Δασικοί χάρτες: Στον αέρα 800.000 ακίνητα

Δασικοί χάρτες: Στον αέρα 800.000 ακίνητα 06.05.2018Άρθρα

Λίγο πριν λήξει η προθεσμία, 147 δήμοι δεν έχουν οριοθετήσει οικιστικά περιγράμματα

Αν δεν ολοκληρωθεί η καταγραφή, δεν μπορεί να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπ. Περιβάλλοντος!

Η Θέση μας: Το ψεύτικο δίλημμα

Διαβάστε επίσης:

►Η κυβέρνηση «γκριζάρει» το Αιγαίο►Η εθνική αποστολή του Καραμανλή στη Θράκη►Η Ιστορία απαντά στον Ερντογάν για τον εμπρησμό της Σμύρνης►Κυπατζίδικα κόλπα και περίεργες διαρροές στην ΕΥΠ►Γιατί ο Στουρνάρας
πήγε νύχτα στο σπίτι του Κυριάκου;►Νέα Δημοκρατία: Ποιοι είναι οι 114 υποψήφιοι πρόεδροι για τις 66 ΝΟΔΕ►Από σήμερα και κάθε εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία» μπαίνει στην πίστα της αγοράς των Ι.Χ.

«Στον αέρα» 800.000 ακίνητα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις!

Η κωλυσιεργία 147 δήμων να οριοθετήσουν τις οικιστικές πυκνώσεις αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών καιεμποδίζει την κατάρτιση χαρτών από το υπ. Περιβάλλοντος

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Αγκάθι για την επίλυση της... καυτής πατάτας των οικιστικών πυκνώσεων αποτελεί η κωλυσιεργία των δήμων να αποτυπώσουν τα όριά τους. Δέκα ημέρες πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας 147 δήμοι δεν έχουν οριοθετήσει ακόμα οικιστικά περιγράμματα στους αναρτημένους ή προς κατάρτιση δασικούς χάρτες. Η στάση αυτή στρέφεται ουσιαστικά κατά των δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών τους, που βλέπουν τις ιδιοκτησίες τους να βρίσκονται «στον αέρα». Παράλληλα, δυσχεραίνει σημαντικά τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση εντός Μαΐου, καθώς χωρίς την πλήρη και ακριβή καταγραφή των αυθαίρετων οικισμών μέσα στα δάση δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ρύθμιση. Ειδικά, μάλιστα, εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, το Ε΄ Τμήμα του οποίου έχει κρίνει αντισυνταγματική την προηγούμενη ρύθμιση των οικιστικών πυκνώσεων. Εκτιμάται ότι τα αυθαίρετα κτίσματα σε δασικές περιοχές ανά την Ελλάδα ξεπερνούν τα 700.000-800.000, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Αττική, τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Κρήτη.

Με τον πολεοδομικό όρο «οικιστικές πυκνώσεις» περιγράφονται οι περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά εδώ και δεκαετίες έχουν μετατραπεί σε «δάση» αυθαιρέτων και δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν. Η οριοθέτηση από τους δήμους των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στους αναρτημένους ή υπό κατάρτιση δασικούς χάρτες αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ορθή ανάρτηση των δασικών χαρτών, την πληροφόρηση των πολιτών και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Οι οικιστικές πυκνώσεις ήταν δημιούργημα του προηγούμενου αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη ώστε να απεμπλακεί η υπόθεση των δασικών χαρτών από τις μαζικές αντιρρήσεις πολιτών.

Εξαιρέσεις
Με βάση τη ρύθμιση που έγινε τότε, οι αυθαίρετοι οικισμοί εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες έως ότου η Πολιτεία αποφανθεί με ποιον τρόπο θα τους αντιμετωπίσει συνολικά. Για να γίνει, όμως, αυτό οφείλουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να έχουν καταθέσει στοιχεία για τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του δήμου και τις οικιστικές πυκνώσεις. Χωρίς την πλήρη και ακριβή καταγραφή δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση και όποιο νομοθέτημα είναι δύσκολο να ξεπεράσει τον σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Είναι, λοιπόν, λογικό να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στους 147 δήμους της χώρας, για τους οποίους οι δημοτικές Αρχές δεν έχουν ακόμα αποτυπώσει τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων.

Αδράνεια

Το γεγονός αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους ανθρώπους που έχουν ιδιοκτησίες στα όρια των συγκεκριμένων δήμων, ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικίας, δεδομένου ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 15 Μαΐου. Τις ανησυχίες επιτείνει ακόμα περισσότερο η αδράνεια των δήμων, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες κανείς εξ αυτών δεν έστειλε τα απαιτούμενα στοιχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η «τραγική αμέλεια» των δημοτικών Αρχών, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, θίγει τα δικαιώματα των δημοτών, διαμορφώνοντας ένα θολό τοπίο για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές πύκνωσης.

Το παράδοξο και αποδεικτικό στοιχείο της αμέλειας αυτής αποτυπώνεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, στην αφύπνιση αρκετών δήμων στο παρά πέντε της διαδικασίας όχι όμως για να αποτυπώσουν τα όρια, αλλά για να αρχίσουν από μηδενική βάση τις μελέτες. Δηλαδή, μετά τρεις παρατάσεις της προθεσμίας, τέσσερις επιστολές και προειδοποιήσεις που έχει αποστείλει το υπουργείο στους ΟΤΑ, εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες δήμοι οι οποίοι ζητούν από το υπουργείο να αρχίσουν τώρα τις μελέτες για την εκπόνηση των δασικών χαρτών με τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους· ένα εγχείρημα που χρειάζεται -στην καλύτερη των περιπτώσεων- αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αναφορικά με τα προβλήματα που θέτουν οι δήμοι υπήρχε ξεκάθαρα επαρκές χρονικό περιθώριο για να αντιμετωπιστούν κατά το προηγούμενο διάστημα. Διαμηνύει δε πως σε καμία περίπτωση η καθυστέρηση των δήμων να στείλουν τα στοιχεία δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία καθυστέρησης ή μη εφαρμογής των δασικών χαρτών.

Τα λάθη και η διαδικασία ελέγχων

Στον νόμο που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για τις οικιστικές πυκνώσεις θα υπάρχει πρόβλεψη για τη διαδικασία ελέγχου των ορίων που δήλωσαν οι δήμοι και ενδεχόμενα σφάλματα δεν θα γίνουν αποδεκτά.
Ο σχετικός νόμος, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα, θα αξιολογεί ποιες είναι πράγματι οικιστικές πυκνώσεις και θα εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές άμεσα. Ουσιαστικά οι δασικοί χάρτες θα εφαρμοστούν στις πυκνώσεις μέσω του νομοσχεδίου, στις ρυθμίσεις του οποίου θα περιλαμβάνεται λύση για τις κατοικίες που βρίσκονται εντός πυκνώσεων. Οσον αφορά τα σοβαρά ελλείμματα που παρουσιάζουν οι έως σήμερα οικιστικές πυκνώσεις που υποβάλλουν οι δήμοι, από τις οικιστικές πυκνώσεις που υπέβαλαν το 2017 το 18,6% των προτάσεων των δήμων ήταν κάτω από 25 στρέμματα. Αρα, δεν εντάσσονται στις προβλέψεις του νόμου. Επίσης, το 12,2% επικαλύπτεται, δηλαδή η μία περιοχή είναι πάνω στην άλλη, ενώ σε ποσοστό περίπου 1% υπάρχουν και πολύγωνα με συντεταγμένες εκτός ελλαδικού χώρου. Αρα, υπάρχει σαφές θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας στις αποφάσεις των ΟΤΑ και το υπουργείο δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναστολή προστίμων σε μη τυπικές οικιστικές πυκνώσεις. Γι’ αυτό το ΥΠΕΝ επισημαίνει πως προέχουν η σωστή εφαρμογή του νόμου των δασικών χαρτών από τους δήμους και η ανάρτηση σωστών πολυγώνων οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες.

Ερχονται νέες αναρτήσεις σε όλη την ανατολική Αττική!

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην ανατολική Αττική πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν να συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα καθώς η ανάρτηση των δασικών χαρτών βρίσκεται προ των πυλών. Η αρχή θα γίνει γύρω στα τέλη Ιουλίου 2018, όταν θα αναρτηθούν οι χάρτες στις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Νέας Μάκρης, Γλυκών Νερών, Παιανίας. Σταδιακά έως τα μέσα του φθινοπώρου θα υλοποιηθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών και στις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες στις δημοτικές ενότητες Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης, Ανοιξης, Σταμάτας, Κρωπίας και Κερατέας. Ακολουθούν το φθινόπωρο του 2018 οι δημοτικές ενότητες Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων - Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Αυλώνα, Αφιδνών, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Νέας Μάκρης, Πολυδενδρίου, Μαρκοπούλου, Βάρης και Βούλας.

Εως σήμερα έχουν κυρωθεί μερικώς δασικοί χάρτες στους ΟΤΑ Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου, Δροσιάς, Κηφισιάς, Μαραθώνος, Πεντέλης και Ν. Πεντέλης, χωρίς ωστόσο να έχουν εξεταστεί οι αντιρρήσεις. Η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών για ολόκληρη την ανατολική Αττική αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Ποιες είναι οι περιοχές όπου πρέπει να σπεύσουν οι πολίτες για αντιρρήσεις

Παράλληλα, σε αρκετές περιοχές της χώρας «τρέχει» αυτήν την περίοδο η διαδικασία αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.
Για τις 13 εξ αυτών η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Μαΐου τόσο για τους κατοίκους του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Αφορά τις περιοχές εκείνες στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σταδιακά από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2017. Πρόκειται για την Πέλλα, την Καβάλα, τη Θεσπρωτία, την Ξάνθη, την Αρκαδία, τις Κυκλάδες, τη Φλώρινα, τη Λέσβο, το Κιλκίς, τη Θάσο, τα Χανιά, τις Σέρρες και τη Ζάκυνθο.

Δασικοί χάρτες έχουν αναρτηθεί επίσης: α) στην Ημαθία, όπου οι μεν κάτοικοι εσωτερικού μπορούν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους έως τις 5 Ιουνίου, οι δε του εξωτερικού έως τις 25 Ιουνίου, β) στη Χίο, με τους κατοίκους εσωτερικού να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους έως τις 19 Ιουνίου και τους κατοίκους εξωτερικού έως τις 9 Ιουλίου και γ) στην ανατολική Αττική για τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκόπουλου Ωρωπού. Η προθεσμία εκπνέει στις 28 Ιουνίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 18 Ιουλίου για του εξωτερικού. Στις περιοχές όπου αναρτώνται δασικοί χάρτες οι πολίτες καλούνται να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τεκμηρίωση των αντιρρήσεων ή των αιτήσεων εξαγοράς προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

Οι ασυνεπείς ΟΤΑ!

Παρά το γεγονός, λοιπόν, πως η 15η Μαΐου αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία, καθώς είναι καθορισμένη νομοθετικά και δεν τροποποιείται με υπουργική απόφαση, υπάρχουν 147 δήμοι σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ακόμα φροντίσει να αποτυπώσουν τα οικιστικά περιγράμματα στους δασικούς χάρτες. Σύμφωνα με τον νόμο, τα εγκεκριμένα όπως και τυχόν άλλα σχέδια πόλης του δήμου οριοθετούνται από την Υπηρεσία Δόμησής του, ενώ από τις τεχνικές υπηρεσίες του οριοθετούνται οι οικιστικές πυκνώσεις έπειτα από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Από αυτούς τους 147, λοιπόν, οι 23 βρίσκονται στην Αττική. Πρόκειται για τους Δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βύρωνος, Ζωγράφου, Καισαριανής, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παλλήνης, Παπάγου - Χολαργού, Περιστερίου, Σαρωνικού, Φιλοθέης - Ψυχικού, Φυλής, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Σαλαμίνας, Μοσχάτου - Ταύρου, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Νέας Σμύρνης, Σπετσών, Κυθήρων και Αγκιστρίου. Στην υπόλοιπη χώρα οι... ασυνεπείς δήμοι ανά περιφέρεια έχουν ως εξής:
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: ΑΒΔΗΡΩΝ, ΑΡΡΙΑΝΩΝ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΘΑΣΟΥ, ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ, ΜΥΚΗΣ, ΝΕΣΤΟΥ, ΞΑΝΘΗΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΟΥΦΛΙΟΥ και ΤΟΠΕΙΡΟΥ.
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, ΛΗΜΝΟΥ, ΦΟΥΡΝΩΝ - ΚΟΡΣΕΩΝ και ΧΙΟΥ.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ, ΑΡΤΑΙΩΝ, ΘΕΡΜΟΥ, ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ και ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΔΕΣΚΑΤΗΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ και ΠΡΕΣΠΩΝ.
Περιφέρεια Ηπείρου: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΖΗΡΟΥ, ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ, ΠΑΡΓΑΣ, ΣΟΥΛΙΟΥ και ΦΙΛΙΑΤΩΝ.
Περιφέρεια Θεσσαλίας: ΑΡΓΙΘΕΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΣΚΙΑΘΟΥ, ΣΟΦΑΔΩΝ.
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΙΘΑΚΗΣ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ, ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ και ΠΑΞΩΝ.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΑΣ, ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ, ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ, ΠΑΙΟΝΙΑΣ, ΣΕΡΡΩΝ και ΣΙΝΤΙΚΗΣ.
Περιφέρεια Κρήτης: ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΜΑΡΙΟΥ, ΑΝΩΓΕΙΩΝ, ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ, ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, ΒΙΑΝΝΟΥ, ΓΑΥΔΟΥ, ΓΟΡΤΥΝΑΣ, ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ, ΚΙΣΣΑΜΟΥ, ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ, ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΠΛΑΤΑΝΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΣΗΤΕΙΑΣ, ΣΦΑΚΙΩΝ, ΦΑΙΣΤΟΥ και ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΝΑΦΗΣ, ΑΝΔΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ, ΘΗΡΑΣ, ΙΗΤΩΝ, ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΚΑΣΟΥ, ΚΥΘΝΟΥ, ΛΕΙΨΩΝ, ΜΕΓΙΣΤΗΣ, ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΝΙΣΥΡΟΥ, ΠΑΡΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΣΕΡΙΦΟΥ, ΣΙΚΙΝΟΥ, ΤΗΛΟΥ, ΤΗΝΟΥ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ και ΧΑΛΚΗΣ.
Περιφέρεια Πελοποννήσου: ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΑΡΓΟΥΣ - ΜΥΚΗΝΩΝ, ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, ΝΕΜΕΑΣ και ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος: ΑΓΡΑΦΩΝ, ΑΛΙΑΡΤΟΥ, ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ - ΕΛΑΤΕΙΑΣ, ΔΕΛΦΩΝ, ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΑΡΑΧΟΒΑΣ - ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ, ΔΩΡΙΔΟΣ, ΛΕΒΑΔΕΩΝ, ΛΟΚΡΩΝ και ΜΩΛΟΥ - ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

Keywords
ακινητα, δασικοι χαρτες, χαρτες, έως ότου, στουρναρας, μαΐου, αυθαιρετα, ελλαδα, κρητη, ΟΤΑ, λύση, ερχονται, καβαλα, ξανθη, φλώρινα, χανια, σερρες, ιουνίου, ευστρατιου, γεωργιου, κωνσταντινου, δημοτικες εκλογες 2010, τηνος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, παραταση αυθαιρετων, διστομο, εκλογες 2010 δημοτικες, ημερομήνια, παρα πεντε, φλώρινα, στο παρα πεντε, δημοκρατια, εθνικη, ευβοια, θεμα, κτηματολογιο, κυκλαδες, σωκρατης, χαλκιδικη, αυλωνα, αδρανεια, αρκαδια, αττικη, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, εγινε, εγγραφα, εγχειρημα, υπαρχει, εβδομαδα, ερντογαν, έως ότου, ζακυνθο, ζωγραφου, ιδια, ημαθια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, θασο, θεσπρωτια, θολο, κυβερνηση, κηφισιας, κιλκις, λαθη, λύση, μαΐου, μηνες, νυχτα, ορια, ουσιαστικα, πελλα, πολιτεια, προβληματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, σπιτι, σχεδια, τμημα, φαμελλος, φθινοπωρο, ψευτικο, ωρωπου, αφυπνιση, δικαιωματα, εφαρμογη, ευστρατιου, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κωνσταντινου
Τυχαία Θέματα