Εξοφλήσαμε το (ακριβό) χρέος του ΔΝΤ

Εξοφλήσαμε το (ακριβό) χρέος του ΔΝΤ26.11.2019Πρόσωπα

Πρόκειται για το τμήμα των δανείων 2,7 δισ. ευρώ. Θετικές συνέπειες υπό προϋποθέσεις και σε... βάθος χρόνου για την οικονομία και τους ελληνικούς τίτλους

Θετικές συνέπειες, αλλά μακροπρόθεσμα αναμένεται να έχει για την οικονομία της χώρας και τους ελληνικούς τίτλους η χθεσινή ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος (2,7 δισ. ευρώ) των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα

από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «ολοκληρώθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019».

Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες του εν λόγω υπουργείου, με την ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής «υλοποιείται μία ακόμη προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Με τον χειρισμό αυτόν, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, «ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών».

Ενίσχυση

Από την πλευρά τους, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα θετικά αποτελέσματα από αυτή την εξέλιξη για την οικονομία δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο, δεδομένου ότι η κίνηση είχε προεξοφληθεί από τις αγορές. Ομως μακροπρόθεσμα η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα ενισχύσει τη θέση των ελληνικών κρατικών και εταιρικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά και θα βελτιώσει την εικόνα του χρέους. Και αυτό επειδή μειώνεται το υπόλοιπο της οφειλής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου στα 5,6 δισ. ευρώ και συρρικνώνεται αυτόματα το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά σε 1,91% από 4,91% (ποσοστό στο οποίο αποπληρώνονται).

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ (η πρώτη δόση δόθηκε χθες και η επόμενη αναμένεται να καταβληθεί στις αρχές του 2020) θα διαμορφώσει και θετικό περιβάλλον για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», που αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου. Με το σχέδιο αυτό ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες και θα πουλά τίτλους σε επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, θα επηρεαστούν θετικά οι συστημικές τράπεζες της χώρας εν όψει και των stress tests, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα