Συνάντηση αρχαίας και νεοελληνικής τέχνης

Συνάντηση αρχαίας και νεοελληνικής τέχνης26.11.2019Τέχνες

78 έργα από τη μεγάλη συλλογή της ΤτΕ συνομιλούν με εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας

Σημαντικοί πίνακες της συλλογής της Τραπέζης της Ελλάδος «συναντώνται» με αρχαιότητες στην Καβάλα, στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «Σημείο Συνάντησης», που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. 

Η ιδέα συνεργασίας μεταξύ της Τραπέζης της Ελλάδος και ενός αρχαιολογικού μουσείου για

τη δημιουργία έκθεσης που γεφυρώνει τη νεοελληνική τέχνη με συγκεκριμένες αρχαιότητες «γεννήθηκε» πριν από ενάμιση χρόνο και στις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα εγκαινιαστεί η έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας. Εβδομήντα οκτώ έργα της μόνιμης συλλογής της Τραπέζης της Ελλάδος «ταξίδεψαν» στην Καβάλα για να συναντηθούν με την προϊστορική συλλογή που χρονολογικά φτάνει έως τα ελληνιστικά χρόνια της Νεαπόλεως, ακόμη και έως τη βυζαντινή Χριστούπολη και τη νεότερη Καβάλα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου 2020 και αποτελείται από μικρές αφηγήσεις με κοινές θεματικές σε όλη τη διαδρομή. Ερεθίσματα σε σχέση με την τεχνοτροπία, τη γραφή, τις υφές και τα υλικά δημιουργίας των καλλιτεχνημάτων του αρχαίου και του νεότερου κόσμου ενεργοποιούν την παράλληλη και διαφορετική προσέγγιση αρχαίων και νεότερων έργων τέχνης και οδηγούν σε νέες στάσεις θέασης στον μουσειακό χώρο.

Αμφίπολη

Εκθέματα από το νεκροταφείο της αρχαίας Αμφίπολης, όπως προτομές γυναικείων μορφών και περίτεχνα κοσμήματα, «συνομιλούν» με γυναικεία πορτρέτα των Γεωργίου Ιακωβίδη, Ορέστη Κανέλλη και Γιάννη Τσαρούχη, ενώ θαλασσογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη βρίσκονται στον ίδιο χώρο με αγγεία των οποίων οι αναπαραστάσεις αφηγούνται τη δραστηριότητα των αρχαίων πόλεων της περιοχής μέσω της θαλάσσιας οδού. Ακόμη μία «συνομιλία» λαμβάνει χώρα στην αίθουσα που αφιερώνεται στην Παρθένο, προστάτιδα θεότητα της Νεαπόλεως.

Δίπλα της εμφανίζεται η Αθηνά Παλλάδα, μία εμβληματική απεικόνιση θεάς από τον Νικόλαο Γύζη.

Keywords
Τυχαία Θέματα