«Επιχείρηση εκβιασμού μαρτύρων»!

«Επιχείρηση εκβιασμού μαρτύρων»!13.02.2018Παρασκήνιο

Βολές Τσίπρα στον Κυριάκο κατά την εισήγησή του για προκαταρκτική επιτροπή στην υπόθεση Novartis

Τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis εισηγήθηκε και επισήμως χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εισήγηση συνοδεύτηκε από πολλές καταγγελτικές αναφορές στο προηγούμενο πολιτικό σύστημα και ευθείες βολές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας «έδειξε» το συγκεκριμένο σύστημα ως ένοχο της σημερινής κατάρρευσης, για να τονίσει ότι η χώρα δεν οδηγήθηκε στη χρεοκοπία μόνο «λόγω των παθογενειών και των λαθών» αλλά και εξαιτίας μιας εκτεταμένης ανοχής στη διαφθορά που δεν ορρωδούσε προ ουδενός.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στον πρόεδρό της, υποστήριξε ότι δεν έχουν απλώς υιοθετήσει μια στάση πλήρως προκλητική και απαράδεκτη, αλλά και χυδαία και ενοχική, και έκανε λόγο για επιχείρηση απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων και των αρμόδιων εισαγγελέων. «Κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας για να πετύχουν βίαια ό,τι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα, με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες για το σκάνδαλο στο φάρμακο και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και «τη μεταλλαγμένη» -όπως τη χαρακτήρισε- Ν.Δ. και διερωτήθηκε «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα;», λέγοντας ότι η σημερινή Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με το συντηρητικό κόμμα της λαϊκής Δεξιάς. Πρόσθεσε ακόμη, απαντώντας σε όσους στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για «πολιτικές διώξεις», ότι δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε η κασέτα περί πολιτικής δίωξης. «Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μιλήσει με ονόματα. Να πει ποιος έστησε τη σκευωρία. Εάν δεν έχει απαντήσεις, να μην επαναλάβει τις κατηγορίες περί σκευωρίας».

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε επίσης πόση ζημιά προξένησε η διαφθορά στην κοινωνία και την οικονομία, σημειώνοντας ότι είναι ανυπολόγιστο το οικονομικό κόστος από τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τη φαρμακευτική δαπάνη και από τα δημόσια έργα μέχρι τις προμήθειες του Δημοσίου. «Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε ο εναγκαλισμός της πολιτικής ελίτ με τους ολιγάρχες» είπε και υπογράμμισε ότι μόνο από την υπόθεση Novartis το κόστος είναι αρκετά δισεκατομμύρια. Αναφορικά με το εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, άφησε να εννοηθεί ότι τα αδικήματα δεν είναι παραγεγραμμένα. «Το κλειδί είναι μία φράση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που λέει “κατά την άσκηση των καθηκόντων τους”. Μόνο αυτά παραγράφονται, τα υπόλοιπα που δεν εντάσσονται στην άσκηση καθηκόντων έχουν την παραγραφή που ορίζει ο ποινικός κώδικας» επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα