Χαλαρό «μασάζ» στους αγρότες

Χαλαρό «μασάζ» στους αγρότες06.02.2018Πρόσωπα

Αποφασίζουν την εξέλιξη του αγώνα έπειτα από τις δεσμεύσεις Αποστόλου για ικανοποίηση μερικών αιτημάτων

Μπορεί στα κρίσιμα αιτήματά τους (όπως οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ) οι εκπρόσωποι της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων να μην έλαβαν απάντηση, ωστόσο απέσπασαν αρκετές δεσμεύσεις στο τετ α τετ που είχαν χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής ενημέρωσαν τους αγρότες, κατά τόπους, στα μπλόκα για τα αποτελέσματα της συνάντησης και έως σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε το ακατάσχετο του λογαριασμού για τους αγρότες που έχουν οφειλές έως το ποσό των 15.000 ευρώ σε ετήσια βάση, το «πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, την επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42.000.000 ευρώ έως αρχές Μαρτίου και την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι δεν θα περικοπεί καμία αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητά τους. Οπως δήλωσε ο υπουργός, «έγινε ουσιαστική και εις βάθος ανάλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και στο πλαίσιο των μνημονιακών συγκυριών της χώρας, το υπουργείο προχωρά όπως έως τώρα στην υλοποίηση μέτρων προς όφελος του αγροτικού κόσμου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενωτικών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου. Οπως είπε «στην καρδιά των αιτημάτων μας δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις, όπως οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και το αγροτικό πετρέλαιο» και πρόσθεσε «θα μεταφέρουμε στα μπλόκα τις συζητήσεις προκειμένου να αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Λάρισας Ρίζος Μαρούδας σημείωσε ότι «δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, όπως η μη επιβολή πράσινου τέλους στην άρδευση για μια πενταετία, η κατάργηση του φόρου στο κρασί, καθώς και η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή που θα ενισχύσει τους μικρομεσαίους» και κατέληξε λέγοντας ότι «περιμένουμε να υλοποιηθούν». Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες μορφές αγώνα που μπορούν να ακολουθήσουν οι αγρότες εκτός από τα τρακτέρ στους δρόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα