Χαράτσι «σοκ» στους επαγγελματίες!

Χαράτσι «σοκ» στους επαγγελματίες!11.07.2019Οικονομία

Μη μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα καλούνται να καταβάλουν μέχρι τον Δεκέμβριο κατά μέσον όρο 550€ τον μήνα

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Aκόμη ένα «χαράτσι» θα πληρώσουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών 2018 (!), βάσει του παράλογου συστήματος υπολογισμού το οποίο άφησε «πεσκέσι» ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κυβέρνηση.

Τα ειδοποιητήρια

που δόθηκαν από τον ΕΦΚΑ, δύο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές, έχουν προκαλέσει «εγκεφαλικά» σε πολλούς μη μισθωτούς που το... 2017 είχαν εισοδήματα της τάξης των 1.000 ευρώ μηνιαίως, οι οποίοι καλούνται τους επόμενους πέντε μήνες να καταβάλουν, κατά μέσον όρο, συνολικά 550 ευρώ -ή και περισσότερα- τον μήνα (έχουν - δεν έχουν εισοδήματα αυτή την περίοδο)!

Οι εισφορρές

Το επιπλέον «χαράτσι» είναι αποτέλεσμα του παράλογου συστήματος υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Ενας ελεύθερος επαγγελματίας, για παράδειγμα, αποδίδει φέτος τις εισφορές που του επιβάλλονται από τον ΕΦΚΑ, αλλά τα τελικά ποσά που πραγματικά πρέπει να καταβάλει καθορίζονται έπειτα από δύο χρόνια (το 2021, στην προκειμένη) με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα κάνει το 2020 για τα φετινά του εισοδήματα.

Ετσι, με βάση τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2018, η οποία, αν και είχε ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έδωσε τα ειδοποιητήρια προχθές, όσοι μη μισθωτοί είδαν στην ψηφιακή «καρτέλα» τους χρεωστικό υπόλοιπο θα πρέπει να το καταβάλουν μέχρι τις 30 Αυγούστου και μετά, σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα, είναι υποχρεωμένοι, φυσικά, να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Ειδικά όσοι μη μισθωτοί είχαν την... ατυχία να δηλώσουν στην Εφορία το 2018 ότι το... 2017 είχαν καθαρό φορολογητέο εισόδημα της τάξης των 12.000 ευρώ (κατά μέσον όρο 1.000 ευρώ τον μήνα) πριν από δύο ημέρες διαπίστωσαν ότι από τον ΕΦΚΑ τους έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο της τάξης των 1.500 ευρώ!

Το ποσό αυτό πρέπει να το καταβάλουν από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ενδεικτικά, αναφέρεται παράδειγμα ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος στη δήλωση εισοδήματος 2018 είχε καθαρό φορολογητέο εισόδημα 12.380 ευρώ (απολαβές 2017).

Το χρεωστικό υπόλοιπό του, μετά την εκκαθάριση εισφορών 2018, ανέρχεται στα 1.430 ευρώ!

Ο συγκεκριμένος μη μισθωτός θα πρέπει από τις 30 Αυγούστου μέχρι τον Δεκέμβριο να αποδίδει 286 ευρώ για τις εισφορές του προηγούμενου έτους και 255 ευρώ για τις τρέχουσες εισφορές του (συνολικά 541 ευρώ τον μήνα, έχει - δεν έχει σήμερα εισοδήματα).

Keywords
Τυχαία Θέματα