Εικονικές επιχειρήσεις για βραβείο!

Εικονικές επιχειρήσεις για βραβείο!15.05.2018Παιδεία

Μαθητές δέκα σχολείων διαγωνίζονται με έξυπνες ιδέες για μια θέση στον ευρωπαϊκό τελικό

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Είναι μαθητές της Θεσσαλονίκης και... επιχειρηματίες, έστω κι αν, για την ώρα, οι επιχειρήσεις τους είναι εικονικές. Μάλιστα, με τις έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες τους κατάφεραν να μπουν στην τελική δεκάδα του πανελλαδικού

διαγωνισμού για την καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση της σχολικής χρονιάς 2017-2018, τον οποίο διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις Thing big to change small (ΤΒ2CS) από το 28ο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης και X-Band από το Κολλέγιο Ανατόλια, που αμφότερες θέλουν να ξεφύγουν από την... εικονική πραγματικότητα.
Η ΤΒ2CS, που είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ), θέλει να αλλάξει την κοινωνία. Διαχειρίζεται άμεσα (υλικά και χρήματα) και έμμεσα (ανθρώπινο δυναμικό, χώρους, ιδέες) κεφάλαια σε μια μετακύλιση ενδιαφερόντων - συμφερόντων, που καταλήγουν σε θετικά αποτελέσματα με κοινωνική αναφορά. Γίνεται ουσιαστικά ο δίαυλος ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μια ανάγκη και σε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν για να καλυφθεί.



Στο πλαίσιο αυτής της «συναλλαγής», η θετική ενέργεια που επενδύεται στην τοπική κοινωνία επιστρέφει και τροφοδοτεί εκ νέου δράσεις (με προσφορές, χορηγίες, ανταλλαγές). «Είναι τόσο ενθαρρυντικό να διαπιστώνεις πως έχεις τόσες δυνατότητες μέσα από το σχολείο» λέει στη «δημοκρατία» η μαθήτρια και μέλος της TB2CS Δόμνα Σιαμπλίδου.

Από την πλευρά της, η X-Band έχει δημιουργήσει ένα wearable (συσκευή βραχιόλι), σχεδιασμένο για να παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες χιονοδρομικών κέντρων. Μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου, το Χ-Band είναι σε θέση να παρακολουθεί ζωτικά σημεία του χρήστη, όπως ο καρδιακός ρυθμός, και να αντιλαμβάνεται τυχόν απότομες διακυμάνσεις. Οι πληροφορίες που συλλέγονται, όπως και η ακριβής τοποθεσία του χρήστη, συγχρονίζονται διαρκώς με τον κεντρικό υπολογιστή του χιονοδρομικού, ώστε να σταλούν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση κινδύνου. «Είναι πολύ δημιουργικό να βλέπεις μια ιδέα να παίρνει μορφή και να δίνει λύση σε ένα πρόβλημα» λένε οι μαθητές Δημήτρης Κιούρτης και Κωνσταντίνος Οικονόμου, CEO-πρόεδρος και διευθυντής παραγωγής της X-Band αντίστοιχα.

Οι ΤΒ2CS και X-Band θα διεκδικήσουν μαζί με άλλες οκτώ μαθητικές επιχειρήσεις τα τρία βραβεία που θα δοθούν την 1η Ιουνίου. Η ομάδα που θα κερδίσει το πρώτο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe στο Βελιγράδι.
Να σημειωθεί ότι οι άλλες οκτώ ομάδες σχολείων είναι: «A.FREedge» - Εκπαιδευτική Αναγέννηση, «Από Κοντά» - 8ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, «Εcowitch» - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - PIERCE, «Helme.t» - Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτα, «merokamato.eu» - Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας, «ΟΜΗΡΟΣ - Ρίχνω φως στον πολιτισμό» - 1ο ΕΠΑ.Λ. Ασπροπύργου, «Parkareto» - Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, «SmArd Solutions» - 1ο ΕΠΑ.Λ. Διδυμοτείχου.

Μαθήματα για νεαρούς businessmen

Εφηβοι κάθονται στα θρανία τού... επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας επαγγελματικό δρόμο. Η επιλογή καριέρας, η ανάπτυξη επιχειρηματικού μοντέλου, η διοίκηση επιχείρησης, η στρατηγική και η καινοτομία θα είναι τα αντικείμενα με τα οποία θα εξοικειωθούν νέοι και νέες 14-18 ετών που θα παρακολουθήσουν το 3ο Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας ThesSummerSchool από τις 25 ως τις 30 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Θέλαμε να προσελκύσουμε παιδιά που σχεδιάζουν το μέλλον τους και δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποφάσεις τους» λέει στη «δημοκρατία» ο επίκουρος καθηγητής Κώστας Φούσκας, σημειώνοντας ότι οι έφηβοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο που λειτουργεί μια επιχείρηση αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το Θερινό Σχολείο θα διεξάγεται καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν διαλέξεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη μέσω μελέτης περιπτώσεων, να διδαχθούν από τις εμπειρίες των ομιλητών και να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη σε επισκέψεις σε επιχειρήσεις-φορείς, όπως η προθερμοκοιτίδα επιχειρήσεων i4Gpro και η Intrasoft.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το site thessummerschool.iseb.gr. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στα τέλη Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα