Εφτασε η ώρα της ανακρίτριας για τις συμβάσεις του Γιάννου

Εφτασε η ώρα της ανακρίτριας για τις συμβάσεις του Γιάννου14.07.2018Πρόσωπα

Στο μικροσκόπιο τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της δωροδοκίας

Εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης καλείται να δώσει ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου (φωτό), ο οποίος ελέγχεται για ύποπτες συμβάσεις που αφορούν προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων οι οποίες υπογράφηκαν επί υπουργίας του αλλά και εκκρεμείς υποθέσεις που σχετίζονται με τα οικονομικά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία χειρίζεται το σύνολο των δικογραφιών που

σχετίζονται με τον πρώην υπουργό, τον καλεί σε απολογία στις 25 Ιουλίου 2018.

Είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννος Παπαντωνίου θα περάσει το κατώφλι της ανακρίτριας, ενώ οι υποθέσεις στις οποίες φέρεται ότι πρωταγωνιστεί βρίσκονται υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη εδώ και δύο χρόνια. Το βασικό αδίκημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας είναι της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο, έπειτα από αίτημα της ανακρίτριας, είχε ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας αξιολογήθηκε πλήθος στοιχείων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια εφόδων των αρμόδιων Αρχών σε σπίτια προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στις επίμαχες συμβάσεις, μεταξύ αυτών και των εξοπλιστικών, όσο και άλλων που προέκυψαν από το άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία του πρώην υπουργού και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Αλλωστε, οι εισαγγελικές και οι ανακριτικές Αρχές έχουν ζητήσει με αιτήματά τους το άνοιγμα δεκάδων λογαριασμών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο του ζεύγους Παπαντωνίου όσο και συγγενικών και φιλικών προσώπων τους, τα ονόματα των οποίων προέκυψαν στην πορεία της έρευνας. Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακριτικές Αρχές αξιολόγησαν ως σημαντική την κατάθεση Γάλλου, πρώην στελέχους εταιρίας που είχε εμπλακεί σε προμήθειες με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, φέρεται ότι έχει ανάψει το πράσινο φως για να ελεγχθούν οι λογαριασμοί του στην Ελβετία, ενώ αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα