Εννέα συλλήψεις Κούρδων «δώρο» στον Ταγίπ

Εννέα συλλήψεις Κούρδων «δώρο» στον Ταγίπ29.11.2017Παρασκήνιο

Με αίτημα (!) της Αγκυρας οι έφοδοι της Αντιτρομοκρατικής σε Ν. Κόσμο, Καλλιθέα. Τι δείχνουν τα ευρήματα

Δώρο» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της επίσκεψής του στη χώρα μας στις 7 και τις 8 Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι αποτελεί η σύλληψη των εννέα μελών της τουρκικής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό

Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο DHKP-C, που η γειτονική χώρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική ηγεσία είχε ζητήσει από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε αυτές τις συλλήψεις και πλέον το πεδίο για τον κ. Ερντογάν είναι ελεύθερο. Οι εννέα Τούρκοι υπήκοοι, κουρδικής καταγωγής, συνελήφθησαν χθες σε τρία σπίτια στον Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα. Σε κάθε σπίτι συνελήφθησαν από τρία άτομα.

Οι ελληνικές Αρχές δεν θα μπορούσαν να αφήσουν τίποτα στην τύχη εν όψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου. Στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών τους, κλιμάκια πάνοπλων αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν στις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης στα τρία διαμερίσματα.

Σε ένα από αυτά, στην οδό Δεινοστράτους στον Νέο Κόσμο, συνελήφθησαν δύο άνδρες και μία γυναίκα, που προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψη και κατάφεραν να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου, φωνάζοντας συνθήματα στη γλώσσα τους. Μάλιστα, οι γείτονες που ξύπνησαν από τις φωνές τηλεφώνησαν στην Αστυνομία, καθώς φοβήθηκαν ότι συνέβαινε κάτι σοβαρό!

Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα κατασχέθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα, υλικά του εμπορίου, τα οποία μετατρέπονται σε εκρηκτική ύλη με απλή επεξεργασία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες -που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως-, βρέθηκαν και δύο όπλα.
Αρχικά, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν στενά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, καθώς το καλοκαίρι του 2013 φέρεται ότι είχε εμπλακεί σε απόπειρα μεταφοράς οπλισμού από τη Χίο στην Τουρκία με ταχύπλοο για λογαριασμό του DHKP-C.

Και ρουκέτες

Τότε, οι ελληνικές Αρχές αξιοποίησαν τις πληροφορίες που είχαν και είχαν καταφέρει να εντοπίσουν το ταχύπλοο και να συλλάβουν τον Ελληνα σκίπερ και δύο Κούρδους που είχαν τα όπλα, ανάμεσά τους και δύο εκτοξευτήρες ρουκετών. Ακόμα, μέσα στο φουσκωτό είχαν βρεθεί δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και μεγάλος αριθμός έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών.

Παρακολουθώντας τον συγκεκριμένο άνθρωπο, οι άνδρες του αντιτρομοκρατικού επιτελείου κατάφεραν να εντοπίσουν ολόκληρο το δίκτυο του DHKP-C, χωρίς όμως να είναι ακόμα σε θέση να πουν αν οι συλληφθέντες είχαν πρόθεση να προχωρήσουν σε κάποιο χτύπημα με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα υλικά για κατασκευή βομβών που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και ερευνάται ο σκοπός για τον οποίο τα είχαν στην κατοχή τους.

Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα usb και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων, από τα οποία πιθανόν να προκύψουν στοιχεία για τη δράση τους και τις επαφές τους. Ειδικά για τα τελευταία ευρήματα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι είναι πάρα πολλά τα ψηφιακά στοιχεία και πως πρέπει να ερευνηθούν με μεγάλη προσοχή, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο. Οι Τούρκοι είχαν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα την έρευνα, και μετά τη συλλογή στοιχείων προχώρησε στη χθεσινή επιχείρηση. Σήμερα, οι εννέα συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αντιτρομοκρατική στο πρόσφατο παρελθόν είχε προχωρήσει σε συλλήψεις Τούρκων για τρομοκρατία σε σπίτι στην περιοχή του Γκύζη και σε διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Ολοι οι συλληφθέντες είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C.

Η ιστορία της DHKP-C από το 1994

Η τουρκική οργάνωση DHKP-C ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1994 από τον Τούρκο Ντουρσούν Καρατάς, ο οποίος αρχικά είχε ιδρύσει την οργάνωση Dev Sol (Επαναστατική Αριστερά), ακραίας αριστερής ιδεολογίας, που έκανε ένοπλες επιθέσεις και τη δεκαετία του 1980, ενώ είχε αναλάβει την ευθύνη για πολλές δολοφονίες.

Η DHKP-C αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστική, μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας με δηλωμένη αντιιμπεριαλιστική στάση, ενώ τάσσεται κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων συναφών διεθνών οργανισμών. Το πιο εντυπωσιακό χτύπημα της DHKP-C, με το οποίο ουσιαστικά κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, ήταν αυτό της 31ης Μαρτίου 2015, όταν μέλη της πήραν όμηρο τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Το θύμα της ομηρίας χειριζόταν την υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του 269 ημέρες μετά τον τραυματισμό του από το περίβλημα δακρυγόνου που είχε ρίξει η αστυνομία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γεζί. Η ίδια οργάνωση, μόνο τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις -κυρίως «καμικάζι»- στην Τουρκία.

Από βομβιστικές επιθέσεις κατά της τουρκικής αστυνομίας και της αμερικανικής πρεσβείας, έως της πρωθυπουργικής κατοικίας. Επίσης, το 2008 είχε συλληφθεί η διοικήτρια της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη Ασουμάν Ακτσά με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Ερντογάν, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερη, αφού στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα