Συναίνεση Τσίπρα για τις «επιστροφές» μετά τις γερμανικές πιέσεις

Συναίνεση Τσίπρα για τις «επιστροφές» μετά τις γερμανικές πιέσεις30.06.2018Ειδήσεις

Στο όνομα μιας δήθεν αλληλεγγύης με πολλές... σκιές και φαντάσματα ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος των ασφυκτικών γερμανικών πιέσεων, συναίνεσε σε μια συμφωνία στο Προσφυγικό που...

...εκθέτει σοβαρά τη χώρα σε σειρά σοβαρών κινδύνων, καθώς ήδη οι προσφυγικές ροές προκαλούν ασφυξία σε πολλές περιοχές και ειδικά στα νησιά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μάλιστα, μιλώντας

σε Ελληνες δημοσιογράφους για όσα έγιναν το τελευταίο διήμερο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παραδέχτηκε εμμέσως ότι η λύση «δεν είναι η καλύτερη δυνατή».

Δικαιολογίες

«Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή αρχές και αξίες. Η Ελλάδα υπερασπίζεται μια μακρά παρακαταθήκη αγώνων και ενός ειδικού αξιακού φορτίου» δικαιολογήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει στη συνέχεια τις ενδοευρωπαϊκές διαφορές, που όμως δεν αφορούν κανέναν στην Ελλάδα, και τα εθνικά συμφέροντα, τα οποία εν τέλει δεν υπερασπίστηκε αποτελεσματικά.

«Φαίνεται ότι δεν μοιραζόμαστε και οι "28" τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στο ίδιο... θολό μοτίβο. Στην πράξη, όμως, και βάσει της συμφωνίας αλλά και με όσα δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία δήλωσαν έτοιμες να δεχτούν επιστροφές προσφύγων αιτούντων άσυλο, οι οποίοι καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε ισπανικό και ελληνικό έδαφος, αλλά τελικώς κατάφεραν και έφτασαν στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας.

Οι επιστροφές αυτές στην Ελλάδα αναμένεται να πολλαπλασιάσουν τα ήδη μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πέδρο Σάντσεθ για τις διμερείς συμφωνίες που σύναψε με Ελλάδα και Ισπανία, σύμφωνα όμως με γερμανικά ΜΜΕ οι ακριβείς λεπτομέρειες αυτών των διμερών συμφωνιών θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια θα τεθούν σε ισχύ.

Από το «Go back» τώρα «χέρι χέρι» με τη Μέρκελ

«Πλάτη» στη Μέρκελ, στο θέμα του Μεταναστευτικού, έβαλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στηρίζοντας την πολιτικό που κάποτε «φωτογράφιζε» ως «θανάσιμο εχθρό». Αφήνοντας πίσω διά παντός τις κορόνες τύπου «Go back, κυρία Μέρκελ» και τη διάθεση για ρήξη με την άλλοτε «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης, ο Τσίπρας βαδίζει πλέον πλέον «χέρι χέρι» με την -αποδυναμωμένη πολιτικά- Μέρκελ.
Η τελευταία έφτασε στη Σύνοδο Κορυφής αναζητώντας συμφωνίες για το Προσφυγικό, ώστε να κατευνάσει την κυβερνητική κρίση που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και να περιορίσει τις πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους της. Και βρήκε τους συμμάχους που αναζητούσε στο πρόσωπο τόσο του Ελληνα όσο και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Επανένωση οικογενειών

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών δέχτηκαν πρόθυμα (!) την «επιστροφή» στα εδάφη τους των αιτούντων άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο Eurodac. Η Γερμανία, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών (σύμφωνα με τους «Financial Times», υπάρχουν περίπου 2.500 χωρισμένες οικογένειες μεταναστών στην Ελλάδα), ενώ ως «δωράκι» ο Τσίπρας φέρεται ότι πήρε την αναστολή του ΦΠΑ 24% στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.

Keywords
Τυχαία Θέματα