Εκλογές χωρίς τους φοιτητές

Εκλογές χωρίς τους φοιτητές17.05.2018Παιδεία

Δεν στήθηκε καν κάλπη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Σε πλήρη απαξίωση περιήλθε η κορυφαία διαδικασία συλλογικής έκφρασης όσων σπουδάζουν στα ανώτατα ιδρύματα, οι φοιτητικές εκλογές. Οι ακομμάτιστοι νέοι, σταθερά και διαχρονικά, γυρνούν την πλάτη στις κάλπες, ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής αμφισβήτησης των κομματικών παρατάξεων.

Οι

παραδοσιακές νεολαίες (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ και ΑρΕν) έχουν κομματική εξάρτηση από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, και όχι απλά πολιτική αναφορά, κάτι που προκαλεί την επιπλέον δυσφορία πολλών φοιτητών. Ακόμη ένας παράγοντας απαξίωσης είναι η αντιαισθητικότητα που χαρακτηρίζει τις εκλογές. Η ιεροτελεστία της κάλπης για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών έχει μετατραπεί σε «πανηγυράκι», με χιλιάδες αφίσες, σκουπίδια, μικροφωνικές εγκαταστάσεις που παίζουν στη διαπασών μουσική, αλλά και τις στιγμές έντασης.

Στο κλίμα απαξίωσης και παρακμής ήρθε φέτος να προστεθεί και το πρωτοφανές γεγονός να μη στηθεί κάλπη σε μια από τις μεγαλύτερες σχολές, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Η εκλογική διαδικασία αναβλήθηκε επ' αόριστον, πλήττοντας ακόμη περισσότερο το τρωθέν κύρος του φοιτητικού κινήματος.

Στο Ζάππειο

Πέρυσι οι κάλπες, υπό τον φόβο επεισοδίων και ταραχών, είχαν στηθεί στο Ζάππειο, με τη ΔΑΠ να ρίχνει τις ευθύνες στην ΠΑΣΠ, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ., καταγγέλλοντας την «πράσινη» φοιτητική παράταξη για αδυναμία διασφάλισης της ακεραιότητας των φοιτητών. Το φαινόμενο της «περιφερόμενης» κάλπης μεταφέρθηκε φέτος και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δύο εκλογικές διαδικασίες στήθηκαν, υπό τον φόβο επεισοδίων, μία στο Ζάππειο, με απόλυτα πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ. των φοιτητών του Τμήματος Νομικής (τρεις από τη ΔΑΠ και δύο Ανεξάρτητοι), ενώ τα σχήματα της μειοψηφίας με τέσσερις ψήφους θέλησαν να διεξαγάγουν τις εκλογές στο κτίριο της Νομικής. Απορίας άξιον είναι ποια εκλογική διαδικασία θα θεωρηθεί έγκυρη. Στο Ζάππειο στήθηκαν και οι κάλπες για το Οικονομικό και Πολιτικό Τμήμα από τη ΔΑΠ, υπό τον φόβο επιθέσεων και νοθείας.

Ενταση επικράτησε και στο Πολυτεχνείο, όπου περίπου 20 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προσπάθησαν να μπουν στο ίδρυμα, αλλά εμποδίστηκαν από την ομάδα περιφρούρησης. Στις υπόλοιπες σχολές ανά την Ελλάδα το κλίμα ήταν γενικά υποτονικό, κάτι που φανερώνει την αδιαφορία των απλών φοιτητών για την -ούτως ή άλλως παρακμασμένη- διαδικασία.

Οπως τα τελευταία 32 χρόνια, έτσι και φέτος οι παρατάξεις δεν αναμένεται να «ομονοήσουν» στην έκδοση κοινών αποτελεσμάτων. Η μείωση του ενδιαφέροντος από τους φοιτητές για τις εκλογές αποτυπώνεται, εξάλλου, στα διαρκώς μειούμενα ποσοστά συμμετοχής. Το 2016 στις κάλπες προσήλθαν μόλις 75.000 φοιτητές από τους περίπου 100.000 του 2015, ενώ πέρυσι η συμμετοχή έπεσε ακόμα 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα