«ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

«ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ06.01.2018Άρθρα

Πόσο λείπει και πόσο ανάγκη έχουμε το ήθος και τις αξίες από τον πολιτικό κόσμο

Από τον
Βασίλη Δ. Παπαγιαννίδη*

Δε μπορεί να μην έχετε ακούσει για τον Αλκιβιάδη. Μεγάλος ρήτορας και ικανότατος πολιτικός των Αθηνών στα τέλη του 5ου αιώνα. Μόνο που το πιο ιερό και όσιο που είχε ήταν ο εαυτός του.
Αδίστακτος και ματαιόδοξος, δεν δίστασε να τιμωρήσει την πατρίδα του την Αθήνα και -για να αποφύγει την καταδίκη

του σε μια δικαστική υπόθεση ιεροσυλίας- να καταφύγει στην εχθρική Σπάρτη και να τη βοηθήσει στον πόλεμο κατά της Αθήνας!
Αργότερα ξαναγύρισε στην Αθήνα και την οδήγησε σε νίκες κατά της Σπάρτης. Και στο τέλος προσπάθησε να διαφύγει στην αυλή του Πέρση μονάρχη, αλλά δολοφονήθηκε…

Η ιστορία του μας διδάσκει πως υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που συνθέτουν έναν πολιτικό: το ήθος-αξίες, από τη μια, και οι ικανότητες, από την άλλη. Κάποιοι έχουν και τα δύο, κάποιοι το ένα και κάποιοι κανένα.

Οι ικανότητες είναι κάτι για το οποίο δε μπορείς να κατηγορήσεις ευθέως έναν πολιτικό. Τουλάχιστον στον βαθμό που θα τον κατηγορούσες για το ήθος του.
Αυτό το ήθος όμως… Πόσο πολύ λείπει από τον πολιτικό κόσμο... Και πόσο πολλή ανάγκη το έχουμε... Θέλουμε πολιτικούς που το ιερό και το όσιο δεν θα είναι ο εαυτός τους, το προσωπικό συμφέρον τους και η πολιτική επιβίωσή τους, αλλά το κοινό καλό και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Προφανώς και υπάρχουν και καλοί πολιτικοί. Αλλά, δυστυχώς, ο εύκολος πλουτισμός και τα λάθος πρότυπα αναδεικνύουν λανθασμένες αξίες…
Και όταν επικρατεί ηθική παρακμή, το φαινόμενο «Αλκιβιάδης» βγαίνει στην επιφάνεια. Και μπορεί να μιλάει για ελευθερία, αλλά, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, δεν θα διστάσει να στραφεί και στην τυραννία.
Και δεν μιλάω για κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό. Μιλάω για μια συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση.
Μια κατάσταση στην οποία η ιδιοτέλεια και ο καιροσκοπισμός έχουν αναδειχθεί σε συστατικά στοιχεία της πολιτικής δράσης, καταστρέφοντας τα θεμέλια της δημοκρατίας…
Και πρέπει να αλλάξει αυτό. Γιατί, αν θυμάστε καλά, μετά τον Αλκιβιάδη η Αθήνα γνώρισε την ήττα και τους Τριάκοντα Τυράννους…

*Δικηγόρος

Keywords
Τυχαία Θέματα