Εν ψυχρώ πρόκληση στο Αιγαίο

Εν ψυχρώ πρόκληση στο Αιγαίο01.02.2020Άρθρα

Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντιδράσεις μας και «ψάχνεται» για επεισόδιο
Το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» έκοβε βόλτες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί ώρες
Συναγερμός στο Πεντάγωνο, έσπευσαν πολεμι
Η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες

Η Θέση μας: Ισλαμικός εποικισμός: Ενα τουρκικό σχέδιο

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Βήμα βήμα για τη δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

δείχνει πως κινείται η Τουρκία, στα πρότυπα της εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυβέρνηση επισήμως υποβάθμισε την είσοδο του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» στην υφαλοκρηπίδα και απέφυγε την κλιμάκωση, αλλά η τουρκική προκλητική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. 

Σημειώθηκε ανήμερα της «μαύρης» επετείου των Ιμίων και επί της ουσίας έχει προαναγγελθεί από την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να δώσει υπόσταση στο παράνομο και άκυρο μνημόνιο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη, αμφισβητώντας πως νησιά όπως το Καστελόριζο, η Ρόδος και η Κρήτη έχουν δικαιώματα στη θάλασσα πέραν των χωρικών τους υδάτων.

Ο συναγερμός σήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, όταν το «Oruc Reis», που βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ κάνοντας παράνομες έρευνες, ξεστράτισε και μπήκε στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

«Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος “Oruc Reis”, τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής Navtex και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ε.Δ.» επιβεβαίωνε λίγη ώρα αργότερα με άτυπη ενημέρωσή του το ΓΕΕΘΑ, έχοντας ωστόσο δώσει ήδη εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να αποπλεύσει από την Κάρπαθο και να σπεύσει στο σημείο της πρόκλησης. Κάτι που συνέβη νωρίς το μεσημέρι, με το ελληνικό πλήρωμα να προειδοποιεί το τουρκικό πλοίο ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσει, χωρίς όμως να παίρνει απάντηση.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έσερνε καλώδια, λόγω των ερευνών που εκτελούσε στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά πηγές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την κυβέρνηση ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (είχε μαζέψει τις ηχοβολιστικές του συσκευές), τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ.

«Για να εκτελέσει έρευνες το “Oruc Reis” θα έπρεπε να σταματήσει και να ποντίσει τα καλώδια» έλεγαν. Σε μία ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης του περιστατικού και αποφυγής κλιμάκωσης μιας έντασης που ενδεχομένως επιδίωκε η Αγκυρα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως το πλοίο μπορεί να άλλαξε πορεία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι «οι επόμενες ώρες θα δείξουν...», υπονοώντας πως σύντομα θα φανεί αν η Τουρκία επιχειρεί κλιμάκωση με αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή αν απλά τεστάρει τα ανακλαστικά αντίδρασης της Ελλάδας. Αργά το απόγευμα, το πλοίο είχε πάρει βορειοανατολική πορεία.

Το γεγονός ότι το «Oruc Reis» συνοδευόταν από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία προκάλεσε επίσης ανησυχία, όπως και το ότι δεν είχε μαζέψει τα καλώδια και μπήκε σέρνοντάς τα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πόσο μάλλον όταν το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα απειλήσει με έρευνες σε μια περιοχή που αξιώνει ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα» ή εγείρει αξιώσεις μετά και το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως το τουρκικό ερευνητικό επί της ουσίας έχει κάνει παραβίαση, καθώς βρέθηκε σε περιοχή για την οποία δεν είχε εκδοθεί Navtex. Κατά τα άλλα, έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, ενώ και δεύτερο πλοίο πήρε εντολή να κατευθυνθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Νέο σκηνικό προβοκάτσιας στήνει η Άγκυρα!

Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται... Τουρκικά μέσα, μετά τη χθεσινή πρόκληση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ισχυρίζονταν ότι ελληνικά και τουρκικά πλοία ήρθαν αντιμέτωπα στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Ανήμερα την 24η επέτειο από την κρίση στα ελληνικά νησιά, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οι ήρωες υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος, καθώς και ο αρχικελευστής Εκτορας Γιαλοψός, τα ελεγχόμενα από το καθεστώς «ενημερωτικά» μέσα της Αγκυρας επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα επικείμενων εξελίξεων εις βάρος της Ελλάδας.

Ενδεικτική είναι η αναφορά της εφημερίδας «Σοζτζού», που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, δημοσιεύοντας χθες και σχετικό βίντεο, έκανε λόγο για ελληνικά και τουρκικά πλοία του λιμενικού που ήρθαν αντιμέτωπα στις βραχονησίδες των Ιμίων. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής από νωρίς χθες το πρωί επιτηρούσαν τις βραχονησίδες, πλησιάζοντας τα Ιμια στα 50 μέτρα.

Παράλληλα, προσθέτει, έξι ελληνικά ψαροκάικα γύρω στις 11.30 το πρωί ξεκίνησαν από τη Λέρο και την Κάλυμνο, και προσπάθησαν να πλησιάσουν τις βραχονησίδες Ιμια. Ωστόσο δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής δεν τα άφησαν να πλησιάσουν και αποσύρθηκαν σε απόσταση περίπου δύο μιλίων.

Σύμφωνα με τις ευφάνταστες περιγραφές των Τούρκων, σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής απέπλευσαν από την Κω και την Κάλυμνο, αλλά, μόλις είδαν τα τουρκικά πλοία, αποσύρθηκαν στην Καλόλιμνο. Πάντως, την ώρα της έντασης, αναφέρει το κατασκευασμένο «ρεπορτάζ», τα τουρκικά ψαροκάικα που βρίσκονταν στα λιμάνια της Αλικαρνασσού απέφυγαν να κατευθυνθούν στην περιοχή των Ιμίων. Μάλιστα, κατά τους ίδιους, ελληνικά και τουρκικά σκάφη παρέπλεαν μαζί τους έως και 300 μέτρα.

Προφανώς όλα αυτά προδίδουν τους μύχιους πόθους των απέναντι, ώστε να ξανακουστεί στην ελληνική Βουλή μια παραλλαγή του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», που είχε εκστομίσει ξεδιάντροπα το 1996 ο Σημίτης, προτού αναγνωρίσει έναν χρόνο αργότερα στη Μαδρίτη «νόμιμα και ζωτικά» συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει...

«Συναγερμός» σε Πεντάγωνο και Μαξίμου μετά την εισβολή!

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» μπήκε με απλωμένα τα καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ήταν συνεχείς, η επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου επίσης, ενώ ανελήφθησαν ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.

Το απόγευμα δε, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πέρασαν την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου και ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το χθεσινό περιστατικό, τη διαχείρισή του, ενώ συζητήθηκαν και σενάρια αντίδρασης σε περίπτωση τουρκικής κλιμάκωσης, καθώς το «Oruc Reis» είχε πάρει ήδη κατεύθυνση ανατολικά προς έξοδο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στο Πεντάγωνο, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επιτελείς του, είχε συνεχείς συνομιλίες με τους αρχηγούς των επιτελείων για την ετοιμότητα που πρέπει να υπάρχει, ενώ λίγη ώρα αργότερα σε σύσκεψη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο αποφασίστηκε η αντίδραση που πρέπει να υπάρξει από ελληνικής πλευράς, σε συνεννόηση και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Επικράτησε η άποψη πως δεν πρέπει η Ελλάδα να δείξει πρόθεση κλιμάκωσης, αλλά θα πρέπει να έχει σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο νοτιοανατολικό άκρο του FIR Αθηνών, 200 χιλιόμετρα νότια του Καστελόριζου.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, και εστάλη στην περιοχή ένα φωτογραφικό αεροσκάφος RF-4 και από τις λήψεις διαπιστώθηκε πως δεν προβαίνει το «Oruc Reis» σε έρευνες ή κάποια περίεργη δραστηριότητα. Δόθηκε επίσης εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει στο σημείο και να προειδοποιήσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να ακολουθήσει πορεία εξόδου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε ετοιμότητα τέθηκαν και άλλες δυνάμεις για παν ενδεχόμενο, καθώς δεν αποκλειόταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει τις απειλές του και να ξεκινήσει ερευνητικές εργασίες νότια του Καστελόριζου ή της Κρήτης. Μάλιστα, την ώρα που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου διαχειριζόταν την κρίση με το τουρκικό πλοίο, την πύλη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περνούσε ο ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τοντ Ντ. Γουόλτερς, ο οποίος ενημερώθηκε real time από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τη νέα τουρκική πρόκληση.

Πάλι εκτός εθνικής γραμμής ο (επικίνδυνος) Γιώργος, που τάχθηκε υπέρ της Χάγης

Εκτός εθνικής γραμμής για ακόμα μια φορά, ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται ανεδαφικά υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «όπως προβλέπεται στα συμπεράσματα του Ελσίνκι».

Επιμένει να λησμονεί, όπως σχολιάζουν πολύπειροι διπλωματικοί κύκλοι, ότι το «σημιτικό» Ελσίνκι αποδέχεται εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και πως μετά την αποφασιστική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή «πάγωσε» η κρίσιμη πρόβλεψη της συμφωνίας για την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πηγή εντάσεων!

Μιλώντας στο Euronews, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν πρέπει να «αιωρείται» το θέμα και να παραμένει εκκρεμές, επισημαίνοντας -κόντρα στην πραγματικότητα- ότι ακριβώς αυτό το γεγονός αποτελεί πηγή εντάσεων... Επιμένοντας να στέκεται στην αμέριμνη πλευρά των γεγονότων που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καλέσει την Τουρκία σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, ενώ «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τις νομολογίες που υπάρχουν διεθνώς, θα βγάλει μια δίκαιη απόφαση, που θα ορίζει ποια είναι η έκταση της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και ποια της Τουρκίας».

Με τον τρόπο αυτό, κατά τον ίδιο, αμφότερες οι χώρες «θα αποδεχθούν μια τέτοια λύση, που θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της ουσιαστικής ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή», κάτι που υποκρύπτει έμμεσα τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, όπως επιδιώκει το τουρκικό καθεστώς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πλέον σε νέα Ιμια, ο κ. Παπανδρέου προκάλεσε νέες απορίες για τη δυνατότητα αντίληψης της κρισιμότητας των στιγμών, από τη στιγμή, μάλιστα, που έχουν καταρρεύσει όλα τα φληναφήματα περί ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ιδίως όταν είπε ότι το πλαίσιο που διαμόρφωσε η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία για να αποφευχθούν νέες εντάσεις είναι αυτό που δεσμεύει και την Ε.Ε. στις σχέσεις της με την Τουρκία και βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αξίες, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στην καλή γειτονία. Οπως τόνισε, τα σενάρια περί θερμού επεισοδίου αναδεικνύουν τη σημασία του Ελσίνκι, αλλά και της Συνθήκης της Λισαβόνας, διότι έδωσαν το πλαίσιο ειρηνικής διευθέτησης βάσει του Διεθνούς Δικαίου διαφορών, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι είναι «αυστηρή και σαφής» η θέση της Ε.Ε. για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ, χωρίς να συντρέχει λόγος, τάχθηκε κατά της συνέχισης του βέτο προς την Αλβανία και τα Σκόπια, ώστε να τους δοθεί το μήνυμα του «ανήκειν» στην Ε.Ε., όπως είχε γίνει και στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003.

Keywords
αιγαιο, εν λόγω, γιώργος παπανδρέου, υφαλοκρηπίδα, αοζ, μνημονιο, λιβυη, ροδος, κρητη, ελλαδα, γεεθα, αγκυρα, εκτορας, ιμια, βουλη, ηπα, αθηνα, νατο, real, time, νέα, παπανδρεου, λύση, σκοπια, θεσσαλονικη, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σεισμος κρητη, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, real news, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, βιντεο, χωρες, το θεμα, αλβανια, βημα, γεεθα, ηγεσια, θαλασσα, θεμα, ιμια, κοντρα, νησια, πλαισιο, πυλη, υφαλοκρηπίδα, ωρα, real, time, αγκυρα, ακυρο, απλα, βετο, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γινει, γιώργος παπανδρέου, δευτερο, δυνατοτητα, δειχνει, δοθει, διοικητης, δωσει, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εκκρεμες, ελσινκι, εμμεσα, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, εξι, επικοινωνια, επρεπε, ερντογαν, ερευνες, ευρωπη, ζωη, ιδιο, ηρωες, εικονα, καστελοριζο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λερο, ληψεις, λύση, λογο, μαδριτη, μαξιμου, νατο, νικο, οφελος, πηγη, πλοια, πλοιο, πρωι, συντομα, σημιτης, σκαφη, τουρκια, φλωρος, φορα, χριστοδουλος, κωνσταντινος, ωρες, δικαιωματα, εκτορας, ελληνικα, υπουργειο, μια φορα, πηγες
Τυχαία Θέματα