Εθνικ στο Μπενσουσάν Χαν!

Εθνικ στο Μπενσουσάν Χαν!14.04.2018Τέχνες

Οι δύο Θεσσαλονικιές μιλούν για την πορεία τους, για τη μουσική και τα βιώματά τους

Από την
Ελένη Σκάρπου

Παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα που τις κάνει ξεχωριστές και εντοπίζεται εύκολα στη μουσική τους, που έχει κάτι πολυπολιτισμικό χωρίς να παραβιάζει μουσικά σύνορα, κάτι παραδοσιακό αλλά συνάμα σύγχρονο, κάτι αέρινο και βαρύ από συναισθηματικής πλευράς.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή είναι οι Θεσσαλονικιές που συζητιούνται συχνά στα καλλιτεχνικά πηγαδάκια για τη μουσική δράση

τους και τις performances που κάνουν. Μια αντίστοιχη μουσική performance, βασισμένη στις δικές τους συνθέσεις, παρουσιάζουν στις 20-21 και στις 27-28 Απριλίου στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Θεσσαλονίκη). Σε αυτή το κοινό θα απολαύσει παλαιότερες αλλά και καινούργιες ανέκδοτες συνθέσεις τους, που παρουσιάζονται πρώτη φορά, καθώς και τραγούδια που τις ενέπνευσαν. Οι δύο αδερφές, πατώντας γερά στην παγκόσμια παράδοση, την εξελίσσουν μέσα από το δικό τους ξεχωριστό πρίσμα γεννώντας ένα είδος αβανγκάρντ, έθνικ καμπαρέ.

Γκόσπελ και ρεμπέτικο

Οι ίδιες παίζουν πιάνο και κιθάρα και τραγουδούν, ενώ μαζί τους θα βρεθούν επί σκηνής ο Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και ο Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο, με τους οποίους συμπορεύονται από το 2013. «Μας αρέσει πολύ να παίζουμε σε χώρους με ιδιαίτερη δυναμική, όπως το Μπενσουσάν Χαν, που ταιριάζουν στην αισθητική μας. Σε αυτό το live θα κινηθούμε στα όρια του γκόσπελ και του ρεμπέτικου, αλλά και της βαλκανικής πολυφωνίας. Θα απολαύσετε επίσης ζωντανά μια τοποθέτηση κουστουμιού από την Ιωάννα Σκαντζέλη και θα έχουμε και ένα guest έκπληξη» αναφέρουν οι αδερφές Βουγιουκλή, που άρχισαν την πορεία τους μετά το 2000 και μέχρι σήμερα οι εμπειρίες και τα ταξίδια τους ήταν πολλά.



«Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς, από πολύ μικρές, και η σχέση μας είναι ιδιαίτερη. Αγαπάμε μουσικές από όλο τον κόσμο. Ετσι μεγαλώσαμε, ακούγοντας πολλά είδη μουσικής. Για εμάς υπάρχει καλή και κακή μουσική. Μπορεί να μας συγκινήσουν το ίδιο ένα ηπειρώτικο τραγούδι, ένα κλασικό κομμάτι και ένα ροκ άκουσμα. Για εμάς κάτι ή είναι τέχνη ή δεν είναι. Αυτός είναι ο διαχωρισμός που μπορούμε να κάνουμε και μόνο αυτός» επισημαίνουν οι αδερφές Βουγιουκλή, που από το 2002 άρχισαν τις εμφανίσεις τους στο Λιόγερμα, ανοίγοντας τις συναυλίες του Ψαραντώνη και όχι μόνο.

Και στη Νέα Υόρκη

Για μία διετία έκαναν περίπου 200 παραστάσεις στο Ρουφ, στην Αθήνα, έχουν παίξει στη Νέα Υόρκη και σε άλλα μέρη στο εξωτερικό, και ευτυχώς νιώθουν πολύ γεμάτες. «Εχουμε την ευτυχία να κάνουμε αυτό που αγαπάμε χωρίς να πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις. Είναι σημαντικό να μπορείς να εκφράζεσαι όπως θέλεις και να βρίσκεις ανταπόκριση από τον κόσμο. Μας αρέσει να επικοινωνούμε αυτό που κάνουμε χωρίς να αλλάζουμε τις παραστάσεις μας ανάλογα με το κοινό, έτσι ώστε να βλέπουμε κάθε φορά τις αντιδράσεις. Παρατηρούμε ότι κάτι που μπορεί να συγκινήσει έναν Ελληνα μπορεί να συγκινήσει έναν Ινδό και έναν Αμερικανό.

Τα ταξίδια φυσικά μας έχουν ανοίξει τους ορίζοντες και οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί μας έχουν εξελίξει και ως ανθρώπους και ως μουσικούς» εξομολογούνται η Ελένη και η Σουζάνα, που εύχονται στα επόμενα χρόνια να έχουν την ίδια αγάπη και λαχτάρα για τέχνη, γιατί αυτό παραμένει μια μεγάλη κινητήρια δύναμη, ώστε να δίνουν την ενέργειά τους στο κοινό.

Το «μαζί»

Οι πρόβες τους είναι καθημερινές. Εκεί διαφωνούν δημιουργικά και συμπράττουν με αρμονία. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιες, είναι σπουδαίο το γεγονός πως έχουν κοινή αισθητική, γιατί αυτό τις κρατάει δεμένες και αφοσιωμένες στον στόχο τους.
Αυτό που τις ενδιαφέρει πραγματικά είναι η διφωνία και το μαζί. «Μεγαλώσαμε στην Ξάνθη και έχουμε καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Ημασταν φοιτήτριες εδώ και εξακολουθούμε να νιώθουμε παιδιά του κέντρου, να τριγυρνάμε στην Προξένου Κορομηλά και στη Λώρη Μαργαρίτη» λένε και σίγουρα στις εμφανίσεις που θα μας χαρίσουν θα μας ξετρελάνουν μνήμες από την πρώτη δισκογραφική δουλειά τους με παραδοσιακά γκρεκάνικα, από τη δεύτερη αποκλειστικά με δικά τους κομμάτια, αλλά και τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει προσεχώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα