Φορολογική «απειλή» από την Κίνα στις ΗΠΑ!

Φορολογική «απειλή» από την Κίνα στις ΗΠΑ!04.04.2018Ειδήσεις

Σκληρό πόκερ με τους δασμούς

Εν μέσω φόβων για το ξέσπασμα ενός πραγματικού εμπορικού πολέμου, η Κίνα, διά του πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον, φαίνεται αποφασισμένη να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας αντίμετρα «ανάλογα» και της ίδιας κλίμακας, αν ο Τραμπ επιβάλει περαιτέρω δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Ηδη την περασμένη Κυριακή η Κίνα

ανακοίνωσε δασμούς σε συνολικά 128 τρόφιμα και άλλα προϊόντα, ύψους 3 δισ. δολαρίων, απαντώντας στους ήδη επιβληθέντες αμερικανικούς δασμούς στο αλουμίνιο και στον χάλυβα. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον Κινέζο πρεσβευτή Τσούι Τιανκάι, «είναι μόνο η αρχή».

«Η Κίνα δεν προκαλεί εμπορικό πόλεμο και δεν θέλει να πολεμήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο. Από την άλλη όμως δεν φοβόμαστε έναν εμπορικό πόλεμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Επιθετικότητα

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται από την αμερικανική πλευρά η επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 50-60 δισ. δολαρίων. Αιτιολογώντας τον νέο γύρο δασμών, ο Τραμπ είχε πει ότι θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να μειώσουν τις εμπορικές ανισορροπίες με την Κίνα, ενώ έχει κατηγορήσει ανοιχτά το Πεκίνο για «κλοπή της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και της αμερικανικής τεχνολογίας», αλλά και για «οικονομική επιθετικότητα». Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί αναμένεται να στοχεύσουν κυρίως προϊόντα που ευνοούνται από το πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης του Πεκίνου Made in China 2025.

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για εμπορικά θέματα Πίτερ Ναβάρο επιχειρούσε να ρίξει λίγο τους τόνους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα