Φεύγει ο «Φοίβος» κι αφήνει πίσω του συντρίμμια

Φεύγει ο «Φοίβος» κι αφήνει πίσω του συντρίμμια26.01.2019Ρεπορτάζ

Πολλά προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους σφοδρούς ανέμους! Απαγορευτικό απόπλου λόγω των 9 μποφόρ

Στο έλεος της κακοκαιρίας με την ονομασία «Φοίβος» βρέθηκαν χθες πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα σε οδικά δίκτυα, ακυρώσεις στα δρομολόγια πλοίων και κατολισθήσεις.

Συγκεκριμένα, οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι τοπικά στα πελάγη άγγιξαν ακόμα και τα 9 μποφόρ, προκάλεσαν δυσκολίες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Χθες, από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, ενώ όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν στα νησιά του Αργοσαρωνικού επιβιβάζονταν μόνο σε πλοία συμβατικού τύπου. Την ίδια στιγμή κανένα πλοίο δεν αναχώρησε από το λιμάνι του Λαυρίου, ούτε από τις γραμμές Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα, Καβάλα - Πρίνος, Κεραμωτή - Λιμένας Θάσου, Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα - Λευκίμμη.

Σφοδρή ήταν η καταιγίδα που άρχισε να πέφτει από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Αττική, με πολλούς δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια. Η δυνατή βροχή είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Αθηναίοι να ταλαιπωρηθούν αρκετά μέχρι να φτάσουν στις δουλειές τους, καθώς πολλές κεντρικές οδοί -Κηφισίας, Κατεχάκη, Μεσογείων, Συγγρού, Βασιλίσσης Σοφίας, Αλεξάνδρας, Λιοσίων, Αχαρνών, Πατησίων- ήταν μπλοκαρισμένες.

Ο μεγάλος όγκος βροχής που έφερε μαζί του ο «Φοίβος» προκάλεσε κατολίσθηση στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων. Αμέσως βγήκαν στον δρόμο τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας ώστε να γίνει η απαραίτητη απομάκρυνση των βράχων. Παράλληλα, η άνοδος της στάθμης του Πηνειού και άλλων ποταμών έθεσε σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές της περιοχής. Οπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, αυτό έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ενα παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο ύψος του φράγματος του Αλφειού ποταμού, με αποτέλεσμα να κλείσει έως χθες ο δρόμος που ενώνει τα Μακρίσια με την Αρχαία Ολυμπία και την Αλφειούσα. Το έδαφος φαίνεται ότι συγκέντρωσε μεγάλο όγκο νερού και μαλάκωσε, με συνέπεια να αποκολληθούν οι βράχοι και να πέσουν στο οδόστρωμα. Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, η κυκλοφορία διακόπηκε στο σημείο για λόγους ασφαλείας και μέχρι να απομακρυνθούν τα βράχια, καθότι υπήρχε κίνδυνος για πεζούς και οδηγούς.

Προβλήματα αντιμετώπισαν και όσοι οδηγοί ήθελαν να μετακινηθούν στον παραποτάμιο δρόμο του Αλφειού, αφού το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε μια αγροτική έκταση στο ύψος της Τρυπητής, λίγο πριν από τη γέφυρα Ασπρων Σπιτιών, και έκοψε προσωρινά τον δρόμο στα δύο. Στο σημείο μετέβη άμεσα μηχάνημα του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και κατάφερε να ανοίξει το μισό τμήμα του δρόμου.

Τέλος, στην Τρίοδο Μεσσηνίας η Πυροσβεστική διέσωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής εννέα άτομα, τα οποία είχαν εγκλωβιστεί σε πρόχειρο κτίσμα εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής που έπληττε την περιοχή.

Εφεραν σκόνη οι νοτιάδες

Τοπίο στην ομίχλη ήταν το σκηνικό χθες στην Κρήτη, καθώς λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων μεταφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το φαινόμενο εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης και θα συνεχίσει να «κάθεται» πάνω από το νησί ως σήμερα τα ξημερώματα. Σημειώνεται πάντως ότι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που «έπνιξαν» την Κρήτη την άνοιξη του 2018, όταν είχαν καταγραφεί πολύ υψηλές τιμές.
Χαμένοι στο «νέφος» ξύπνησαν χθες και οι κάτοικοι της Ρόδου, με πολλές περιοχές του νησιού των ιπποτών λόγω της αφρικανικής σκόνης να θυμίζουν... Σαχάρα.
Πυκνό στρώμα σκόνης κάλυψε την πόλη και το λιμάνι της Ρόδου καθώς και άλλες περιοχές, όπως ο λόφος του Αγίου Στεφάνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα