Χαστούκι στους Βρετανούς! «Μαϊμού» το φιρμάνι του Ελγιν

Χαστούκι στους Βρετανούς! «Μαϊμού» το φιρμάνι του Ελγιν22.02.2019Τέχνες

Καταρρέει το βασικό επιχείρημα ότι η κλοπή των Γλυπτών έγινε με την άδεια του σουλτάνου

Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα καταρρίπτονται τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για τη μη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτιστικού οργανισμού είναι η αποκάλυψη των ειδικών πως ο λόρδος Ελγιν λεηλάτησε

τα Γλυπτά χωρίς την άδεια του σουλτάνου, καταρρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι υπήρχε οθωμανικό φιρμάνι το οποίο του τα παραχωρούσε.

Να θυμίσουμε ότι το πολιτιστικό ίδρυμα διατείνεται όλα αυτά τα χρόνια πως η λεηλασία των Γλυπτών του Παρθενώνα έγινε από τον Ελγιν με σχετική άδεια από τον σουλτάνο, ωστόσο το συγκεκριμένο χαρτί δεν σώζεται και αυτό που έχει σήμερα το μουσείο στο αρχείο του δεν είναι παρά μια μεταγενέστερη μετάφραση στα ιταλικά φιλικής επιστολής από τον Καϊμακάμ Πασά, που του δίνει την άδεια να πάρει εκμαγεία από τα Γλυπτά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Τούρκους ερευνητές Ζεϊνέπ Εγκέν και Ορχαν Σακίν, οι οποίοι βρέθηκαν προχθές στο Μουσείο της Ακρόπολης για να μιλήσουν για τα οθωμανικά αρχεία, το χαρτί που έχουν στα χέρια τους οι Βρετανοί «δεν ήταν φιρμάνι. Ισως ήταν ένα προσωπικό γράμμα, αλλά όχι φιρμάνι. Το φιρμάνι θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο από τον σουλτάνο, όχι από τον πασά. Υπήρχε άδεια μόνο για επίσκεψη».

Keywords
Τυχαία Θέματα