«Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» από το τέλος Φεβρουαρίου!

«Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» από το τέλος Φεβρουαρίου!06.02.2018Οικονομία

Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδοτήσεις από 25% έως 60% και άτοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Του
Β. Παπακωνσταντόπουλου

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ». Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδοτήσεις από 25% έως 60% (ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα) και άτοκα δάνεια σε νοικοκυριά για ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους με εφαρμογή μονώσεων, αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης, κουφωμάτων κ.ά. Ο μέγιστος προϋπολογισµός

των δαπανών ενεργειακής αναβάθµισης μπορεί να φθάσει τα 25.000 ευρώ.

Το πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους για ένταξη στις χρηματοδοτούμενες δράσεις αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκο Καραμούζη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.

Δικαίωμα συμμετοχής

Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, που έχουν δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία, με ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 40.000 ή τα 50.000 ευρώ. Αν δεν ξεπερνά αυτό το πλαφόν, τότε το ποσοστό της επιδότησής του θα εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται και το οποίο είναι 60% για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και 40% για ατομικό εισόδημα από 15.000 έως 20.000 ευρώ. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεπεράσει το 70%.



Το ανώτατο ποσό επιδότησης που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι για μία παρέμβαση συνολικού ύψους 25.000 ευρώ είναι 17.500 ευρώ. Το ανώτατο ύψος των δανείων καθορίζεται σε 25.000 ευρώ (δηλαδή 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατ’ ανώτερο), ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια. Ο τελικός ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα