Πρωινό κρουασάν και κρέας τρεις φορές την εβδομάδα, το μενού για μετανάστες

Πρωινό κρουασάν και κρέας τρεις φορές την εβδομάδα, το μενού για μετανάστες09.10.2019Ρεπορτάζ

Το ποσό περίπου των 500.000 ευρώ θα δαπανήσει το ελληνικό κράτος προκειμένου να ταΐσει τους χιλιάδες μετανάστες που...

... βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και οι οποίοι ξεπερνούν σε αριθμό τα 13.000 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.

Ο αριθμός των σιτιζόμενων προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια ανέρχεται στους 13.060, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση που υπεγράφη από την 98η Ανωτέρα Διοίκηση Εθνοφυλακής Αρχιπελάγους με την

ένωση εταιριών μαζικής εστίασης. Σύμφωνα με τη σύμβαση, υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί και στα 14.000 άτομα, αλλά για διάστημα μιας εβδομάδας και όχι παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη σύμβαση δεν προηγήθηκε δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού λόγω κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το σίγουρο είναι πως μπορεί οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια να είναι απαράδεκτες, αλλά το ελληνικό κράτος παλεύει να παρέχει τροφή στους 13.000 ανθρώπους που έφτασαν στα ελληνικά παράλια, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν να παρέχει τροφή σε 3.000 μετανάστες. Αυτό σημαίνει τεράστια επιβάρυνση για το ελληνικό κράτος, που υπέγραψε αυτή τη σύμβαση αντί του ποσού των 499.234,50 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Μόρια θα σερβιριστούν τρία γεύματα με κρέας, τρία γεύματα με όσπρια και ένα γεύμα με λαδερά. Συγκεκριμένα, τα τρία γεύματα κρέατος περιλαμβάνουν λουκάνικο μοσχαρίσιο, μπιφτέκια και κοτόπουλο συνοδευόμενα από ρύζι, τα γεύματα με όσπρια περιλαμβάνουν φακόρυζο και φασολάδα συνοδευόμενα από ελιές, ενώ το λαδερό είναι αρακάς με πατάτες.

Για τα βρέφη

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να πάρουν πρωινό, που περιλαμβάνει κρουασάν με σοκολάτα και γάλα ή τσάι εναλλακτικά. Οσον αφορά το δείπνο, προβλέπεται συνδυασμός βραστού αβγού με ντάκο, ελιές και αγγούρι κατά περίπτωση. Το γεύμα και το δείπνο συνοδεύονται από αραβική πίτα, ενώ στο συσσίτιο περιλαμβάνονται και 2,5 λίτρα εμφιαλωμένο νερό ανά άτομο για την κάλυψη της ημερήσιας ανάγκης. Ειδικό μενού υπάρχει για βρέφη (0-6 μηνών και 6-12 μηνών), εγκύους και θηλάζουσες, καθώς και για διαβητικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα