Τελεσίγραφο Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Μόσχα

Τελεσίγραφο Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Μόσχα31.07.2018Πρόσωπα

Το Φανάρι θα σταθεί απέναντι στη Ρωσία για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη τη Ρωσία και το Πατριαρχείο της Μόσχας για την Ουκρανία έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την επέτειο των 1.030 χρόνων από το βάπτισμα των Ρως του Κιέβου, τονίζοντας ότι τελική προοπτική της

πρωτοβουλίας του Φαναρίου για τη διευθέτηση του εκκλησιαστικού ζητήματος είναι η εκχώρηση εκκλησιαστικής αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο γράμμα του προς την πολιτική ηγεσία του Κιέβου τονίζει ότι το Φανάρι ποτέ δεν αδράνησε σε παράνομες και αντικανονικές ενέργειες που διαταράσσουν την ομαλότητα στο εσωτερικό της Ουκρανίας, ενώ απαντά και αποκρούει όλους τους ανεδαφικούς και ατεκμηρίωτους θεολογικά και κανονικά ισχυρισμούς του Πατριαρχείου Μόσχας σχετικά με το εκκλησιαστικό καθεστώς της Ουκρανίας, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους, παρά τις απειλές της Μόσχας.

Συμβολική ήταν η σύνθεση της τριμελούς πατριαρχικής αντιπροσωπίας που ταξίδεψε στο Κίεβο, καθώς μαζί με τον μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, που χειρίζεται την υπόθεση του ουκρανικού ζητήματος, ταξίδεψαν ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο επίσκοπος Edmonton Ιλαρίων, Ουκρανοί ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στον Πέτρο Ποροσένκο, υπενθύμισε τον άρρηκτο πνευματικό δεσμό ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και στο Κίεβο, που παραμένει «αδιάρρηκτος και έχει ενισχυθεί από πολλών αιώνων, διά της αληθούς αγάπης, της μητρικής μερίμνης, της θυγατρικής αφοσιώσεως». Σε άλλο σημείο της επιστολής του επισημαίνει ότι το Φανάρι «ενήργησε πάντοτε διά την προστασίαν της ιδιοπροσωπίας και ταυτότητος του ουκρανικού λαού».

Επιπλέον ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά στην ευθύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ενότητα των ορθόδοξων χριστιανών της περιοχής, δηλώνοντας ότι «η Πρωτόθρονος Κωνσταντινουπολίτις Εκκλησία ουδέποτε ηδράνησεν ενώπιον παρανόμων και αντικανονικών καταστάσεων, αι οποίαι διαταράσσουν την ομαλήν λειτουργίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας», σημειώνοντας ότι «αποστολικόν χρέος επιτελεί η Μήτηρ Εκκλησία, όταν μελετά τρόπους σωτηρίας διά τους αδελφούς μας Ουκρανούς».

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το έδαφος της Ουκρανίας αποτελεί ιστορικά έδαφος όπου έχει αποκλειστική δικαιοδοσία, κάτι που ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέκρουσε τονίζοντας πρόσφατα ότι «ουδέποτε η Κωνσταντινούπολις εξεχώρησε διά Πράξεώς τινος το έδαφος της Ουκρανίας εις οιονδήτινα».

Keywords
Τυχαία Θέματα