Πρόστιμο 20.000 € σε Ελληνα για Mercedes με βουλγαρικές πινακίδες

Πρόστιμο 20.000 € σε Ελληνα για Mercedes με βουλγαρικές πινακίδες08.04.2019Ρεπορτάζ

Από κόσκινο της ΑΑΔΕ περνούν χιλιάδες οχήματα, ιδιαίτερα στη Μακεδονία

«Φρένο» στην αλόγιστη χρήση των οχημάτων με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας -κυρίως στη βόρεια Ελλάδα- με... πρόσχημα την ίδρυση εικονικών προσωπικών επιχειρήσεων βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στην «τσιμπίδα»

της ΑΑΔΕ έπεσε Ελληνας κάτοχος πολυτελούς τζιπ με βουλγαρικές πινακίδες, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο, το οποίο ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ απέρριψε το αίτημα ακύρωσης των προστίμων για παράνομη κυκλοφορία στην Ελλάδα μιας Mercedes-ML 400 Cdi με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας από Ελληνα ο οποίος είναι φορολογικός κάτοικος της χώρας μας αλλά διαθέτει και βουλγαρική εταιρία στο όνομά του, η οποία, όπως αποδείχθηκε όμως, δεν είχε καμία απολύτως εμπορική δραστηριότητα.

Μάλιστα, η χρήση των βουλγαρικών πινακίδων κυκλοφορίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα «ακριβή» για τον παραβάτη, καθώς το κόστος απόκτησης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσε δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ και τώρα θα αναγκαστεί να πληρώσει πάνω από 20.000 ευρώ σε πρόστιμα…

Ο φορολογούμενος κατέθεσε προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ και ζήτησε να ακυρωθούν τα πρόστιμα, προβάλλοντας τους ισχυρισμούς ότι η επιχείρηση με έδρα στη Βουλγαρία, της οποίας είναι μοναδικός εταίρος και διαχειριστής, είναι αληθής και ενεργή, το ΕΙΧ αυτοκίνητο με πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας βρισκόταν σε ουσιαστική ακινησία λόγω οικονομικής αδυναμίας και, τέλος, δεν υπήρχε πρόθεση απόκρυψης του ΕΙΧ αυτοκινήτου. Η ΔΕΔ, με την υπ. αριθμ. 1940/14/12/2018 απόφασή της, απέρριψε την προσφυγή και καλεί τον φορολογούμενο να πληρώσει τον φόρο που του καταλογίστηκε με τον έλεγχο.

Στόχος της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να περιορίσει την καταστρατήγηση της νομοθεσίας, που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολυτελή και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια χωρίς οι κάτοχοί τους να πληρώνουν φόρο πολυτελείας και να ξεφεύγουν από τα τεκμήρια, ενώ, αντίθετα, επιβαρύνονται με όλα αυτά οι κάτοχοι των αντίστοιχων αυτοκινήτων που έχουν ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα