Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Αμερικανοί στη Μανμπίτζ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Αμερικανοί στη Μανμπίτζ04.04.2018Ειδήσεις

Περιμένουν «ντου» από τουρκικές δυνάμεις που στοχεύουν τους Κούρδους μαχητές

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Παρά την πρόσφατη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν «σύντομα, πολύ σύντομα» από τη Συρία, την περασμένη Κυριακή έφτασαν στη Μανμπίτζ 300 Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι θα προστεθούν στις δυνάμεις που θα στελεχώσουν τις δύο νέες βάσεις

που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ στην περιοχή. Η νέα αμερικανική στρατιωτική δύναμη, που έφτασε στη Μανμπίτζ με αυτοκινητοπομπή βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, ενώθηκε με τις υπόλοιπες δυνάμεις που σταθμεύουν στη μικρή μεθοριακή πόλη της βόρειας Συρίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Ο λόγος της αυξημένης κινητικότητας σε ολόκληρη την περιφέρεια της Μανμπίτζ είναι η προαναγγελθείσα ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, η οποία απαιτεί την εκκένωση της πόλης από τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Αγκυρα, είναι όμως σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Ολα δείχνουν ότι οι πάντες βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη στη Μανμπίτζ. Ειδικά μετά την «πτώση» της Αφρίν, η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού -τον συντονισμό των οποίων έχουν οι ΗΠΑ- ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες τόσο με στρατιωτικό προσωπικό όσο και με βαρύ οπλισμό. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί πεζοναύτες που μόλις έφτασαν στη Μανμπίτζ ανέλαβαν καθημερινές περιπολίες μέσα στην πόλη και στα περίχωρά της καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή, ως τα σύνορα με την Τουρκία.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες και τον τελευταίο καιρό τις έχουν αυξήσει» λέει ο Χαλίλ Μουστάφα, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών στην οποία κυριαρχεί η YPG. «Οι δυνάμεις που είναι παρούσες στη Μανμπίτζ ενισχύθηκαν» επιβεβαιώνει. Την ίδια ώρα οι κουρδοαραβικές δυνάμεις ενισχύουν και τα μέτρα ασφαλείας, κατασκευάζοντας χαρακώματα στην είσοδο της πόλης. Στο μεταξύ, οι «Times» του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία για να κερδίσει την υποστήριξη των εθνικιστών στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα