Αλαζονικό παραλήρημα Κοτζιά για το Σκοπιανό!

Αλαζονικό παραλήρημα Κοτζιά για το Σκοπιανό!06.06.2018Πρόσωπα

Είπε ότι η ΝΔ είχε αποδεχθεί όνομα χωρίς τον όρο του erga omnes

Εριστικός και αλαζονικός εμφανίστηκε ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας για το Σκοπιανό στη δημόσια τηλεόραση. Θεώρησε δεδομένο πως η συμφωνία θα κλείσει σύντομα και με μια έπαρση πρωτοφανή, ίσως για να δικαιολογήσει το ξεπούλημα της «Μακεδονίας»

και της «μακεδονικής γλώσσας» που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, επιτέθηκε σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αν και εξαίρεσε ορισμένους, όπως τον Γ. Παπανδρέου. Ο τρόπος που μίλησε σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, αφού εξέθεσε επί της ουσίας τη χώρα και έδωσε λαβή στα Σκόπια να καλλιεργήσουν περαιτέρω τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό τους.

Ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας σε εκπομπή της ΕΡΤ, τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια δεν έχουν «ναυαγήσει» και σημείωσε πως η συμφωνία των 20 σελίδων είναι έτοιμη να υπογραφεί από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ.

Χρονοδιάγραμμα

Αναφέρθηκε δε στο χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί από την πλευρά της γειτονικής χώρας σε περίπτωση που υπογράφει η συμφωνία, με επικρατέστερο το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (αν και «παίζουν» τα «Ανω Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία») και προϋπόθεση το erga omnes.
Είπε πως μέχρι τους Σεπτέμβριο - Οκτώβριο θα κάνει δημοψήφισμα η γειτονική χώρα για την έγκριση της συμφωνίας και στη συνέχεια απαιτείται η υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τη Βουλή, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Εκείνο που προκάλεσε αίσθηση είναι το βαρύ «κατηγορώ» που εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Επίθεση εξαπέλυσε και στο ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο ωστόσο «λάδι», ευλογώντας τα γένια του και εξυμνώντας την κυβέρνηση Τσίπρα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2006-2007 είχε δεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes, δηλαδή με διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Η Ν.Δ., όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «έχει αποφασίσει να αποκλίνει από την παράδοση της καραμανλικής περιόδου και πλέον ακολουθεί το πιο ακραίο δεξιό τμήμα στους κόλπους της».

«Το όνομα Μακεδονία για την ονομασία αυτού του κράτους έχει δοθεί από το 1993 πρώτη φορά, το 1995 επίσης με την ενδιάμεση συμφωνία και μετά το 1996... Ο μόνος που διαφωνούσε εντός της Ν.Δ. από το 1993 για τη συμπερίληψη του “Μακεδονία”, πέραν της γνωστής περίπτωσης του κ. Σαμαρά, αφού έφυγε ο κ. Σαμαράς, ήταν ο κ. Εβερτ» είπε. Μετά, ο κ. Κοτζιάς πέρασε στη «μακεδονική γλώσσα» για να υποστηρίξει πως η πρώτη συζήτηση έγινε το 1977 στον ΟΗΕ, όπου «καθιερώθηκε αυτή η γλώσσα» και το 1992-1994 έγινε η Διεθνής Διάσκεψη ISO, όπου η χώρα «έλαμψε διά της απουσία της» επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και επί ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κοτζιάς εκθείασε τον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας πως επί κυβερνήσεώς του η Ελλάδα έθεσε θέμα για τη «μακεδονική γλώσσα» το 2010, ενώ θετικά μίλησε και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο που εξήγησε... σωστά στον Αντώνη Σαμαρά το erga omnes.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε σκωπτικά τη στάση που έχει τηρήσει έως τώρα η Εκκλησία της Ελλάδος, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά το γνωμικό «τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» και επιτέθηκε προσωπικά στον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Βασίλη Κικίλια, λέγοντας για τον δεύτερο «ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τη διαφορά της επήρειας που έχει η ΑΟΖ από την επιρροή την πολιτική, είναι ολοφάνερο ότι κι αυτά που λέει δεν είναι απαραίτητα ορθά».

Πυρά και εναντίον του Μπαμπινιώτη

Από το στόχαστρο του Νίκου Κοτζιά δεν ξέφυγε ούτε ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος είχε αντικρούσει την προπαγάνδα περί συμφωνίας για «μακεδονική γλώσσα» το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τον κ. Μπαμπινιώτη «εξαιρετικό λεξικογράφο», αλλά «άσχετο με τη λειτουργία του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου».

Ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχθηκε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας να θεωρηθεί επίσημη γλώσσα με λατινικούς χαρακτήρες πέρα από τους κυριλλικούς η «μακεδονική γλώσσα». «Από εκείνη την ημέρα η “μακεδονική γλώσσα” εμφανίστηκε στο πινάκιο του ΟΗΕ ως μία από τις επίσημες γλώσσες της Γιουγκοσλαβίας» είπε ο κ. Κοτζιάς, για να αναρωτηθεί: «Δηλαδή, ο κ. Μπαμπινιώτης ας πάει να ψάξει τι λέει ο ΟΗΕ, ποια γλώσσα έχει αυτή τη στιγμή, πριν πάμε σε οποιαδήποτε συμφωνία ως γλώσσα της FYROM; Την ονομάζει “μακεδονική”. Και από πότε την ονομάζει “μακεδονική”; Από το 1977. Τι δεν ξέρει ο κ. Μπαμπινιώτης και μπερδεύεται σε πράγματα που δεν καταλαβαίνει;»

Keywords
Τυχαία Θέματα