Έγκλημα στο διαδίκτυο: Κράτη και επιχειρήσεις στρέφουν το βλέμμα στον κυβερνοχώρο

Έγκλημα στο διαδίκτυο: Κράτη και επιχειρήσεις στρέφουν το βλέμμα στον κυβερνοχώρο14.09.2019Επιχειρήσεις

Ημερίδα από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή ειδικών και στελεχών μεγάλων πολυεθνικών

Είναι ξεκάθαρο, ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες, η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα είναι ραγδαία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες αλλά και αυξημένους κινδύνους καθώς ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα

νέα τεχνολογικά μέσα για παράνομες και εγκληματικές ενέργειες. Ο κίνδυνος αυτός θα μεγαλώσει πολύ αν οι κοινωνίες δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδισή τους. Φαίνεται, έτσι, πως η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών που διαθέτουν κορυφαία τεχνογνωσία, των κυβερνήσεων που δημιουργούν τα ρυθμιστικά πλαίσια, των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά και εμάς των καταναλωτών ως μονάδων ελέγχου και αυτοπροστασίας του συνόλου, είναι ο πιο ασφαλής δρόμος αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Κάνοντας μια πρώτη ανάγνωση σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, που έλαβε χώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εκείνο που άφησε τις μεγαλύτερες θετικές εντυπώσεις ήταν η παρουσία της Philip Morris International σε ένα πάνελ ομιλητών για την κυβερνοασφάλεια, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.  

Ο κ. Matteo Mattei, Διευθυντής της PMI για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στην Ευρώπη, μέσα από την εισήγησή του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους μια καπνοβιομηχανία, όπως η Philip Morris International, λαμβάνει τόσο σοβαρά υπόψιν της την κυβερνοαφάλεια, στον αγώνα για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Όπως είπε «Η PMI διαθέτει, μια τεράστια βάση δεδομένων, κάτι που τεχνικά την κάνει μια εταιρεία δεδομένων που πρέπει να προφυλάξει τους καταναλωτές της και την κοινωνία από τους εγκληματίες. Γι’ αυτό βρίσκεται σήμερα εδώ».

Σήμερα, όπως εξήγησε, το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων μεταφέρεται και στο διαδίκτυο. Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στα κυκλώματα των λαθρεμπόρων να ενεργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα, κάτι που πρακτικά σημαίνει για τους ίδιους μεγαλύτερα κέρδη. Σύμφωνα με τον κ. Mattei, η PMI αναλογιζόμενη, ότι το μέγεθος τον κερδών από το λαθρεμπόριο καπνικών ξεπερνάει αθροιστικά τα αντίστοιχα κέρδη από το λαθρεμπόριο καυσίμων, διαμαντιών, έργων τέχνης, αρχαιολογικών θησαυρών, ξυλείας και άγριων ζώων, δεν θα μπορούσε να μην αναλάβει δράση για την αντιμετώπισή του. 

Ωστόσο, το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό του λαθρεμπορίου δεν είναι ούτε οι τεράστιες απώλειες εσόδων για τα κράτη, ούτε οι απώλειες κερδών για τις νόμιμες εταιρείες, ούτε η επικινδυνότητα των προϊόντων για την υγεία του καταναλωτή που επιλέγει να στραφεί προς αυτά. Ο κ. Mattei έθεσε στην κορυφή του προβλήματος το γεγονός, ότι τα κυκλώματα λαθρεμπορίου λειτουργούν με τη λογική του δικτύου και πως, όπως έχει αποδειχθεί, τα χρήματα για την αγορά παράνομων καπνικών προϊόντων μπορεί να καταλήγουν σε κυκλώματα trafficking, τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Κοινό σημείο στις εισηγήσεις του Esteban Giudici, συμβούλου χάραξης πολιτικών στην Διακρατική Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Παράνομου Εμπορίου (TRACIT), του Geoff Keogh, οικονομικού ακόλουθου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, της Αντιγόνης Παπανικολάου, επικεφαλή του τμήματος νομικών υποθέσεων της Microsoft Hellas, του Νικόλαου Σερκετζή, αξιωματικού της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Matteo Mattei, διευθυντή της PMI για την Καταπολέμηση του Παράνομου Εμπορίου στην Ευρώπη, ήταν η ανάγκη για τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις, τις μεγάλες εταιρείες που κατέχουν την τεχνογνωσία, τις διωκτικές Αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Mattei: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις διωκτικές Αρχές μόνες τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους δημόσιους θεσμούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μόνους τους. Πρέπει να δράσουμε μαζί. Η εγκληματικότητα είναι από τη φύση της ένα δίκτυο. Και εάν δεν δουλέψουμε μαζί, δεν θα καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Mattei αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι το κράτος έχασε, το 2018, 700εκ Ευρώ μόνο από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων.

Σύμφωνα με την κυρία Παπανικολάου, ήδη 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν σήμερα το διαδίκτυο, ενώ ό αριθμός των ηλεκτρονικών συσκευών ξεπερνάει τα 50 δισεκατομμύρια. Αυτοί οι δυσθεώρητοι αριθμοί κάνουν την πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, σε συνδυασμό με την ανωνυμία και τη δύσκολη ιχνηλασιμότητα, ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα. Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα αυτά, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι οι διαστάσεις που θα λάβει στο μέλλον το ηλεκτρονικό έγκλημα θα είναι μεγάλες και δύσκολα διαχειρίσιμες, ως εκ τούτου η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από τις κυβερνήσεις, τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία όλων μας. 

PHOTO: 

Moderator: Pedro Fuentes, Chief Security Officer at WiseKey & Representative of the OISTE Foundation

Panel:

Esteban Giudici, Senior Policy Advisor at Transnational Alliance to Combat Illicit Trade (TRACIT)

Geoff Keogh, Economic Officer, U.S. Embassy Athens

Matteo Mattei, External Affairs, Director of Illicit Trade Prevention EU Region at Philip Morris International

Antigoni Papanikolaou, Director of Legal Affairs Microsoft Greece

Nikolaos Serkentzis, Cyber Crime Division of the Hellenic Police

 

Keywords
Τυχαία Θέματα