«Διχοτομούν» το Αιγαίο την 25η Μαρτίου

«Διχοτομούν» το Αιγαίο την 25η Μαρτίου12.03.2019Πρόσωπα

Απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας, που θα διεξαγάγει στρατιωτική άσκηση και ανήμερα της εθνικής επετείου μας

Για πολλοστή φορά οι Τούρκοι επιλέγουν να προκαλέσουν την 25η Μαρτίου, την ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας, την ώρα που οι προκλήσεις στο Αιγαίο

συνεχίζονται.

Η Αγκυρα, μέσω ακόμη μιας παράνομης NAVTEX, φροντίζει να κλειδώσει το κεντρικό Αιγαίο με «σπαστές» ημέρες από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Η τουρκική ναυτική οδηγία εξεδόθη από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης και εμπεριέχει ασκήσεις με χρήση πυρών, κυριολεκτικά στην καρδιά του Αιγαίου, στην προσπάθεια της Αγκυρας για τη διχοτόμηση που επιχειρεί διαχρονικά στο Αρχιπέλαγος. Η Τουρκία θέλει να αποκλείσει μια ολόκληρη περιοχή ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, της Χίου, της Εύβοιας, της Ανδρου και μια ανάσα από τα ιστορικά Ψαρά.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι συνέχισαν τον χαβά τους στο Αιγαίο. Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας τουρκικά μαχητικά F-4E Phantom προχώρησαν σε παραβίαση του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο προτού τελικά αναχαιτιστούν από ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.
Σε αυτό το κλίμα συναντώνται αύριο στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση θα προετοιμάσει και την επίσκεψη που θα έχει στις 21 Μαρτίου ο Ελληνας ΥΠΕΞ στην Αγκυρα.

Στο επίκεντρο και των δύο συναντήσεων αναμένεται να είναι το Κυπριακό, με τη διεθνή κοινότητα να επιμένει για έναρξη του διαλόγου ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές, με φόντο την εξεύρεση του κοιτάσματος στην Κύπρο. Θα συζητηθεί, επίσης, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς, παρά τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για τη μελλοντική στάση της Τουρκίας. Ειδικά σε αυτή τη φάση, καθώς έπεται η συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ με θέμα την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συζητήσουν με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο συνολικότερα για την ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία της θαλάσσιας δραστηριότητας, στη σκιά της σύγκρουσης Ουάσινγκτον - Αγκυρας.
Θυμίζουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό κατεστημένο δηλώνουν όπου σταθούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή πολιτική στη ΝΑ Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα