Εβαλε στο... χρονοντούλαπο το «συντρόφισσες και σύντροφοι»

Εβαλε στο... χρονοντούλαπο το «συντρόφισσες και σύντροφοι»08.04.2019ΣΥΡΙΖΑ

Με την προσφώνηση «προοδευτικοί πολίτες», αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο η ομιλία του Τσίπρα

Με την προσφώνηση «προοδευτικοί πολίτες της Αθήνας» αντί του παραδοσιακού «συντρόφισσες και σύντροφοι» επέλεξε να αρχίσει την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο κλειστό του Γαλατσίου,

με προφανή στόχευση να απευθυνθεί σε ευρύτερα τμήματα της Κεντροαριστεράς και παράλληλα να μην πολώσει άλλο το ήδη βαρύ κλίμα με το Κίνημα Αλλαγής.

Η επίθεση που εξαπέλυσε κατευθυνόταν αποκλειστικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., κι αυτό έγινε επειδή στο Μαξίμου διαπιστώνουν -εκ των υστέρων- ότι η πολεμική κατά της Φώφης Γεννηματά όχι μόνο δεν ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως αύξησε τη συσπείρωση του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε πάντως να απευθυνθεί στο θυμικό του ΠΑΣΟΚ, όταν μίλησε στη νεολαία με έμμεσες αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας 1980. «Ετσι γεννήθηκε η μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του ’80. Ετσι ακριβώς συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, το 2015» είπε.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποψηφιότητά του για Νόμπελ Ειρήνης θέλοντας να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στο Σκοπιανό. Επισήμανε ότι «όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο στην Ευρώπη, ακόμη και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Δεξιάς, προτείνουν την επιβράβευση της συμφωνίας με Νόμπελ Ειρήνης».

Διερωτήθηκε δε αναφορικά με τα περί συναλλαγής για τις συντάξεις αν ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. αντιλαμβάνονται την Ευρώπη ως χώρο «φτηνών και ανίερων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι».

Χαρακτηρισμοί

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά της ευρωπαϊκής Δεξιάς αλλά και στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο χαρακτήρισε «ανθέλληνα» θυμίζοντας ότι ήθελε να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη.
«Εχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του. Δεν μου προκαλεί έκπληξη που τον στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης» είπε και εν συνεχεία πρόσθεσε: «Ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος στον Βέμπερ». Εκανε επίσης ειδική αναφορά στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και σημείωσε ότι θα τελειώσει όταν αρχίσουν να απαλείφονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Μύδροι από τον Ραγκούση κατά Μαρινάκη - διαπλοκής

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» λέει ο λαός και, στην περίπτωση της ΔΗΜ.ΑΡ., «ταιριάζει γάντι», καθώς «σφάζονται» επειδή οι μισοί πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί θέλουν το ΚΙΝ.ΑΛ. Οι Αλέξης Τσίπρας και Θανάσης Θεοχαρόπουλος συναντήθηκαν το Σάββατο στη Βουλή και έδωσαν τα χέρια για να κατέβουν μαζί στις εκλογές, πυροδοτώντας αλυσιδωτές εκρήξεις στη μινιατούρα κόμματος.

Μεθοδεύσεις ώστε να αποκλειστούν οι διαφωνούντες και να φανεί πως η πλειοψηφία ήθελε τη συμμετοχή στο «προσκλητήριο» του Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλουν 28 στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. Προηγήθηκε η διαγραφή των μελών του κόμματος που συμμετείχαν στο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. Οι 28 έριξαν ευθείες βολές κατά του Θανάση Θεοχαρόπουλου, τονίζοντας ότι η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε με αντικαταστατικούς όρους. Οπως εξηγούν, μια περιορισμένη ηγετική ομάδα με προσωπικές στρατηγικές από τα 81 μέλη της Κ.Ε. διέγραψε όσους όχι μόνο εξελέγησαν στη νέα Κ.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και όσους ήταν «ύποπτοι» για συμπάθεια προς το ΚΙΝ.ΑΛ., μειώνοντας έτσι τον αριθμό της Κ.Ε. στους 51. Στόχος ήταν να υπάρξουν απαρτία και δημιουργία τεχνητής πλειοψηφίας.

Στοχοποίηση

Για «απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες» του κόμματος κάνει λόγο από την πλευρά της η ΔΗΜ.ΑΡ. και στοχοποιεί το ΚΙΝ.ΑΛ.: «Είναι θλιβερό και πρωτοφανές στην πολιτική ζωή της χώρας οργανωμένα μέλη και στελέχη άλλου κόμματος (ΚΙΝ.ΑΛ.) να επιχειρούν απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες και τις πολιτικές επιλογές της ΔΗΜ.ΑΡ.».

Το περασμένο Σάββατο, πέντε στελέχη του κόμματος ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την απόφαση για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι πρώην βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, καθώς και τα μέλη της Κ.Ε. Γεράσιμος Γεωργάτος, Χρήστος Γκαρμπούνης και Στέλιος Παναγούτσος.

Εν μέσω αυτών των ιλαροτραγικών σκηνικών, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ. έδωσαν χθες στη δημοσιότητα την προγραμματική διακήρυξη για τη συνεργασία τους, με αναφορές στην ανάγκη για συμμαχία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, τη συγκρότηση μετώπου κατά της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, και τη βαθύτερη ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσο για τον Θεοχαρόπουλο, κέρδισε «επάξια» τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα