Χαμένες... στο twitter οι εξελίξεις στη Συρία

Χαμένες... στο twitter οι εξελίξεις στη Συρία09.10.2019Ειδήσεις

Η Τουρκία έτοιμη να εισβάλει και ο Τραμπ απαντά με αλληλοσυγκρουόμενες αναρτήσεις υπέρ και κατά του «σουλτάνου»

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Με την Τουρκία να δηλώνει «ανά πάσα ώρα και στιγμή» έτοιμη να εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και τον Ντόναλντ Τραμπ χθες να επιχειρεί να υπερασπιστεί την απόφασή του για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων

από την περιοχή, τονίζοντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ με την κίνησή τους αυτή δεν εγκαταλείπουν στο έλεος της Αγκυρας τους Κούρδους συμμάχους τους, κανένας αναλυτής δεν ήταν σε θέση να μιλήσει με βεβαιότητα για την «επόμενη μέρα» στην ευρύτερη περιοχή. 

Την ώρα που όλοι επιχειρούσαν να αναγνώσουν το νόημα των μηνυμάτων του Τραμπ στο twitter, και ειδικά αυτό μέσω του οποίου ευθέως απειλούσε τη Δευτέρα με καταστροφή την τουρκική οικονομία, αν η Αγκυρα προβεί σε κινήσεις «εκτός ορίων», ο Αμερικανός πρόεδρος χθες με νέα ανάρτησή του δημοσιοποιούσε την οριστικοποίηση της επίσημης συνάντησής του με τον Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον!

Δεν έχασε, μάλιστα, την ευκαιρία σε αυτό να υπογραμμίσει πως η Τουρκία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και καλό μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν πέρασαν όμως παρά μόλις μερικά λεπτά μέχρι να επανέλθει μέσω twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, γράφοντας ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, όμως δεν έχουμε σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει τους Κούρδους, που είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές».

Η απάντηση στις βολές Τραμπ περί καταστροφής της τουρκικής οικονομίας ήρθε διά στόματος Φουάτ Οκτάι, του αντιπροέδρου της χώρας, τονίζοντας ότι η Αγκυρα δεν ενεργεί με βάση τις απειλές, την ώρα μάλιστα που η τουρκική λίρα ανέκαμπτε. Ωστόσο οι Τούρκοι δεν προχώρησαν πιο πέρα. Το αντίθετο, μάλιστα, και αφού περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε κουρδικές θέσεις ανατολικά της Ταλ Αμπιάντ, στην επαρχία της Ράκα στη Συρία, και η πολεμική τουρκική αεροπορία πραγματοποίησε στοχευμένα πλήγματα του PKK στο γειτονικό βόρειο Ιράκ, ο Ιμπραΐμ Καλίν τα... μάζευε με δηλώσεις του στο CNN.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε πως η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει κανένα τμήμα της Συρίας, αν και το τουρκικό Κοινοβούλιο χθες παρέτεινε για ακόμη ένα έτος την εξουσιοδότησή του στην κυβέρνηση για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ.

Ως δεδομένο θα πρέπει να λογίζεται το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας. Αυτό διευκρίνιζε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, εξηγώντας πως περίπου 50 με 100 στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός του συριακού εδάφους.

Την ίδια ώρα οι Κούρδοι μετά την αμερικανική αναδίπλωση δεν αποκλείουν να αρχίσουν συνομιλίες με τη Δαμασκό και με τη Ρωσία για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην ασφάλεια. Αλλωστε οι τουρκικές κινήσεις δεν τους αφήνουν μεγάλα χρονικά περιθώρια, μια και η Αγκυρα ετοιμάζεται να στείλει στη μάχη στα ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ρους αντιφρονούντες αξιωματικούς, δηλαδή, που λιποτάκτησαν το 2011 από τον συριακό στρατό για να πολεμήσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ και στο μεσοδιάστημα η Τουρκία συνεργάστηκε μαζί τους για την εκκαθάριση των Κούρδων από περιοχές της βόρειας Συρίας.

Τέλος, και ενώ η Ρωσία επιμένει, τουλάχιστον προσώρας, να διατηρεί στάση παρατηρητή, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν πως η Μόσχα και η Αγκυρα υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προβλέπει τη χρήση των εθνικών νομισμάτων τους σε πληρωμές και συναλλαγές, όπως και τη διεύρυνση της διατραπεζικής συνεργασίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα