Επαγγελματίες: Πώς θα γίνει η εκκαθάριση εισφορών 2017

Επαγγελματίες: Πώς θα γίνει η εκκαθάριση εισφορών 201728.04.2018Επιχειρήσεις

Εως 31 Μαΐου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του χρεωστικού υπολοίπου

Στη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών του 2017 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες προχωρά ο ΕΦΚΑ, με βάση τον υπολογισμό που η Ολομέλεια του ΣτΕ φέρεται ότι έχει κρίνει ως αντισυνταγματικό (η απόφαση θα

καθαρογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες).

Παρά το γεγονός αυτό, οι ασφαλισμένοι που θα έχουν χρεωστικό υπόλοιπο θα πρέπει να πληρώσουν «διπλά το μάρμαρο», να καταβάλουν την 1η δόση των οφειλών τους από την 31η Μαΐου και παράλληλα να πληρώνουν τις εισφορές της τρέχουσας χρονιάς.

Στο περιθώριο της απόφασης που έλαβε χθες η διοίκηση του ΕΦΚΑ δίνοντας παράταση στην καταβολή της τρέχουσας εισφοράς για τον μήνα Μάρτιο έως τις 18 Μαΐου για τις εν λόγω επαγγελματικές κατηγορίες, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, για τη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών του 2017 τα ποσά «υπολογίστηκαν βάσει του Καθαρού
Φορολογητέου Αποτελέσματος (ΚΦΑ) του έτους 2015 ή του πιο πρόσφατου εκκαθαρισμένου έτους». Ειδικά για την εκκαθάριση εισφορών έτους 2017, η διαχείριση των υπολοίπων, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εισφορές του 2018, θα εφαρμοστεί ως εξής:

Το χρεωστικό υπόλοιπο θα αναζητηθεί ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε μηνιαίες δόσεις (η πρώτη θα καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου και η τελευταία στις 28 Σεπτεμβρίου 2018). Οι τρέχουσες εισφορές 2018 θα εκδίδονται κανονικά.

Το πιστωτικό υπόλοιπο 2017 θα συμψηφιστεί με ενδεχόμενες οφειλές εισφορών του έτους 2018 κατά την ημερομηνία εκκαθάρισης. Εφόσον προκύπτει υπόλοιπο, τότε:
α. Ποσό 50,01 ευρώ και άνω θα συμψηφιστεί με εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί αίτημα έως τις 31 Μαΐου 2018. Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά μέσω ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες.
β. Πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.

Σημειώνεται ότι εφόσον η διαφορά εκκαθάρισης είναι μηδενική, παραμένει μόνο η υποχρέωση καταβολής τρεχουσών εισφορών 2018.

Για τη γνωστοποίηση της εκκαθάρισης στους ασφαλισμένους δημιουργείται «ειδοποιητήριο εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών». Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει πίνακα συγκεντρωτικών στοιχείων που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής, επιμέρους πίνακες στους οποίους αναλύονται οι συγκεντρωτικές εγγραφές και δοσολόγιο με ποσά δόσεων και ημερομηνίες εμπρόθεσμης πληρωμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα