Ελπίδες θεραπείας της κώφωσης

Ελπίδες θεραπείας της κώφωσης27.08.2018Ρεπορτάζ

Αποκρυπτογραφήθηκε η πρωτεΐνη-κλειδί που είναι καθοριστική για την ανθρώπινη ακοή

Ελπίδα σε πάνω από 460.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως που πάσχουν από προβλήματα ακοής δίνει ανακάλυψη ερευνητών, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της κώφωσης. Επιστήμονες του Harvard Medical School ανακάλυψαν τη δομή και τον ακριβή ρόλο της πρωτεΐνης-αισθητήρα, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να ακούν.

Πρόκειται

για την πρωτεΐνη TMC1, η παρουσία της οποίας στο εσωτερικό του αυτιού ήταν ήδη γνωστή από το 2002. Αυτό που δεν ήξερε η επιστημονική κοινότητα ήταν πώς ακριβώς λειτουργούσε, πώς ήταν κατασκευασμένη και πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της -αν δηλαδή ήταν μικρής ή καθοριστικής σημασίας- στην ακοή και την ισορροπία.

Απάντηση στα ερωτήματα έδωσε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuron», σύμφωνα με την οποία η TMC1 δημιουργεί πόρους στο εσωτερικό αυτί, μέσω των οποίων οι ήχοι και η κίνησή του μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα προς τον εγκέφαλο.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέφρι Χολτ, ανακάλυψε ότι μόρια της TMC1 ενώνονται ανά ζεύγη σχηματίζοντας πόρους πάνω στα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού. Πρόκειται για τα κύτταρα που ενεργοποιούνται από τα ηχητικά κύματα και τα μετατρέπουν σε σήματα προς τον εγκέφαλο. Οι νέα έρευνα έδειξε ότι η μετατροπή γίνεται μέσα από τους πόρους των πρωτεϊνών TMC1.

Ειδικότερα, οι πόροι αποτελούν κανάλια μέσω των οποίων εισέρχονται στο κύτταρο ιόντα, που με τη σειρά τους προκαλούν το σήμα προς τα εγκεφαλικά κύτταρα.

«Η έρευνα γι' αυτήν την πρωτεΐνη-αισθητήρα είχε φτάσει πολλές φορές σε αδιέξοδο, όμως πιστεύουμε ότι η ανακάλυψή μας δίνει οριστικό τέλος σε αυτό» επεσήμανε ο Χολτ και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν οριστικά ότι η TMC1 είναι ο κρίσιμος μοριακός αισθητήρας που μετατρέπει τον ήχο και την κίνηση σε ηλεκτρικά σήματα που ο εγκέφαλος μπορεί να αντιληφθεί».

Τόνισε δε ότι η κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας της αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια θεραπείας της κώφωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα