Λίγα λόγια από καρδιάς: Να μάθω να ανέχομαι

Λίγα λόγια από καρδιάς: Να μάθω να ανέχομαι07.11.2018Πρόσωπα

Το θέμα είναι να καταλάβεις πού οδηγεί τα δικά σου βήματα ο Θεός

Γράφει ο
π. Ανδρέας Κονάνος*

Ο ταν γκρινιάζεις για κάτι που σου στέλνει ο Θεός κι όλο παραπονιέσαι, τότε ακριβώς ισχυροποιείς αυτό που συνέβη. Το τρέφεις μέσα σου και το διαιωνίζεις. «Γιατί να μου το πει; Γιατί να μου φερθεί έτσι; Ακούς εκεί να μου μιλήσει εμένα έτσι!»

Ξέρεις τι λάθος κάνεις μ’ αυτόν τον τρόπο; Κάτι που έγινε πριν από πέντε ώρες εσύ το συζητάς ως το βράδυ. Και το επιμηκύνεις ως το βράδυ. Κι έναν καβγά που κράτησε,

ας πούμε, δυο λεπτά εσύ τον κρατάς «ζωντανό» στην κουβέντα σου ως το βράδυ.

Το ξαναλές, το ξαναλές, το ξαναλές. Και τι κάνεις; Διαιωνίζεις το παρελθόν επ’ άπειρον. Ενώ, αν το έκοβες εκεί και δεν συνέχιζες, θα 'χε μείνει εκεί. Εγινε. Εφυγε. Πέρασε. Κοίτα λοιπόν μπροστά και πες: «Τώρα τι θέλει ο Θεός να μάθω απ’ αυτό; Μήπως θέλει να μάθω ν’ ανέχομαι κι άλλους ανθρώπους;»
Ολ’ αυτά τα θεία νοήματα και οι αποφάσεις έρχονται στον νου όταν ο νους είναι σε επαφή με τον Θεό. Και πιστεύω ότι στον δικό σου νου θα έρθουν πολύ περισσότερες φωτισμένες σκέψεις. Εύχομαι να καταλάβεις αυτό που σου λέω. Διότι δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι τα ίδια θεία νοήματα. Εσύ θα σκεφτείς άλλα. Αλλος περισσότερα. Εγώ λιγότερα. Αλλος θα έχει πιο πλούσιες έννοιες και αποκαλύψεις της αλήθειας του Θεού. Το θέμα είναι να καταλάβεις πού οδηγεί τα δικά σου βήματα ο Θεός. Κι έτσι θα έχεις διαρκώς την αίσθηση ότι δεν είσαι μόνος. Κι αυτό θα είναι το σημάδι ότι άγγιξες την αληθινή προσευχή.

Η προσευχή δεν είναι κατεβατά και διαβάσματα από βιβλία. Ακόμα κι αν τα βιβλία αυτά είναι ιερά βιβλία ψαλμών. Δεν είναι αυτό προσευχή. Προσευχή είναι κυρίως κίνηση ψυχής. Είναι ψυχική διάθεση απέναντι στον Χριστό. Εχει να κάνει με το πώς η ψυχή διάκειται απέναντι στον Θεό. Αυτή η αγαπητική στάση. Αυτό το ξύπνημα της καρδιάς. Αυτή η αφύπνιση η εσωτερική.
Οταν αυτό έρθει -αφού παρακαλέσεις πολύ τον Χριστό-, τότε θα δεις να επηρεάζει και τις ανθρώπινες σχέσεις. Θα φανερωθεί στη συναναστροφή με τους άλλους δίπλα σου. Η απάντηση του Θεού στην προσευχή σου θα έρθει και μέσα από περιστατικά καθημερινότητας. Και θα το δεις αυτό και μόνος σου. Εμπειρικά. Και παρόλο που κάνεις προσευχή, θα δεις ότι πάλι θα κάνεις λάθη μέσα στη μέρα σου.

Εκείνη την ώρα πάλι να ευχαριστήσεις τον Θεό. Εσωτερικά, δοξολόγησέ Τον και πες: «Κύριέ μου, σ’ ευχαριστώ γιατί με βοηθάς να δω τον εαυτό μου μέσα απ’ αυτή την γκάφα που έκανα πριν από λίγο. Είδα πόσο εγωιστικά φέρθηκα. Είδα τι ήταν αυτή η βλακεία που είπα. Δεν έπρεπε να το πω αυτό. Είδα ότι τόση ώρα, χωρίς να το καταλάβω, κουτσομπόλευα και πέρασαν είκοσι λεπτά συζήτησης με την παρέα μου και κουτσομπολεύαμε. Κύριέ μου, σ’ ευχαριστώ που με βοηθάς να καταλάβω τον εαυτό μου. Και Σου ζητώ να με συγχωρέσεις».

Και όταν η ψυχή σου ζητήσει την άφεση, αμέσως πάλι θα ηρεμήσει. Και θα γαληνέψει. Και θα πεις: «Από δω και πέρα κοιτάω πάλι μπροστά, Χριστέ μου. Κοιτάω το υπόλοιπο της μέρας μου να το κάνω όσο πιο φωτεινό γίνεται. Να βάλω όσο πιο πολλή αγάπη μπορώ».


*Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Στο βάθος κήπος» των εκδόσεων Αθως

Να μάθω να ανέχομαι

Keywords
Τυχαία Θέματα