Χαμός στην Επιτροπή της Βουλής για τις Πρέσπες!

Χαμός στην Επιτροπή της Βουλής για τις Πρέσπες!22.01.2019Βουλή

Εκρηξη έπειτα από τον «διορισμό» του Δανέλλη από τον Βούτση

Με άγριες κόντρες, καταγγελίες περί καταστρατήγησης του Συντάγματος, αλλά και μπόλικες παρασκηνιακές κινήσεις ξεκίνησε ο πόλεμος χαρακωμάτων στη Βουλή, που θα οδηγήσει -αν επιτευχθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί- στην υπερψήφιση της κατάπτυστης συμφωνίας Τσίπρα

- Ζάεφ. Η συζήτηση έκανε πρεμιέρα χθες στην Kοινοβουλευτική Eπιτροπή Εθνικής Aμυνας και Εξωτερικών, στη σκιά της διάλυσης του Ποταμιού, αλλά και των καταγγελιών της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βυσσοδομεί ώστε να δημιουργηθεί τεχνηέντως κυβερνητική πλειοψηφία. Με το «καλημέρα» της συνεδρίασης, η αντιπολίτευση έθεσε ζητήματα επί της διαδικασίας, με τον Πάνο Καμμένο να εγείρει μάλιστα θέμα αντισυνταγματικότητας.

Ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. -και μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος- χαρακτήρισε την επιτροπή «παράνομη» και «στημένη», ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία αντισυνταγματική, καθώς, όπως είπε, η κύρωση δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της σύμβασης, ενώ δεν υπάρχει γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής. Επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά στον Νίκο Φίλη, κατηγορώντας τον ότι εκείνος «έστησε» την επιτροπή, «διορίζοντας» τον Σπύρο Δανέλλη. «Εσύ το έστησες αυτό. Είναι πραξικόπημα κοινοβουλευτικό! Εσύ προσωπικά και επιχειρηματίες φίλοι σου» είπε ο Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα... δόντια του έδειξε και ο Ηλίας Κασιδιάρης, που φώναζε διαρκώς ότι ο τρόπος με τον οποίο ανασυστάθηκε η επιτροπή είναι παράνομος, ενώ μίλησε για «έγκλημα». Πυροσβεστικά επιχείρησε να δράσει ο πρόεδρος της Βουλής, που παρενέβη, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και περί πραξικοπημάτων», καθώς, όπως είπε, για τη σύσταση της επιτροπής τηρήθηκαν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Το... μπαρούτι, βέβαια, είχε μυρίσει πολύ νωρίτερα, στη μάχη παρασκηνίων που προηγήθηκε της αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση. Ολα ξεκίνησαν όταν ο κ. Βούτσης τοποθέτησε στην επιτροπή τον Σπύρο Δανέλλη, προκειμένου να αυξηθεί η πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας και εκείνη να «περάσει» στην Ολομέλεια.

Μετά την οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κλήρωση για τις δύο θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών, με τους Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά -για καλή τύχη της κυβέρνησης- να κληρώνονται.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τη διαφαινόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας από την επιτροπή μετά τη νέα πλειοψηφία, η Ν.Δ. προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα στη φαρέτρα της για να βάλει «φρένο» στη συμφωνία, με το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας ή πρότασης μομφής κατά Βούτση να έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά προς το παρόν να μην επιβεβαιώνεται.

Αγριο σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση στην πρεμιέρα της συνεδρίασης

Αδιάκοπα σφυροκοπά η αντιπολίτευση την κυβέρνηση για τη «συμφωνία της λίμνης», που επιχειρεί να περάσει από την Ολομέλεια με δανεικές ψήφους και τεχνητές πλειοψηφίες. Κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή σύσσωμη η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, τάχθηκε ρητά και ανεπιφύλακτα κατά της κύρωσης της συμφωνίας. Από τη Ν.Δ. ο Νίκος Δένδιας και από τη ΔΗ.ΣΥ. ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησαν να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, ενώ ο κ. Δένδιας ζήτησε να κληθεί αυτοπροσώπως στην επιτροπή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία.

Αιτήθηκε ακόμη να τεθεί στη διάθεση της επιτροπής το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος των Σκοπίων ή η σαφής δήλωση της κυβέρνησης ότι τέτοιο κείμενο δεν υπάρχει. Η δε ΔΗ.ΣΥ. διά του κ. Λοβέρδου τάχθηκε κατά της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «ο καλύτερος υπηρέτης των αμερικανικών συμφερόντων» και δήλωσε ότι καταψηφίζει. Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος, που χαρακτήρισε τη συμφωνία «όνειδος», προσθέτοντας ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης στα Βαλκάνια. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχασε το ηθικό πλεονέκτημα που διαφυλάξαμε από κοινού επί τέσσερα χρόνια», μιλώντας για κυβέρνηση «αποστασίας». «Δεν ρωτήθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός για το Σκοπιανό» σημείωσε από την πλευρά του ο κεντρώος Γιάννης Σαρίδης, διατρανώνοντας ότι το κόμμα του θα πει «όχι».

Απαντώντας στο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αφού πρώτα κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και τα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε, ισχυρίστηκε ότι αυτή εξασφαλίζει απολύτως τη χώρα από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα