ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ28.04.2018Άρθρα

Είναι μάταιο να αναμένουμε από την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε

Από τη
Χαρά Ξάνθη *

Ποιος αισθάνεται σήμερα ασφαλής να κυκλοφορεί, να πηγαίνει στην εργασία του, να πηγαίνουν τα παιδιά του στο σχολείο ή σε τόπους αναψυχής; Το φαινόμενο έχει προσλάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις σε όλους τους δήμους της Αττικής και, ιδίως, στους πλέον απομακρυσμένους, όπου διάφορες

σπείρες κυκλοφορούν ανενόχλητες μοιράζοντας την αγωνία και την ανασφάλεια.

Ο πολύ προβληματικός νόμος Παρασκευόπουλου για τα θέματα της απονομής δικαιοσύνης και του χειρισμού των εγκλείστων στις φυλακές έχει ως συνέπεια να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο σεσημασμένοι κακοποιοί. Επιπλέον, τονώνεται το αίσθημα ατιμωρησίας, η οποία αυξάνει και διευρύνει μέσα στην κοινωνία τη ροπή προς το έγκλημα. Τέλος, για τον απλό πολίτη κλονίζεται η σχέση εμπιστοσύνης προς το κράτος και καταρρακώνεται το επίπεδο της ποιότητας ζωής.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη να μειώσει τον αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούν στην ασφάλεια του ίδιου και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ισχυρό συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Καταδεικνύει δυστυχώς τις παθογένειες του ελληνικού κράτους ως προς τα θέματα ασφαλείας του πολίτη. Αλλά και αυτές οι παθογένειες, πολλές εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί σχετικά πρόσφατα, προέρχονται από τις απολύτως ατυχείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Είναι καιρός να αναληφθούν σαφείς, συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες. Απαιτούνται η ενίσχυση των ομάδων ΔΙΑΣ με επιπλέον προσωπικό και η κατανομή του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. με τέτοιον τρόπο, ώστε ο απλός πολίτης να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Καλό θα είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ο επιχειρηματικός και ο δημοσιογραφικός κόσμος να επανεξετάσουν τις πραγματικές ανάγκες τους και με αίσθημα ευθύνης να αποδεσμεύσουν έναν ικανό αριθμό αστυνομικών προστασίας.

Τέλος, θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα όλες οι διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, που ευθύνονται για την έλλειψη κράτους δικαίου και ασφάλειας του πολίτη. Αλλά, δυστυχώς, είναι μάταιο να αναμένουμε από την παρούσα κυβέρνηση, που έχει δημιουργήσει το τόσο έντονο πρόβλημα, να το λύσει κιόλας. Δεν είναι μόνο ότι δεν μπορεί. Κυρίως δεν θέλει!
Για τον λόγο αυτό, μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να εγγυηθεί την επίλυση του προβλήματος, τον σεβασμό στον πολίτη και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας μέσα σε όλη τη χώρα, άσχετα από εξωγενείς παράγοντες.

*Δημοσιογράφος

Keywords
Τυχαία Θέματα