Επτάωρο «μαγείρεμα» στη Βιένη για το όνομα των Σκοπίων

Επτάωρο «μαγείρεμα» στη Βιένη για το όνομα των Σκοπίων31.03.2018Πρόσωπα

Την «ετοιμότητα για ένα μεγάλο βήμα» (;) εξέφρασε ο Ν. Κοτζιάς μετά τις μαραθώνιες επαφές του με τους Ντιμιτρόφ και Νίμιτς

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς μετά το τέλος της σχεδόν επτάωρης συνάντησής του με τον Μάθιου Νίμιτς και τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Βιένη, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τι εννοεί. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του

ΟΗΕ πάντως δεν φάνηκε να συμμερίζεται απόλυτα τις απόψεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, αφού ναι μεν μίλησε για μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες, αλλά τόνισε πως υπάρχουν ακόμη πολύ δύσκολα ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Από την Αυστρία η ελληνική αποστολή μετέφερε ένα πολύ καλό κλίμα όσον αφορά την τριμερή συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς και για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό έγινε λόγος για θετικές εξελίξεις. Ωστόσο, δεν δίνονταν πληροφορίες αν η αισιοδοξία απορρέει από μία πιθανή συμφωνία στο θέμα του ονόματος, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ξεπουλήσει το «Μακεδονία», ή αν αυτή θα συνοδεύεται και από την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, προκειμένου να απαλειφθεί ο αλυτρωτισμός σε βάρος της Ελλάδας. Ορος απαραίτητος, όπως έχει παραδεχθεί η κυβέρνηση, για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

«Πιο κοντά»

Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Νομίζω ότι είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά σε πιθανότητα μιας λύσης» και πρόσθεσε: «Εχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα». Να σημειωθεί πως οι συνομιλίες έγιναν επί των προτάσεων που έχει καταθέσει η κάθε πλευρά. Ο Μάθιου Νίμιτς από την πλευρά του μίλησε για εποικοδομητική συνάντηση, αλλά παραδέχτηκε πως εκκρεμούν δύσκολα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. «Εργαζόμαστε εποικοδομητικά, είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την επόμενη εβδομάδα ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποφάσισε να στείλει τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, προκαλώντας την ενόχληση του ΥΠΕΞ, η οποία ενδεχομένως να εκφραστεί και έμπρακτα (ο κ. Κοτζιάς δεν προσκάλεσε τη Χρυσή Αυγή), ενώ πληροφορίες από τη Βιένη αναφέρουν πως μετά το Πάσχα θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και, εφόσον υπάρξει εκεί πρόοδος, ενδέχεται να προγραμματιστούν συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Keywords
Τυχαία Θέματα