Εθνική: O πληθωρισμός θα κινηθεί προς το 2%

Ισχυρή ζήτηση υπηρεσιών, ανθεκτικά περιθώρια κέρδους και οικονομικό κλίμα μεταθέτουν την αποκλιμάκωση για το 2ο εξάμηνο

Τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων άρχισαν να μειώνονται, αλλά συνεισέφεραν σημαντικά στην αδράνεια του πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπεται να κινηθεί προς το 2% στο β’ εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ, ο πληθωρισμός τροφίμων αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,4% ετησίως το β’

εξάμηνο του 2024 από 5,6% το α’ εξάμηνο (στο 2,0% από περίπου 3,5% ετησίως, αντίστοιχα, εξαιρώντας το ελαιόλαδο), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα ακραία καιρικά φαινόμενα ούτε πιέσεις κόστους λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.

Αλλαγή στο μείγμα του πληθωρισμού:

Ισχυρή ζήτηση υπηρεσιών, ανθεκτικά περιθώρια κέρδους και κλιματικές επιδράσεις (Θεσσαλία, ελαιόλαδο) μεταθέτουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς το 2,0% για το 2ο εξάμηνο του 2024.

Η επιμονή του πληθωρισμού αντανακλά την επίδραση πρόσθετων παραγόντων, δεδομένου ότι οι δυνάμεις που συνέτειναν στην πληθωριστική ανάφλεξη την περίοδο 2022-23 (εκτόξευση διεθνών τιμών πρώτων υλών, ενεργειακή κρίση, σημαντικές δυσλειτουργίες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα) δεν διαδραματίζουν πλέον σημαντικό ρόλο.

Συγκεκριμένα:

i) Η ενέργεια έχει πλέον περιορισμένη επίδραση, αλλά παραμένει εστία αβεβαιότητας.

ii) Ο πληθωρισμός στις περισσότερες κατηγορίες αγαθών (πλην τροφίμων) έχει αποκλιμακωθεί αισθητά σε αντιστοιχία με τις τάσεις που παρατηρούνται διεθνώς.

iii) Ο πληθωρισμός τροφίμων επιβραδύνεται αλλά παραμένει υψηλός, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης βαρύτητας του ελαιολάδου, αλλά και δυσμενών κλιματικών επιδράσεων.

iv) Τα περιθώρια κέρδους των εταιριών αρχίζουν να ομαλοποιούνται, αλλά συνεισέφεραν σημαντικά στην αδράνεια του πληθωρισμού ειδικά στα αγαθά. Η μείωση του πληθωρισμού στα αγαθά θα ήταν ακόμα ταχύτερη, εάν τα περιθώρια κέρδους των εταιριών (ειδικά στη λιανική αγορά καταναλωτικών αγαθών και ειδικότερα των τροφίμων) προσαρμόζονταν στην υποχώρηση των τιμών αρκετών πρώτων υλών, καθώς και άλλων εισαγόμενων παραγωγικών εισροών κατά το 2023 και τους πρώτους μήνες του 2024. Αυτό όμως δεν συνέβη στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, λόγω ισχυρής ζήτησης και χρόνιων διαρθρωτικών αγκυλώσεων της ελληνικής αγοράς, αλλά και των πρακτικών τιμολόγησης των διεθνών αλυσίδων διάθεσης μεταποιημένων προϊόντων και πρώτων υλών.

v) Ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί το βασικό αποδέκτη της ζήτησης και συνιστά πλέον την κύρια αιτία της βραχυπρόθεσμης ακαμψίας του πληθωρισμού.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, η ανάλυση της ΕΤΕ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός, βάσει ΔΤΚ, θα διαμορφωθεί στο 2,6% ετησίως κατά μ.ό. το 2024, με επιβράδυνση κοντά στο 2,0% κατά μ.ό. το 2ο εξάμηνο του έτους. Παρά την υπεραπόδοση του τουρισμού και την αντοχή της εγχώριας ζήτησης, τα περιθώρια νέων ανατιμήσεων στις υπηρεσίες θα περιοριστούν αισθητά προς τα τέλη του 2024.

Keywords
Τυχαία Θέματα