Κατέφθασε η τρόικα! Με τα «κόκκινα» δάνεια στο τραπέζι αρχίζει η αξιολόγηση

Κατέφθασε η τρόικα! Με τα «κόκκινα» δάνεια στο τραπέζι αρχίζει η αξιολόγηση22.01.2019Οικονομία

Τετ α τετ σήμερα Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Με «πρώτο πιάτο» τις τράπεζες και το ασήκωτο φορτίο των «κόκκινων» δανείων ύψους 85 δισ. ευρώ, που επείγει να ελαφρύνει κατά 55 δισ. ευρώ έως το 2021, συναντιούνται σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επιστρέφει από τις Βρυξέλλες,

και η υψηλόβαθμη αντιπροσωπία των δανειστών.

Στο πλαίσιο της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία δεν προοιωνίζεται ανέμελη, αναζητείται επιτακτικά λύση και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τις ρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν τον νόμο Κατσέλη. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι αποστάσεις έχουν μικρύνει και πως δεν θα χρειαστεί παράταση του ισχύοντος πλαισίου.
Βασικό κριτήριο για την ένταξη στο νέο σχήμα θα είναι η εμπορική αξία των ακινήτων, η οποία θα συνδέεται με το ύψος του δανείου.

Κατά το κυπριακό πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», θα προβλέπει επιδότηση έως 33% από το κράτος για τη μηνιαία δόση του δανείου στους συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και «κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες για τους πλέον ευάλωτους από αυτούς ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες επιμένουν ότι η «οροφή» της νέας ρύθμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, φαίνεται ότι αποκτά προβάδισμα και θα αποσπάσει την έγκριση των ευρωπαϊκών Αρχών τον επόμενο μήνα η πρόταση ΤΧΣ/Δημοσίου, που προβλέπει μεταφορά 15-20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων σε εταιρία ειδικού σκοπού. Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν για να πωληθούν σε επενδυτές, συνοδευόμενα από κρατικές εγγυήσεις για το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μετα
ξύ των προβλέψεων που καλύπτουν και την τιμή αγοράς, οι οποίες υπολογίζονται σε 5-6 δισ. ευρώ.

Δυσαρέσκεια
Η πλευρά των δανειστών εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τις σημαντικές καθυστερήσεις σε σειρά εκκρεμοτήτων, οι οποίες, εκτός των ανωτέρω, αφορούν τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τη συνεχιζόμενη βραδυπορία στις ιδιωτικοποιήσεις σε εμβληματικά έργα, όπως ο Ελληνικό και η Εγνατία, και τις αλλαγές σε Δημόσιο και Δικαιοσύνη.
Αναζητείται επίσης χρυσή τομή στο ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, όπου οι Βρυξέλλες συνιστούν αυτοπεριορισμό, στο σχέδιο ολιστικής ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και δήμους, αλλά και στην εξουδετέρωση της δημοσιονομικής βόμβας από τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά συντάξεων, δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο.

Διαδοχικές συναντήσεις χθες και με αντιπροσωπίες κομμάτων

Με μια σαφώς τεχνοκρατική ατζέντα θεμάτων που αφορούν κυρίως τις καθυστερήσεις σε σημαντικά ζητήματα (τραπεζικά δάνεια, νόμος Κατσέλη, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) οι εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν χθες διαδοχικά με αντιπροσωπίες των Ν.Δ. (οι Χ. Σταϊκούρας, τομεάρχης Οικονομικών, και Στ. Πέτσας, διευθυντής γραφείου του προέδρου και σύμβουλος για δημοσιονομικά), ΚΙΝ.ΑΛ. (ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης) και Ποταμιού.

Είναι εύλογο ότι παρά το αυστηρά οριοθετημένο πλαίσιο που περιέλαβε θέματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χρηματοπιστωτικού τομέα, εργασιακών σχέσεων και δημοσιονομικών εξελίξεων, οι ξένοι επισκέπτες βολιδοσκόπησαν τους συνομιλητές τους για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, υπό το πρίσμα της εξόδου της χώρας στις αγορές και της έντονης κινητικότητας στο πολιτικό σκηνικό.

Τις διαθέσεις των Βρυξελλών άλλωστε, εν όψει των παραπάνω, αλλά και της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκαθάρισε απολύτως ο Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στο ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα.

Χωρίς περιστροφές, ο επίτροπος Οικονομικών απηύθυνε αυστηρές συστάσεις στη σημερινή κυβέρνηση ώστε «η ιδιαίτερη αυτή πολιτικά περίοδος να μην την αποσπάσει από την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», προειδοποιώντας ταυτόχρονα την επόμενη κυβέρνηση, «όποια κι αν είναι, να διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την Κομισιόν και να μην επανέρχεται σε αναληφθείσες δεσμεύσεις γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό».

Πηγές της Ν.Δ. σημείωναν χθες ότι «όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, επαναλάβαμε τη θέση ότι πρέπει να είναι συνεχής, σταθερή και με χαμηλό κόστος δανεισμού, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να μην υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες».

Η γενικότερη αίσθηση που αποκόμισαν άλλοι συνομιλητές ήταν ότι η πλευρά των δανειστών διατηρεί επιφυλάξεις στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων, ενώ αναμένει τις κυβερνητικές προτάσεις για τα δάνεια και τον νόμο Κατσέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα