Εργαζόμενοι συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων20.03.2018Οικονομία

Πώς, πόσο και για ποιους «απόμαχους της εργασίας» που συνεχίζουν να απασχολούνται θα περικόπτονται οι συντάξεις

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Με την εφαρμογή του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016) διαμορφώνονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι «δύο ταχυτήτων». Το νέο καθεστώς αφορά «απόμαχους της εργασίας» οι οποίοι υπάγονται στον ΕΦΚΑ και προσλαμβάνονται ή αυτοαπασχολούνται μετά την ισχύ

του νόμου, δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Σε περίπτωση που προκύπτει απασχόληση συνταξιούχου από την ημερομηνία αυτή και μετά, το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 60% για όσες ημέρες αντιστοιχούν στην απασχόλησή του. Σε περίπτωση άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος (υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχόλησης (πρώην ΕΤΑΑ) η σύνταξη περικόπτεται κατά 60% για το σύνολο του μήνα που ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα.

Επίσης, περικοπή της σύνταξης υφίστανται οι συνταξιούχοι που διορίζονται σε θέσεις αιρετών οργάνων ΟΤΕ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και τα μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ.

Οι εξαιρέσεις

Οσον αφορά την εισφορά ασθένειας επισημαίνεται: «Ο απασχολούμενος συνταξιούχος υποχρεούται στην καταβολή εισφοράς για ασθένεια επί του μισθού ή των ημερομισθίων ή του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της απασχόλησης, αλλά γίνεται και παρακράτηση εισφοράς ασθένειας επί της σύνταξης».
• Δεν περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων από 1/1/2017 του πρώην ΟΓΑ που συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (το νέο πλαίσιο θα ισχύσει για αυτή την κατηγορία από το 2025 και μετά).
• Δεν περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων μέχρι 12/5/2016 που αποκτούν εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
• Δεν περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων μετά τη 13η Μαΐου 2016 που αποκτούν ετήσιο εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας ύψους έως 4.923,12 ευρώ.
• Δεν περικόπτονται οι συντάξεις των συνταξιούχων που λαμβάνουν αμοιβές από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή άλλα συγγενικά δικαιώματα.
• Εξαιρούνται από περικοπή ή πλήρη αναστολή σύνταξης οι συνταξιούχοι της Τραπέζης της Ελλάδας ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο ανάληψης εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση (καταλαμβάνονται από τις προϊσχύουσες του ν. 4387/2016 ρυθμίσεις).

Με βάση το προϊσχύον καθεστώς, για όσους συνταξιούχους αναλάμβαναν εργασία πριν από το 55ο έτος της ηλικίας, αναστελλόταν η καταβολή της σύνταξης. Για τους μεγαλύτερους ηλικιακά το ποσό της σύνταξης που ήταν πάνω από τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (785,4 ευρώ τον μήνα) αποδιδόταν μειωμένο κατά 70%.

Keywords
Τυχαία Θέματα