Υπογράφουν «βελούδινο» Brexit Ε.Ε. και Βρετανία

Υπογράφουν «βελούδινο» Brexit Ε.Ε. και Βρετανία20.03.2018Ειδήσεις

Στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες αναμένεται να επικυρώσουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. τη συμφωνία Ευρώπης - Ηνωμένου Βασιλείου για τη «μεταβατική περίοδο» που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του Brexit.

Την επίτευξη της συμφωνίας έσπευσαν χθες να ανακοινώσουν από κοινού οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις, με τον πρώτο να κάνει

λόγο για «ένα αποφασιστικό βήμα».

Οι προτάσεις

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο οι Βρετανοί αποδέχτηκαν τις προτάσεις της Ε.Ε. να εφαρμόζουν πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και ότι θα έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Μπαρνιέ, οι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από την ημερομηνία του Brexit.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή έκθεση που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, στην οποία δεσμεύονται για αποφυγή των «σκληρών συνόρων» και για συνεργασία μεταξύ Βορρά και Νότου στη νήσο της Ιρλανδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα