Ελλάς – Γαλλία και Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι, σε ναυτικό επεισόδιο ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, «φτάσαμε στο παρά ένα από ένα πολεμικό επεισόδιο με αληθινά πυρά μεταξύ γαλλικού και τουρκικού ναυτικού στη Μεσόγειο».

Σχετικά υπενθυμίζεται ότι αυτό το επεισόδιο προκλήθηκε όταν μία γαλλική φρεγάτα, που έπρεπε να ελέγξει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο πιθανό να μεταφέρει όπλα προς τη Λιβύη,

δέχθηκε μια έντονη επιθετική συμπεριφορά τουρκικών πλοίων – προφανώς κατόπιν σχετικών εντολών από την τουρκική κυβέρνηση.

Η Τουρκία δεν κινείται ούτε τυχαία ούτε σπασμωδικά στη φιλόδοξη «αφρικανική εκστρατεία» της. Μεταξύ των άλλων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων που έχει θέσει ως προαπαιτούμενα για την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι και το «ψαλίδισμα» της ισχύος της Γαλλίας στη μαύρη ήπειρο.

Φυσικά, μια τέτοιου είδους στρατηγική επιλογή δεν θα μπορούσε να αρχίσει να υλοποιείται δίχως την ύπαρξη φανερών και αφανών συμμάχων. Φανερός σύμμαχος των Τούρκων, δίχως άλλο, είναι η Γερμανία και στους αφανείς συγκαταλέγεται κι ένα κομμάτι του αμερικανικού κατεστημένου. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι στην προαναφερθείσα συνομιλία Εμ. Μακρόν – Α. Μέρκελ ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την καγκελάριο της Γερμανίας να πάρει σαφή θέση εναντίον της τουρκικής πολιτικής στη Λιβύη.

Η χώρα μας, για να αντεπεξέλθει στις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, έχει την ανάγκη σύναψης σαφώς προσδιορισμένων συμμαχιών με ισχυρούς παράγοντες και η Γαλλία είναι μια χώρα που έχει επιδιώξεις που συμβαδίζουν με τα ελληνικά συμφέροντα. Επομένως, η ενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων και στον οικονομικό και τον αμυντικό τομέα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία από τις βασικές μέριμνες της εξωτερικής πολιτικής μας.

Επίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, αν η Τουρκία τολμά να επιδεικνύει επιθετική στάση εναντίον της Γαλλίας, θα προβεί σε αντίστοιχες και θεαματικότερες κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Ας απαλλαγούμε από τις ορθοπολιτικές ιδεοληψίες κι ας προετοιμαστούμε να πράξουμε το καλύτερο στις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα