Εως 210 € τον μήνα στεγαστικό επίδομα

Εως 210 € τον μήνα στεγαστικό επίδομα30.06.2018Οικονομία

Αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2019. Οροι και προϋποθέσεις χορήγησης του νέου βοηθήματος στους δικαιούχους

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Από 75 έως 210 ευρώ τον μήνα στεγαστικό επίδομα θα δικαιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά όσα νοικοκυριά θα πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του νέου βοηθήματος.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το επίδομα

στέγασης θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Το επίδομα θα αφορά νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Ωφελούμενοι θα είναι μονοπρόσωπα και πολυπρόσωπα νοικοκυριά.

Το ποσό του επιδόματος στέγασης θα είναι 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και θα λαμβάνει προσαύξηση κατά 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Ως ανώτατο όριο του επιδόματος ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν το επίδομα εφόσον πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
• Εισοδηματικά κριτήρια: Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε μέλος του. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 8.000 ευρώ τον μήνα. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ ετησίως.
• Περιουσιακά κριτήρια:
α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως το ποσό των 180.000 ευρώ.
β. Κινητή περιουσία: Το ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 24.000 ευρώ.

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο ή τον σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος. Για τον λόγο αυτόν θα χρησιμοποιούνται οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος
TAXISnet.

Keywords
Τυχαία Θέματα