Ενοχη σιωπή της «Διεθνούς Διαφάνειας»

Ενοχη σιωπή της «Διεθνούς Διαφάνειας»20.02.2019Παρασκήνιο

Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος «τα ρίχνει» στους... χάκερ για τα κενά ενημέρωσης όσον αφορά δωρητές και χρηματοδότες

ΜΕΡΟΣ 3ο
Ρεπορτάζ
Μαρία Παναγιώτου

Θα περίμενε κανείς πως μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), όπως η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος, η οποία κάνει συστάσεις και προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εγκατασταθεί η διαφάνεια στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και ευαγγελίζεται την εξωστρέφεια στις συναλλαγές και την κοινωνία της ανοιχτής πληροφορίας, θα ήταν εξίσου ανοιχτή αναφορικά

και με τις πληροφορίες που αφορούν τη δική της οικονομική δραστηριότητα.

Κι όμως! Η πρώτη έκπληξη για εμάς, εκτός από το γεγονός ότι χορηγός της συγκεκριμένης ΜΚΟ υπήρξε η φαρμακευτική εταιρία Novartis, ήταν οι ελάχιστες πληροφορίες που μπορούσε κανείς να βρει στην ηλεκτρονική σελίδα της.

Οπως αναφέραμε και τις προηγούμενες ημέρες, οι εκθέσεις με τα πεπραγμένα της οργάνωσης σταματούσαν στο 2013. Οταν ξεκινήσαμε να υποβάλλουμε ερωτήσεις τόσο εμείς όσο και η αμερικανική συνδρομητική έκδοση «Corporate Crime Reporter», με την οποία πραγματοποιήσαμε από κοινού αυτή την έρευνα, στα κεντρικά της οργάνωσης στο Βερολίνο και στην κυρία Δαμάσκου, την πρόεδρο της οργάνωσης στην Ελλάδα, ξαφνικά ανέβηκαν στο σάιτ της οι εκθέσεις έως το 2017.

Συνεργαζόμαστε

Από το Βερολίνο απάντησαν πως «γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές εκθέσεις της οργάνωσης στη σελίδα της στο διαδίκτυο δεν είναι ενημερωμένες και δουλεύουμε μαζί τους για να λύσουμε αυτό το θέμα». Η κυρία Δαμάσκου προτίμησε να κατηγορήσει για αυτό τις κυβερνοεπιθέσεις: «Η υποσελίδα της οικονομικής λογοδοσίας της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, όπου αποτυπώνονται οι χορηγοί ονομαστικά και το ποσό των δωρεών, είναι αυτή που επιγράφεται ως “Απολογισμοί Δράσης”, στην οποία αναρτώνται οι ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, κατόπιν και του ελέγχου των οικονομικών της από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές εταιρίας εγνωσμένου κύρους. Η εν λόγω υποσελίδα της ιστοσελίδας της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, η οποία (ιστοσελίδα), σημειωτέον, έχει δεχθεί μέχρι σήμερα πολλαπλές κακόβουλες επιθέσεις hacking, είναι, όπως και άλλες υποσελίδες της ιστοσελίδας, υπό αναμόρφωση και συμπλήρωση, ώστε να αναρτηθεί με ασφάλεια το σύνολο του σχετικού υλικού».
Τα θέματα που προκύπτουν από όλα αυτά, πολλά.

Πρώτα απ' όλα, μετά τις δικές μας ερωτήσεις, η οργάνωση έσπευσε να ανεβάσει ανάρτηση όπου αναφέρεται ότι η ιστοσελίδα της βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Σύμφωνα, όμως, με τις εκθέσεις της ΜΚΟ, η ιστοσελίδα της πρέπει να ξεκίνησε τη λειτουργία της γύρω στο 2008. Δεν καταλαβαίνουμε πώς τόσα χρόνια μετά βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση. Επίσης, θα πρέπει να πιστέψουμε ότι όλοι οι κυβερνοχάκερ έχουν στο μάτι, μονίμως, τη σελίδα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. Μας είναι λίγο δύσκολο...

Πόσα έδωσαν;

Τέλος, σε κάποιες από τις εκθέσεις της οργάνωσης αναφέρεται συνολικά το ποσό που εισέπραξε σε δωρεές, αλλά όχι πόσα χρήματα έδωσε κάθε δωρητής. Εμείς, βεβαίως, έχουμε ζητήσει τη σχετική λίστα με όλους τους δωρητές και τα ποσά που έχουν προσφέρει όλα τα χρόνια λειτουργίας της Διεθνούς Διαφάνειας από την περασμένη εβδομάδα, αλλά μέχρι την ώρα, αργά χθες το βράδυ, που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν μας την είχαν στείλει.

Δεν θα έπρεπε αυτή η λίστα να είναι έτοιμη για να μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε τη ζητήσει; Ή, ακόμη καλύτερα, δεν θα έπρεπε να είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο; Γιατί αυτό, κατά την άποψή μας, σημαίνει διαφάνεια.

Οι ελλείψεις στις εκθέσεις και το (άφθονο) ευρωπαϊκό χρήμα

Διατρέξαμε εξονυχιστικά όλες τις εκθέσεις πεπραγμένων, μέχρι το 2017, που έχει πλέον η οργάνωση αναρτημένες στη σελίδα της. Τα κενά και οι ελλείψεις είναι αξιοσημείωτα. Υπάρχουν χρονιές, όπως το 2006 και το 2009, όπου καταγράφονται οι εταιρίες που έδωσαν χορηγίες, αλλά όχι το ποσό που έλαβε συνολικά η εταιρία από χορηγούς. Και βέβαια, ακόμη και για τις χρονιές για τις οποίες αναγράφονται το συνολικό ποσό και οι εταιρίες, όπως προείπαμε, δεν αναφέρονται τα ποσά που έδωσε κάθε εταιρία. Αξιοσημείωτα, πάντως, είναι και τα χρήματα που έχει λάβει η οργάνωση από κοινοτικά κονδύλια. Κάθε χρόνο, σταθερά, ελάμβανε ευρωπαϊκό χρήμα.

Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το έτος 2011, όταν η οργάνωση κατάφερε να πάρει 400.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Για ποιο πράγμα; «Για τη διενέργεια ολοκληρωμένης έρευνας για τη διαφθορά στην Ελλάδα», κάτι που, σύμφωνα με όσα αναφέρει η οργάνωση, έχει απώτερο στόχο την ολοκληρωμένη, ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση του φαινομένου της μικροδιαφθοράς, την ενθάρρυνση ανάληψης δράσεων για την καταπολέμησή της, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Πήρε, δηλαδή, 400.000 ευρώ για μια έρευνα, αλλά το σάιτ της είναι ακόμη υπό κατασκευή.

«Επιχορηγήθηκαν με 3.000.000 δολ. από τη Siemens»

Οπως έχουμε αναφέρει και στα προηγούμενα ρεπορτάζ μας, η Διεθνής Διαφάνεια ιδρύθηκε στο Βερολίνο, το 1993, από τον Πίτερ Εϊγκεν, έναν Γερμανό δικηγόρο, o οποίος είχε διατελέσει νωρίτερα διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αφρική.

Συνολικά, η οργάνωση έχει αρκετές σκοτεινές υποθέσεις στο ενεργητικό της - υποθέσεις που κάνουν και τον πιο απλό νου να αναρωτιέται αν μάχεται για τη διαφάνεια ή αν τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιριών. Το 2014, για παράδειγμα, η συνδρομητική έκδοση «Corporate Crime Reporter» είχε αποκαλύψει πως η οργάνωση είχε λάβει 3.000.000 δολάρια από τη Siemens.

Είχε σχολιάσει επίσης ότι η οργάνωση λειτούργησε σαν «πλυντήριο» για τη γερμανική εταιρία, «η οποία το 2008 δήλωσε ένοχη σε κατηγορίες για δωροδοκία και πλήρωσε πάνω από 1,6 δισ. δολάρια σε πρόστιμα».

Σε όλο τον κόσμο

Η «Corporate Crime Reporter» ανέφερε ακόμη τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλεκόταν η Siemens στην Ελλάδα, στη Νορβηγία, στο Ιράκ, στο Βιετνάμ, στην Ιταλία, στο Ισραήλ, στην Αργεντινή, στη Βενεζουέλα, στην Κίνα και τη Ρωσία.

«Το να δεχθείς εκατομμύρια από μια εταιρία, όπως η Siemens, η οποία έχει μεγάλο ιστορικό διάπραξης σοβαρών αδικημάτων, συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκθέτει τη Διεθνή Διαφάνεια στον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ως πλυντήριο, προκειμένου να αναβαθμίσει την εικόνα εταιρικών εγκληματιών που μπορεί και πάλι να εγκληματήσουν» θα μας πει ο Μαρκ Γουόρθ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Προστατευόμενων Μαρτύρων, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν, για δύο χρόνια, στα κεντρικά της οργάνωσης στο Βερολίνο.
Αλλά για αυτή και για άλλες «αμαρτωλές» ιστορίες της οργάνωσης θα μιλήσουμε στη συνέχεια της έρευνάς μας.

[Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική, συνδρομητική έκδοση, Corporate Crime Reporter η οποία έχει έδρα στην Ουάσινγκτον]

Διαβάστε επίσης:

►1ο Μέρος: Χορηγός η Novartis στη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδας!►2ο Μέρος: Βροχή οι χορηγίες στους «πολέμιους» της διαφθοράς!

Keywords
Τυχαία Θέματα