Διπλό «όχι» σε Ευκλείδη από Βερολίνο

Διπλό «όχι» σε Ευκλείδη από Βερολίνο14.04.2018Παρασκήνιο

Με... στιλ Σόιμπλε ο Σολτς απέρριψε και τα δύο σχέδια για ανάπτυξη και χρέος!

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Μπορεί ο Σόιμπλε να έφυγε, αλλά η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα παραμένει ίδια! Διπλό «όχι» εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

από τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς, τόσο για το προωθούμενο ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα όσο και για το σχέδιο διευθέτησης του δημόσιου χρέους!

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο ο κ. Σολτς ζήτησε βελτιώσεις και περαιτέρω επεξεργασία του προσχεδίου «Αναπτυξιακή στρατηγική για το μέλλον της Ελλάδας», το οποίο παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι Γερμανοί επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και θεωρούν ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι αρκετά γενικόλογο και θεωρητικό.

Ο κατώτατος

Δυσαρέσκεια προκαλεί ειδικά η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, κατά τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνει μόνο εάν προηγηθεί αύξηση της παραγωγικότητας.

Από ελληνικής πλευράς επιχειρήθηκε να ξεδιπλωθούν οι προθέσεις του γερμανικού άξονα για το χρέος και το «γαλλικό κλειδί» που θα επιτρέψει την αναδιάρθρωσή του. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διατήρηση του βασικού κορμού των προθέσεων της Γερμανίας, αλλά και των υπόλοιπων κρατών του «άξονα» περί σύνδεσης των παρεμβάσεων στο χρέος (που θα εξελιχθούν τμηματικά τα επόμενα χρόνια) όχι μόνο με το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» (δηλαδή με την πορεία του ΑΕΠ, πρόταση η οποία ξεδιπλώθηκε σε μία πρώτη της εκδοχή προ ημερών σε δημοσίευμα της «Handelsblatt»), αλλά και με μία νέα γενιά προαπαιτούμενων ή αλλιώς «αιρεσιμοτήτων».

Δηλαδή, ζητείται να μην είναι αυτόματη η ενεργοποίηση του μηχανισμού, αλλά να εξαρτάται από το αν οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να υλοποιούν τα προαπαιτούμενα τα επόμενα χρόνια... Πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε «σε καλό κλίμα, ανταλλάχτηκαν απόψεις επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν».

Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν με το τέλος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι «θα περιμένουμε την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», η οποία αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει θέσει κατ' επανάληψη ως ορόσημο για τη συνολική πολιτική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, το χρέος και την εποπτεία μετά Μνημονίου την 21η Ιουνίου (σύνοδος Eurogroup).

Μάλιστα, λόγω των ανησυχιών περί καθυστέρησης στην τέταρτη αξιολόγηση, έχει τεθεί και ένα «σχέδιο Β» για συμφωνία λίγες ημέρες αργότερα, στις 12 Ιουλίου, όταν συνέρχονται εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα