Γαλαντομία του κράτους είδε ο (αθεόφοβος) Φίλης

Γαλαντομία του κράτους είδε ο (αθεόφοβος) Φίλης08.11.2018Πρόσωπα

«Αδειασμα» στον πρώην υπουργό από Τζανακόπουλο

«Καθαρή ρύθμιση» των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας και «όχι ενδιάμεσα πράγματα» ζητεί ο Νίκος Φίλης σε δηλώσεις του, μία ημέρα μετά τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γαλαντομία» τη ρύθμιση για την εκκλησιαστική περιουσία. Ακολούθησε ηχηρό «άδειασμα»

του βουλευτή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το νέο «αντάρτικο» του πρώην υπουργού. «Δεν συμφωνώ με τον κ. Φίλη. Δεν ισχύουν αυτά. Αντί να μπούμε σε διαδικασία δικαστικής διένεξης, αποφασίσαμε η Εκκλησία να παραιτηθεί για την προ του 1939 περιουσία και για την περιουσία του 1952 και μετά να πάμε σε λογική συναξιοποίησης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Φίλης άφησε παράλληλα αιχμές και για το νέο εργασιακό καθεστώς των περίπου 10.000 ιερέων, λέγοντας πως ναι μεν είναι «θετικό» το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ο ίδιος δεν κατανοεί πώς αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά όταν το κράτος διατηρεί την υποχρέωσή του να πληρώνει στην Εκκλησία τουλάχιστον 210.000.000 ευρώ ετησίως, προκειμένου -όπως είπε– «να μισθοδοτεί εις τον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς».

Οσον αφορά το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «χρειάζεται πολλή δημόσια συζήτηση και νομική διευκρίνιση, και όχι γαλαντομίες εκ μέρους του κράτους», και χαρακτήρισε «ακανθώδες» το ζήτημα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που έγινε προκαταλαμβάνει το Κτηματολόγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα