Δεύτερη (επιχειρηματική) ευκαιρία για 5.000 ανέργους

Δεύτερη (επιχειρηματική) ευκαιρία για 5.000 ανέργους15.02.2019Οικονομία

Αρχίζουν στις 20 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πρώην αυτοαπασχολουμένους (και με χρέη)

Από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, στις 11 το πρωί, αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων». Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν

και άνεργοι οι οποίοι έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, με τον ΟΑΕΔ να παρακρατεί το 25% της επιχορήγησης, έναντι του χρέους τους προς το Ταμείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, πρέπει να πληρούν, αθροιστικά, τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

•Εχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου 2012 μέχρι 6 Αυγούστου 2018.

•Δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α΄ ή β΄ βαθμού συγγένειας.

•Δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα από 7 Αυγούστου 2018 έως 6 Φεβρουαρίου 2019.

•Εχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ για τουλάχιστον ένα έτος.

•Εχουν προβεί σε νέα έναρξη δραστηριότητας σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), από τις 7 Φεβρουαρίου 2019 και μετά, και εφόσον έχει αξιολογηθεί θετικά το επιχειρηματικό τους σχέδιο από τον ΟΑΕΔ.

Δραστηριότητα

Επίσης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση άνεργοι οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας. Προϋπόθεση είναι, μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης, να προχωρήσουν στην έναρξη δραστηριότητας εντός δύο μηνών.

Οσοι οφείλουν εισφορές από προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Στην περίπτωση αυτή, από το ποσό της επιχορήγησης παρακρατείται ποσοστό 25% από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος το αποδίδει στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες, με τρίμηνη δέσμευση και με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Το ποσό της ανέρχεται από 12.000 έως 24.000 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις και με την πιθανή, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου, επέκταση του προγράμματος μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 36.000 ευρώ. Οι αιτήσεις, από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού (www.oaed.gr).

Keywords
Τυχαία Θέματα