Χαριεντισμοί μεταξύ Τσίπρα - Ζάεφ και ύβρεις σε όσους διαφωνούν με τις Πρέσπες

Χαριεντισμοί μεταξύ Τσίπρα - Ζάεφ και ύβρεις σε όσους διαφωνούν με τις Πρέσπες03.04.2019Παρασκήνιο

Υπέγραψαν συμφωνίες για δευτερεύουσας σημασίας θέματα και πανηγύρισαν για την οικονομική συνεργασία, που ούτως ή άλλως υπάρχει.

Αποστολή στα Σκόπια:
Φανή Χαρίση

Στις 2 Απριλίου 2008 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

και στο επίσημο δείπνο εξηγεί γιατί ασκεί βέτο και δεν θα δεχτεί την είσοδο της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Χθες, 2 Απριλίου 2019, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φτάνει στα Σκόπια και γίνεται ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη γείτονα χώρα.

Στα 11 χρόνια που μεσολάβησαν κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των σχέσεων των δύο χωρών. Ομως, μετά τη 17η Ιουνίου 2018 που υπογράφηκε η Συμφωνία στις Πρέσπες μπορεί οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να λένε ότι καλύφτηκαν πολλά «βήματα», οι δύο λαοί όμως εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν -και- από τη συμφωνία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μαζί με τους υπουργούς του έφτασε στα Σκόπια περίπου στις 10.15 το πρωί, με τον Ζόραν Ζάεφ να τον υποδέχεται με ανοικτές αγκάλες αλλά και διάθεση άκρως φιλική, αφού προτού αρχίσει το πρωτόκολλο προτίμησε να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να βγουν σέλφι με φόντο τους υπουργούς τους, αλλά και με τους δημοσιογράφους που «καραδοκούσαν» για να απαθανατίσουν τις στιγμές της υποδοχής μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο. Μπάντα να παιανίσει τους εθνικούς ύμνους δεν υπήρξε, αντίθετα υπήρξαν χαμόγελα και εναγκαλισμοί μεταξύ των δύο πρωθυπουργών αλλά και μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών.



Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια υπογράφτηκαν διμερείς συμφωνίες με κυριότερη αυτή στην άμυνα, καθώς η χώρα μας θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της γείτονος χώρας (λόγω του ΝΑΤΟ), ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα εκπαιδεύσει και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για την κάλυψη του εναέριου χώρου όσον αφορά τις πτήσεις των αεροπλάνων, έγινε «βασιλικότερος του βασιλέως» και για να αποφύγει να πει με το όνομά του το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης μίλησε για «το ραντάρ του αεροδρομίου της Μίκρας» για να μην ενοχλήσει τους Σκοπιανούς!

Ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ καθώς και ότι ήδη μαζί με τον κ. Τσίπρα έχουν ζητήσει να ξεκινήσει η διαδικασία εισόδου της χώρας του στην Ε.Ε.

«Σημαντική στιγμή»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σημαντική στιγμή της Ελλάδας και της γείτονος χώρας, αλλά και για όλα τα Βαλκάνια και την ίδια την Ευρώπη. Ανέφερε ότι χάθηκε αρκετός καιρός μεταξύ των δύο χωρών και ότι τώρα «πρέπει να τρέξουμε» για να καλύψουμε το κενό των τριών δεκαετιών. Ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες αντικαθιστώντας τους συνδέσμους που υπάρχουν, ενώ αναφέρθηκε και στην ίδρυση, στα μέσα του προσεχούς Μαΐου, της επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν αναλυτικά και θα προταθούν λύσεις στο μείζον θέμα των προϊόντων των εμπορικών σημάτων, επωνυμιών κ.λπ. Ακόμη, εξήγγειλε ότι η Ελλάδα θα ιδρύσει Εθνικό Οργανισμό Βαλκανικής Ανάπτυξης με κεφάλαιο 200.000.000 ευρώ για τη στήριξη των επενδύσεων στα Βαλκάνια και τα Σκόπια.



Μίλησε για τη διάνοιξη νέας συνοριακής διέλευσης στους Προμάχους στην Πέλλα, για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν σε μεταφορές, ενέργεια, νέες τεχνολογίες και υγεία. Επίσης, αναφέρθηκε σε fake news με αφορμή το θέμα των εμπορικών σημάτων και προϊόντων, ενώ έκανε λόγο για μερίδα Ελλήνων που δεν πείθονται για τη συμφωνία και τους οποίους χαρακτήρισε «υποκριτές», καθώς έκαναν δουλειές στην περιοχή. Σε ερώτηση για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι μεγάλες δυνάμεις για την περιοχή είπε ότι είναι καλοδεχούμενη «όχι όμως με όρους παλαιότερων εποχών», καθώς θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα κράτη είναι κυρίαρχα.

Λουλούδια της Μπαζιάνα στον τάφο του Ζορμπά

Τον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, επισκέφθηκε αμέσως μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η Μπέτυ Μπαζιάνα. Η κυρία Μπαζιάνα άφησε λίγα κόκκινα λουλούδια στον τάφο του ανθρώπου που από το βιβλίο του Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Μ. Κακογιάννη αναδείχθηκε σε οικουμενικό σύμβολο του Ελληνα. Ο τάφος του Αλέξη Ζορμπά, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γεώργιος, ανακαλύφθηκε μόλις το 1997. Ο Ζορμπάς μετά τον θάνατό του το 1941 ετάφη αρχικά στα παλιά νεκροταφεία, νότια της πόλης των Σκοπίων. Αργότερα τα δύο εγγόνια του μετέφεραν τα οστά του σε οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο Μπούτελ, όπου ήδη είχαν ταφεί και οι γονείς τους.

Μίλησαν και για τη σέξι Αλεξάνδρα

Η κόρη του Ζάεφ, αν και απούσα χθες, πήρε τον χώρο της στο τετ α τετ Τσίπρα - Ζάεφ. Και αυτό γιατί, όταν ο Ζάεφ έφθασε με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του, έδειξε στον Ελληνα πρωθυπουργό τις φωτογραφίες της γυναίκας του και της κόρης του. Μάλιστα, αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η κόρη του έχει σχέση. Στο άκουσμα της λεπτομέρειας για το... boyfriend, ο Αλέξης Τσίπρας γέλασε.

Ο 44χρονος πρωθυπουργός, του οποίου η οικογένεια ασχολείται με τα τρόφιμα, έχοντας δικό της εργοστάσιο παραγωγής πατέ, αναμείχθηκε από μικρός με την πολιτική, αλλά εξίσου μικρός αποφάσισε να κάνει και οικογένεια. Σήμερα, λοιπόν, έχει μια 24χρονη κόρη, την Αλεξάνδρα, η οποία, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και έχει χιλιάδες ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αναλογίες μοντέλου, η Αλεξάνδρα δίνει τροφή στους θαυμαστές της στο Instagram με φωτογραφίες που θα ζήλευαν ακόμη και επαγγελματίες του χώρου της showbiz. Η Ελλάδα φαίνεται μάλιστα ότι είναι από τους αγαπημένους της προορισμούς, καθώς έχει φωτογραφηθεί στην Ακρόπολη, στη Χαλκιδική, την οποία επισκέπτεται συχνά, μια και η οικογένειά της διαθέτει εξοχικό, καθώς και στην Κέρκυρα, την οποία επισκέφτηκε πέρυσι το καλοκαίρι με το boyfriend της.

Επιχειρηματίες: Συναντήσεις για «μπίζνες» στο κρατίδιο

Περίπου 140 Ελληνες επιχειρηματίες εμφανίστηκαν στο Φόρουμ Επιχειρήσεων στα Σκόπια το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην πρωτεύουσα του κρατιδίου.

Από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον Αρτούρ Νταβιντιάν της Ντιμέρα του Ιβάν Σαββίδη, τα ΕΛ.ΠΕ., τη ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΘ, τον ΟΛΘ, τη Σιδενόρ, την ΤΙΤΑΝ, την Intracom και πολλές άλλες επιχειρήσεις η εικόνα των Ελλήνων επιχειρηματιών στα Σκόπια δεν είναι ξένη, αφού πάρα πολλοί δραστηριοποιούνται στη γείτονα. Με το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών να είναι περίπου στα 700.000.000 ευρώ και το ζητούμενο να αυξηθεί και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, η όποια προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας περνά από τη δημιουργία νέων υποδομών και την ενίσχυση υφισταμένων.

Τα deals

Στις νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών σε επιμέρους τομείς, όπως είναι η σιδηροδρομική σύνδεση κ.ά., αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκαν εκτενώς στα οικονομικά οφέλη που θα φέρει η Συμφωνία των Πρεσπών και στις δύο χώρες. Μετά τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών κ. Τσίπρα και Ζάεφ οι συγκεντρωμένοι Ελληνες και Σκοπιανοί επιχειρηματίες συζήτησαν ανά κατηγορία αναζητώντας συνεργασίες.


Στα τραπέζια που είχαν στηθεί ανά κλάδο οι επιχειρηματίες συζήτησαν διεξοδικά τα όποια θέματα συνεργασίας σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Δεν έδωσαν το «παρών» ο Δημήτρης Κοντομηνάς του Alpha και ο Γιάννης Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Η Χαλκιδική, οι σέλφι και η ταλαιπωρία των ΜΜΕ

Η αγαπημένη των Θεσσαλονικέων -και όχι μόνο- Χαλκιδική είναι ο αγαπημένος προορισμός του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια αποστροφή του λόγου του για τα οφέλη της συμφωνίας, όπως ο τουρισμός.

O κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην εναέρια κυκλοφορία και τη νέα εποχή που θα αρχίσει, καθώς η Ελλάδα θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο των Σκοπίων, είπε ότι είχε προσέξει ότι πηγαίνοντας με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τις Βρυξέλλες, ο πιλότος έκανε παράκαμψη για να μην εισέλθει πάνω από τη γειτονική χώρα. «Τώρα αυτή η ανοησία σταματά» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε αστειευόμενος ότι «όχι μόνο δεν θα γίνεται παράκαμψη, αλλά θα κάνουμε και βόλτες για να σας χαιρετάμε».

Να σημειωθεί ότι χθες Τσίπρας - Ζάεφ ζούσαν στον δικό τους... ξεχωριστό κόσμο. Μπορεί ο κόσμος να καίγεται από τα επίχειρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά οι δύο πρωθυπουργοί το είχαν ρίξει στα χαμόγελα και στις σέλφι! Από την άλλη, οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα σχολίαζαν τις... περίεργες συνθήκες εργασίας τους. Στο κυβερνητικό μέγαρο, το γραφείο Τύπου ήταν ένα μικρό δωμάτιο με λίγες καρέκλες και χωρίς γραφεία, με τους περισσότερους εκ των δημοσιογράφων να γράφουν όρθιοι και στην καλύτερη περίπτωση καθισμένοι στο πάτωμα. Ο καφές ήταν δυνατός, κατά κοινή ομολογία, ενώ ευτυχώς υπήρχε άφθονο εμφιαλωμένο νερό. Πάλι καλά...

Θεσσαλονίκη: «Κράξιμο» σε Βούτση και Γιαννούλη

Με την αντίδραση πολιτών που είναι αντίθετοι στην επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, όπου βρέθηκε για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Συνταγματική αναθεώρηση: Ενίσχυση της δημοκρατίας» και έτερο ομιλητή τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Μια γυναίκα κατάφερε να περάσει από το «τείχος» που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικές δυνάμεις στο προαύλιο του δημαρχείου, να μπει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, και να φωνάξει στον κ. Βούτση: «Ολοι εσείς που ψηφίσατε την προδοσία των Πρεσπών θα πληρώσετε». Λίγη ώρα αργότερα την απομάκρυναν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα για να προσέχουν τα λιγοστά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συζητούσαν.

Με σημαίες

Από νωρίς το απόγευμα, πολίτες κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια βρέθηκαν στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθούν για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στα Σκόπια σε επιχειρηματική αποστολή. Ελληνίδες και Ελληνες φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της συμφωνίας. «Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία» φώναζαν ρυθμικά για ώρα και τραγουδούσαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο και το «Μακεδονία ξακουστή».

Ηδη από νωρίς το μεσημέρι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης θύμιζε «φρούριο» εξαιτίας της παρουσίας Βούτση στην πόλη, ενώ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης αποδοκιμάστηκε κατά την είσοδό του στην εκδήλωση.

Keywords
τσιπρας, πρεσπες, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, αλέξης τσίπρας, σκοπια, ελλαδα, νατο, ΠΓΔΜ, ιουνίου, θεσσαλονικη, καιρος, μαΐου, fake, news, boyfriend, instagram, showbiz, Ακρόπολη, κερκυρα, καλοκαιρι, δεσφα, ΔΕΘ, ολθ, τιταν, intracom, alpha, νέα, βρυξέλλες, βουλη, συριζα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Μιχάλης Κακογιάννης, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, κοινωνικος τουρισμος, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κωστας καραμανλης, αλέξης τσίπρας, instagram, χωρες, το θεμα, γυναικα, θεμα, ιβαν, λουλουδια, ολθ, πτησεις, σημαιες, σιδενορ, τιταν, υγεια, φωτογραφιες, χαλκιδικη, ωρα, alpha, news, αεροδρομιο, αλεξανδρα, αμυνα, άφιξη, αφορμη, βαλκανια, βετο, βιβλιο, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γειτονα, γονεις, γραφεια, δεσφα, εγινε, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εποχη, ευρωπη, ζορμπας, ιδια, ιδρυση, υπηρεσια, εικονα, καφες, καιγεται, κεφαλαιο, κυρια, κλιμα, λογο, μαΐου, μειζον, μικρο, νατο, νερο, νικο, οικογενεια, ονομα, οστα, πελλα, πιλοτος, πολιτεια, προβληματα, πρωι, ρανταρ, συνεχεια, συνθηματα, ταλαιπωρια, ταφος, τουρισμος, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, φτανει, φοντο, φορα, χαθηκε, χρηστος, boyfriend, δημητρης, δουλειες, δωματιο, εξοχικο, εθνικο, fake, χωρα, ιδιαιτερα, intracom, ιουνίου, κωστας, μπροστα, νεκροταφειο, showbiz, θεματα, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα