Χρηματοδοτούν... καινοτόμες ιστορικές μελέτες για το 1821

Χρηματοδοτούν... καινοτόμες ιστορικές μελέτες για το 182110.01.2018Παιδεία

Από 100.000 € θα λάβουν δέκα έρευνες για την επίδραση της Επανάστασης στο νεοελληνικό κράτος

Προσκλητήριο σε ιστορικούς, ερευνητές αλλά και καλλιτέχνες, ώστε μέσα από πρωτότυπες ιστορικές μελέτες, μονογραφίες, δοκίμια και έρευνες να αναδείξουν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την επίδραση που είχε στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους, απευθύνει το υπουργείο Παιδείας.

Η δράση αυτή έρχεται τρία χρόνια πριν από το ορόσημο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία και αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών εργασιών, των οποίων σκοπός είναι να βελτιώσουν τη σχετική βιβλιογραφία ή να επικαιροποιήσουν την εθνική ιστορική καταγραφή για τον τρόπο της δημιουργίας του νέου ελληνικού κράτους.

Ειδικότερα, ο Τομέας Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας προκήρυξε και θα χρηματοδοτήσει συνολικά 10 ερευνητικές προτάσεις με το ενδεικτικό ποσό των 100.000 ευρώ καθεμία, αναζητώντας καινοτόμες προσεγγίσεις ερευνητικών έργων για την επίδραση της Επανάστασης του 1821 στο νεοελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με τον Τομέα Ερευνας, η προκήρυξη για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων ερευνητικών εργασιών έχει ως κύριο στόχο την υποστήριξη της προβολής επιλεγμένων ερευνητικών έργων ή δράσεων υψηλής επιστημονικής και/ή καλλιτεχνικής ποιότητας που με καινοτόμες προσεγγίσεις θα αναδείξουν την επίδραση που είχε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στη διάπλαση και την εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της πολιτικής στο νεοελληνικό κράτος καθώς και την ευρωπαϊκή διάσταση του γεγονότος.

Η μορφή των έργων

Ενδεικτικά, οι προτάσεις μπορούν να αφορούν την έντυπη ή την ηλεκτρονική έκδοση βιβλίων και/ή δημοσιεύσεων, την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού ή αναπαράστασης με πολυμέσα και οποιαδήποτε μορφή τέχνης που θα εξυπηρετεί τον στόχο της προκήρυξης. Προτάσεις θα μπορούν να υποβάλουν μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ της χώρας και ερευνητές-ερευνήτριες των Ερευνητικών Κέντρων, χωρίς να αποκλείονται συνεργασίες με ερευνητικά ή ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και ανεξάρτητοι ερευνητές ή καλλιτέχνες, με την προϋπόθεση η πρότασή τους να έχει γίνει αποδεκτή από ανάλογο Τμήμα ΑΕΙ ή Ινστιτούτο Ερευνητικού Κέντρου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην αρχική υποβολή προτάσεων θα επιλεγούν 30 και στη δεύτερη φάση θα επιλεγούν οι 10 καλύτερες προτάσεις. Η διάρκεια του ερευνητικού έργου θα φτάσει έως τους 36 μήνες, δηλαδή χρονολογικά έως το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα