Σύλλογος Εργαζόμενων – ΕΝΙΖ για έκτακτη συνέλευση – ΓΝΖ

14:26 14/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου (ΓΝΖ), αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα 13/4/2018 κάναμε έκτακτη γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας με θέμα την αιφνίδια ( Παρασκευή πρωί ) απόφαση της Διοίκηση να μετακινήσει εν αιθρία , και να καθαιρέσει Προϊσταμένους με παράνομη τρόπο.

Πρόκειται κυρίως για ενορχηστρωμένη δίωξη της Προϊσταμένης του Χειρουργείου, στην οποία είχαν από καιρό ασκηθεί πιέσεις, απειλές για δίωξη και υποδείξεις για συμμόρφωση με αιτιολόγηση τις έγγραφες αναφορές της για προβλήματα, ελλείψεις και δυσλειτουργίες στα χειρουργεία,

μαζί με προτάσεις για την αντιμετώπιση τους, ακριβώς δηλαδή γιατί δεν έκανε τίποτα λιγότερο από το καθήκον της με προσήλωση στο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δουλειά της στο νευραλγικής σημασίας πόστο στο οποίο υπηρετούσε.

Είναι μετακίνηση που όχι μόνο είναι άδικη και παράλογη, όχι μόνο προκάλεσε έμμεσα την επίσης μετακίνηση άλλων δύο συναδέλφων μας και καθαίρεση του τρίτου και μάλιστα με παράνομο τρόπο, αλλά που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη λειτουργία του χειρουργείου αλλά και του Νοσοκομείου συνολικά, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας στο νησί μας και μάλιστα στην αρχή της νέας τουριστικής περιόδου.

Μιλάμε για προϊσταμένη που είχε εμπειρία χειρουργείου 25 χρόνων, που γνωρίζει με ακρίβεια χιλιάδες εργαλεία και αναλώσιμα του χειρουργείου , που συντέλεσε τα μέγιστα στο στήσιμο του χειρουργείου στο Νέο νοσοκομείο και που είχε χρεωθεί όλον τον κινητό και ακίνητο εξοπλισμό στη χρήση του οποίου έχει τεράστια γνώση, πάντα πρόθυμη να επιλύει προβλήματα, ακόμα και εκτός ωραρίου και με μια εμπειρία που θα χρειαστεί στον οποιοδήποτε αντικαταστάτη της πάνω δύο χρόνια για να αποκτήσει.

Πρόκειται για βίαια μετακίνηση εργαζομένου με προσόντα, εμπειρία και αποδεδειγμένη προσφορά αλλά και διάθεση για δουλειά σε πόστο ευθύνης σημαντικά μικρότερης και λιγότερο απαιτητικής.

Πρόκειται επίσης για προκλητική συνδικαλιστική δίωξη, καθώς η συγκεκριμένη προϊσταμένη του χειρουργείου είναι παράλληλα ένα δραστήριο και μαχητικό μέλος του ΔΣ του Συλλόγου των εργαζομένων , που πάνω από οκτώ χρόνια τώρα αγωνίζεται σαν γραμματέας η αντιπρόεδρος για την ανάδειξη και την επίλυση προβλημάτων των εργαζομένων αλλά και του νοσοκομείου μας.

Η αναίτια επίσης και παράνομη καρατόμηση του προϊσταμένου της αιμοδοσίας, αποδυναμώνει σοβαρά τη λειτουργία του τμήματος που σημειώτεον για ένα χρόνο ήταν χωρίς γιατρό , με τον συγκεκριμένο προϊστάμενο να προσπαθεί ακόμα και πέρα από τις δυνάμεις του να ανταποκρίνεται με επιτυχία.

Δεν αποδεχόμαστε τις συγκεκριμένες «τιμωρητικές» και διωκτικές μετακινήσεις –καθαιρέσεις συναδέλφων μας που έγιναν για παραδειγματισμό και υποταγή στην ανεύθυνη και επικίνδυνη Διοίκηση, που δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων και του νοσοκομείου συνολικά, προκειμένου να ανταποκριθεί σε πολιτικές σκοπιμότητες και ύπουλους σχεδιασμούς.

Καταγγέλλουμε το ΔΣ του νοσοκομείου καθώς και τον Διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, που με την «ευγενή» συνδρομή του, μεθόδευσαν τις παράλογες και επικίνδυνες μετακινήσεις προϊσταμένων, αδιαφορώντας αν όχι για το «ανήθικο» της πράξης τους τουλάχιστο για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο Νοσοκομείο μας και στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγεία στον τόπο μας .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την άμεση ανάκληση των συγκεκριμένων αποφάσεων και την δημόσια συγνώμη των υπευθύνων για την αναίτια περιπέτεια στην οποία υπέβαλαν τους Προϊσταμένους σημαντικότατων τμημάτων με τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Προχωρούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι , συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις που αφορούν:
•Συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 16/4/18
•Νέα γενική συνέλευση την Δευτέρα στις 9.30 πμ με συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο
•Επαναλαμβανόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας από 9.00 έως 13.00 μμ για όλη την επόμενη εβδομάδα
•Συμβολικός αποκλεισμός κόμβου «Παστρα»
•Οργάνωση συνάντησης και συντονισμός δράσεων με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα τηνΤρίτη 17/4/18
•Αποχή των νοσηλευτών – νοσηλευτριών από το συνέδριο της ΕΝΕ που θα γίνει στη Ζάκυνθο τον Μάιο , σε συνδυασμό με παράσταση διαμαρτυρίας με συγκέντρωση και πανό».

Επίσης, σε ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου
(ΕΝΙΖ), επισημαίνεται ότι:

«Την Τετάρτη 4/4/2017 συνήλθαμε σε γενική συνέλευση οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και μετά από διαλογική συζήτηση σχετικά με τις από πενταετίας προσφυγές μας στο ΣΤΕ, τις σημερινές μας αποδοχές και τις τελευταίες επιπλέον μειώσεις στους μισθούς μας , τις διαπραγματεύσεις για νέα κλαδική συλλογική συμφωνία των γιατρών με την πολιτεία, το νέο ωράριο εργασίας των γιατρών, την δρομολογούμενη αλλαγή του νόμου για την αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ και το νομοσχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση,
αποφασίσαμε τα ακόλουθα :

Ενημερωτικά και σχετικά με τις από πενταετίας προσφυγές μας στο ΣΤΕ για τις μειώσεις μισθών μας από τις μνημειακές αποφάσεις του 2012 και μετά, ενώ δικαιωθήκαμε ως προς την αντισυνταγματικότητα όλων των περικοπών , οι συνέπειές αυτής της αντισυνταγματικότητας θεωρήθηκε ότι θα επέλθουν για όλους τους γιατρούς από 26/2/18 και εφεξής. Στην πράξη δηλαδή δικαιώθηκε η προσφυγή μας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκατάστασης των μισθών μας, για το διάστημα από 1/3/18 και μετά.

Απαιτούμε :
•Απάντηση από τη Διοίκηση , εντός ενός μηνός , σχετικά με τις αιτήσεις που θα κατατεθούν από τους γιατρούς μας, για εκκαθάριση των αποδοχών μας χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4093/2012 για την περίοδο 1/8/12 έως 28/2/18, αλλά και για το διάστημα από 1/3/18 και εφεξής ( όπως ακριβώς περιγράφει το ΣτΕ).

•Να προχωρήσει από τη Διοίκηση δημιουργία τμήματος ΤΕΠ, με την ευκαιρία της κατάθεσης νομοσχεδίου που έρχεται, σχετικά με αλλαγή των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε να γίνει και δυνατή η προκήρυξη θέσεων Επιμελητών ΤΕΠ που θα τρέξει για το επόμενο διάστημα.

•Να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις Επιμελητών ΕΣΥ όπου σήμερα υπηρετούν Επικουρικοί γιατροί οι οποίοι αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου.

•Να προκηρυχθούν οι θέσεις νεφρολόγου , νευρολόγου και παθολόγου.

•Να προσληφθούν επιτέλους οι τέσσερις επιμελητές Β που έχουν από πενταετίας κριθεί και να προχωρήσουν οι διαδικασίες στις άλλες τέσσερεις θέσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί.

•Να προχωρήσει η διαπραγμάτευση της ΟΕΝΓΕ με το Υπουργείο, χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου να καταλήξει σε Συλλογική κλαδική σύμβαση εργασίας που θα αποκαθιστά τους μισθούς με αξιοπρεπές ωράριο εργασίας ( εξάωρη, πενθήμερη εργασία, με μια εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από αυτήν, πρωινό τακτικό ωράριο και συνολικά μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα) όπως από το 2008 ζητά η ΟΕΝΓΕ.

Διεκδικούμε επάνοδο μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, προσλήψεις μόνιμων επιμελητών, κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων επικουρικότητας, προσωρινότητας, ομηρίας και αναξιοπρέπειας, αναγνώριση του λειτουργήματός μας ως βαρέως και ανθυγιεινού , συνυπολογισμός του χρόνου εφημεριακής απασχόλησης στον συντάξιμο χρόνο με την συνεπακόλουθη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μέτρα για την ουσιαστικοποίηση της ιατρικής εκπαίδευσης ,σοβαρά κίνητρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος της μετανάστευσης των νέων γιατρών προς το εξωτερικό, κρατική χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών και μόνιμες προσλήψεις λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ, νομοθετικά μέτρα για την ανάσχεση της εκμετάλλευσης ιατρικών επιπλοκών από διάφορα «εξειδικευμένα» δικηγορικά γραφεία με προφανή στόχο το κέρδος, καμία αλλαγή στο νόμο για την Αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ.

•Σχετικά με την εκπαίδευση των ειδικευομένων απαιτούμε, και στα πλαίσια της συζήτησης για τη Συλλογική Σύμβαση , την πρόσληψη κατ’ αρχής επαρκούς αριθμού ειδικευμένων γιατρών που θα βρίσκονται σε δημιουργική σχέση εκπαίδευσης με τους ειδικευόμενους, με συγκεκριμένο όμως πρόγραμμα εκπαίδευσης, μελέτης και διενέργειας ιατρικών πράξεων, κλιμακούμενων ανάλογα με το έτος εκπαίδευσης και την ειδικότητα. Χρειάζονται όμως για αυτό και ειδικευμένοι επιμελητές που δεν θα καταρρέουν από υπερεργασία , φτωχοποίηση και απαξίωση της δουλειάς τους, και δεν θα τελούν σε καθεστώς απειλής από αστικές ευθύνες του τύπου «αμέλειας» ούτε θα «ξεζουμίζονται» καταβάλλοντας «τρελά» ποσά στις εταιρείες ασφαλιστικής κάλυψης προκειμένου να τους προσφέρουν σχετική «προστασία».
•Θεωρούμε την ιατρική εκπαίδευση άμεσα συνυφασμένη με την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ συνολικά».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα