Έφεραν... νύχτα το σχέδιο για τη ΔΕΗ

Έφεραν... νύχτα το σχέδιο για τη ΔΕΗ18.11.2019Οικονομία

Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσληφθέντες, ανοίγει ο δρόμος για εθελούσιες εξόδους, μαχαίρι στις μειώσεις των λογαριασμών για τους εργαζομένους

Μαύρη νύχτα Παρασκευής κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης το κρίσιμο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στη ΔΕΗ

και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το σχέδιο νόμου, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, προβλέπει ότι οι νέοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα προσλαμβάνονται με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και με ατομικές ή άλλες συμβάσεις που έως σήμερα εφαρμόζονταν στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή δεν θα είναι μόνιμοι.

Το σχέδιο νόμου ανοίγει, επίσης, τον δρόμο για την προώθηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στη ΔΕΗ, καθώς και για τη μεταφορά προσωπικού του ομίλου ΔΕΗ στο Δημόσιο με στόχο να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης.

Προβλέπεται και η κατάργηση της έκπτωσης που είχαν έως σήμερα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επί του συνόλου του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και η οποία έφτανε το 75%. Η έκπτωση περιορίζεται πλέον στο 30% και μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου, δηλαδή δεν θα υπάρχει έκπτωση στα πάγια, όπως έως σήμερα. Με άλλη ρύθμιση περιορίζονται οι χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για νυχτερινές καταναλώσεις άνω των 1.600 κιλοβατώρων ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα τον χειμώνα.

Σύγχυση

Το Σάββατο ο κ. Χατζηδάκης, μέσω ακόμη μιας τηλεοπτικής εμφάνισης, προκάλεσε σύγχυση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «τυχόν αναφορές για γενικευμένες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ή στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (που αφορούν όλους τους παρόχους) οφείλονται σε παρερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού ΠΕΝ και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Στο σχέδιο νόμου προστέθηκε και άρθρο που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης και ειδικότερα διαδικασίες αδειοδότησης με στόχο να καλυφθεί η περίοδος ώσπου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της λεγόμενης «μικρής διασύνδεσης» Κρήτης - Πελοποννήσου.

Για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται, ως γνωστόν, ότι θα «σπάσει» σε τρεις ξεχωριστές εταιρίες, οι δύο από τις οποίες θα πωληθούν. Στο Δημόσιο θα παραμείνει μόνο η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, στην οποία θα εισφερθούν οι συμμετοχές σε διεθνή έργα αγωγών φυσικού αερίου κ.λπ. Αντίθετα, πωλείται το 65% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα