή γλώσσα των αριθμών, αλλά και επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ

της Deutsche Welle, το «βασίλειο της Μέρκελ» γλίτωσε πραγματικά στο... τσακ την ύφεση.

Συγκεκριμένα, με βάση το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, «η επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο, τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και η... χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Ρήνου» δεν ήταν παρά μερικοί μόνο από τους παράγοντες που καθήλωσαν τους οικονομικούς δείκτες του Βερολίνου - το οποίο το τελευταίο τρίμηνο του 2018 κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης τού... 0%! «Η Γερμανία τη γλίτωσε με μαυρισμένο μάτι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέας Σόιρλε, οικονομολόγος στην DekaBank, για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους, ενώ εξηγούσε παράλληλα πως «ούτε το πρώτο τρίμηνο του 2019 φαίνεται ότι θα είναι εύκολο, καθώς οι πολιτικές αβεβαιότητες βαρύνουν ιδιαίτερα την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Τα δείγματα γραφής του Ιανουαρίου, πάντως, επιβεβαιώνουν τον οικονομολόγο, καθώς για πέμπτη συνεχή χρονιά τον ίδιο μήνα φαίνεται πως επηρεάζεται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, που τώρα καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως ο αντίκτυπος που θα έχουν οι εμπορικές διαμάχες των ΗΠΑ (για παράδειγμα με την Κίνα), αλλά και οι ανησυχίες που εντείνονται με φόντο το Brexit.

Ασθενέστερη ζήτηση

Το κλίμα πλήττεται επίσης από την ασθενέστερη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες στην ευρωζώνη και στις αναδυόμενες αγορές, ενώ η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η τεχνολογική καινοτομία και η απόκτηση γερμανικής τεχνογνωσίας του βιομηχανικού κλάδου από ξένες -ιδιαίτερα κινεζικές- εταιρίες θα μπορούσαν να διαβρώσουν τη μεταποιητική βάση, πάνω στην οποία έχει χτιστεί μεγάλο μέρος του πλούτου της Γερμανίας.

Στο αρνητικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί για το «γερμανικό οικονομικό θαύμα», πάντως, οι ειδικοί δεν εξαιρούν τον ρόλο που έχει διαδραματίσει και η κατά 30 εκατοστά χαμηλότερη στάθμη των υδάτων του Ρήνου -σημαντική οδός μεταφοράς βιομηχανικών προϊόντων-, ελέω του ξηρού καλοκαιριού του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα