Χαλάει η συμφωνία των Πρεσπών

Χαλάει η συμφωνία των Πρεσπών09.12.2018Παρασκήνιο

Δύσκολα πλέον θα βρει ο Τσίπρας τους 151 για την κύρωση στη Βουλή

■ Οι προκλητικές δηλώσεις του Ζάεφ, που φωτίζει τα σκοτεινά σημεία του deal, έχουν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις σε όλους όσοι είχαν την πρόθεση να υπερψηφίσουν

■ Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα, ποιοι βουλευτές κάνουν πίσω σιγά σιγά. Ετοιμο το Plan B, που προβλέπει

προσφυγή σε πρόωρες κάλπες

Η Θέση μας: Η Μέρκελ έφυγε, η Γερμανία μένει...

Διαβάστε επίσης:

►Οι 50 ημέρες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών►Ο Αδωνις προωθεί τον Σταμάτη Πουλή (του ΚΕΕΛΠΝΟ) για τη λίστα της ΝΔ στον Δυτικό Tομέα της Β' Αθηνών!►Οταν τα έσοδα ήταν λάδι, κρασί, φρούτα, χαρούπια και σταφίδες!►Οδηγός για τη φορολογία κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών►Το μπούλινγκ στους εισαγγελείς για την «υπόθεση Ριχάρδου»►Πώς οι μειώσεις στις εισφορές γίνονται μειώσεις στις συντάξεις►Θεσσαλονίκη: Ο αντι-Μπουτάρης που δεν βρίσκεται και το τοπίο στην Κεντροδεξιά►Οι πίσω μου σελίδες: Ο Κλάπτον και οι Four Juniors στο cine Τερψιθέα►Πειραιώς: Στη δίνη της απειλούμενης με χρεοκοπία «Thomas Cook»

Χάνει τους «151» ο Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Η κυβέρνηση, αφού υπέγραψε την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, και πίστεψε ότι με επικοινωνιακή διαχείριση μπορεί να τη... βγάλει καθαρή, αρχίζει τώρα να σκέφτεται το Plan B, που θέλει προκήρυξη πρόωρων εκλογών με το διακύβευμα του κρίσιμου εθνικού ζητήματος, του Σκοπιανού. Με αυτόν τον τρόπο «δραπετεύει» από τις ευθύνες της πετώντας την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης του θέματος στην επόμενη κυβέρνηση.

Οι σκέψεις για ενεργοποίηση του Plan B, τις οποίες επιβεβαίωσε με δήλωση-βόμβα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, λέγοντας ότι είναι πιθανό να σπάσει η συμφωνία και να μην έρθει για κύρωση στη Βουλή, έχουν να κάνουν τόσο με τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος φροντίζει να φωτίζει τα σκοτεινά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφήνουν περιθώρια για την έκφραση αλυτρωτισμού και έγερση αξιώσεων σε βάρος της Ελλάδας, όσο και με το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος θεωρεί ήδη «νεκρή» τη συμφωνία και θα την καταψηφίσει. Φαίνεται επίσης πως διαταράσσονται οι πολιτικοί συσχετισμοί στους οποίους είχε βασίσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για την υπερψήφιση της συμφωνίας. Θεωρούσε δεδομένη τη στήριξη από το Ποτάμι, καθώς επίσης τη θετική ψήφο κάποιων βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. και ανεξάρτητων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Καταγγελίες

Οι προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, οι οποίες παραπέμπουν ευθέως σε αξιώσεις σε βάρος της χώρας μας, φαίνεται να δημιουργούν νέα δεδομένα.
Η Νέα Δημοκρατία σηκώνει τους τόνους, αφενός καταγγέλλοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού» και αφετέρου επιχειρώντας να δημιουργήσει πολιτικές συμμαχίες με στόχο να μπλοκάρει την ψήφισή της. Συγκεκριμένα, ασκεί πιέσεις στο Ποτάμι για συνεργασία ακόμη και πριν από τις εκλογές, όπως είπε ξεκάθαρα και ο Γιώργος Αμυράς.

Σε περίπτωση που προχωρήσει το φλερτ μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Ποταμιού, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να προβλέπει σε μία μόνο θετική ψήφο: Αυτή του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σπύρος Λυκούδης έχει μιλήσει και αυτός για συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, αλλά δεν φαίνεται να έχει κατασταλάξει. «Δεν μπορώ να αγνοήσω τα ζητήματα συμβιβασμού» είπε, εννοώντας τη γλώσσα και την ιθαγένεια που θέτει ο Ζάεφ. Ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης και ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπό την πολιτική και κοινωνική πίεση δεν είναι τίποτα δεδομένο και γι' αυτούς. Οι υπόλοιποι δύο βουλευτές, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν τη Νέα Δημοκρατία.

Αν όντως εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, τότε το Μέγαρο Μαξίμου ως εναλλακτική για να συμπληρώσει τα 151 «ναι» έχει να απευθυνθεί στους ανεξάρτητους βουλευτές και σε αυτούς των ΑΝ.ΕΛ. που ενδεχομένως θα διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή. Από τους 10 ανεξάρτητους, δύο είναι αυτοί που βλέπουν θετικά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία προσφάτως εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, και τον Χάρη Θεοχάρη.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ποντάρει με σιγουριά στο τι θα πράξουν οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που έχουν διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή του κόμματος. Τα περί διδασκαλίας «μακεδονικής γλώσσας» που είπε ο Ζόραν Ζάεφ αναμφίβολα θα προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις σε όσους σκέφτονται να πουν το «ναι», όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αν και επανέλαβε ότι θα υπερψηφίσει και θα παραδώσει την έδρα του. Ο αντιπρόεδρος όμως του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης με αφορμή την πρόκληση Ζάεφ σκλήρυνε τη θέση του μιλώντας για αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που ερμηνεύτηκε και ως «παράθυρο» για στήριξη πρότασης μομφής.

Η παρέμβαση από Νίμιτς και ΝΑΤΟ

Θεωρούν δεδομένο στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως, αν συνεχίσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων να κάνει εμπρηστικές και αλυτρωτικές ομιλίες, όπως αυτές περί «μακεδονικής γλώσσας», θα υπάρξει απώλεια ψήφων και θα διακινδυνεύσει ο αριθμός των «151».

Μετά την αφωνία των πρώτων ωρών ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να βάλει «στον πάγο» τον Ζόραν Ζάεφ και να κινητοποιήσει τον ξένο παράγοντα, εν προκειμένω τον Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός διαμεσολαβητής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ζάεφ και του συνέστησε να μην προκαλεί, καθώς μπορεί να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, κάλεσε τα Σκόπια να εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών για να γίνουν μέλη της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών αρχίζουν σιγά σιγά και αποκαλύπτονται πλήρως, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να τους βάλει κάτω από το χαλί.

Οσα ακούγονται περί πρόσθετου ερμηνευτικού πρωτοκόλλου, για να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα σε ό,τι αφορά τη γλώσσα και το έθνος, είναι εμβαλωματικού χαρακτήρα. Μόνη λύση είναι η κατάργηση της συμφωνίας όσο είναι ακόμη νωρίς.

Τα σταθερά μηνύματα Παυλόπουλου

Σταθερά ο Προκόπης Παυλόπουλος στέλνει το μήνυμα στα Σκόπια, εμμέσως και στην κυβέρνηση Τσίπρα, ότι χωρίς την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες δεν πρόκειται να λάβουν το εισιτήριο ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο σπεύδει να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και να προλάβει κακοτοπιές. Ηταν μάλιστα ο πρώτος που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιδιώξεις των Σκοπιανών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί ότι με τη συμφωνία πουθενά δεν κατοχυρώνεται «μακεδονική εθνότητα».

Συγκεκριμένα, από την Κέρκυρα στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας στους απανταχού Απόδημους Επτανησίους είχε τονίσει, δεδομένων των προκλητικών δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ, ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να θεωρείται οριστικοποιημένη δίχως, τουλάχιστον, τη διευκρίνιση ότι πουθενά δεν κατοχυρώνεται με αυτή μακεδονική εθνότητα». Είχε καταστήσει σαφές ότι είναι αναγκαία η ρητή και έγγραφη δέσμευση των Σκοπίων ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίζει με βάση το Διεθνές Δίκαιο κάποια εθνότητα, αφού ο όρος «nationality» σημαίνει μόνο υπηκοότητα.
Δυστυχώς δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες του κ. Παυλόπουλου, αφού ο κ. Ζάεφ έσπευσε να μιλήσει από το βήμα του Κοινοβουλίου για διδασκαλία «μακεδονικής γλώσσας» στη «Μακεδονία του Αιγαίου».

Με αφορμή τις νέες αυτές προκλητικές δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε πάλι να στείλει μήνυμα στα Σκόπια ότι «η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί αυθαίρετες και αλυτρωτικές ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών». Τόνισε επίσης «μόνο αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει εγγυήσεις, τότε θα είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Keywords
thomas cook, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, deal, ετοιμο, μερκελ, αδωνις, κεελπνο, cine, χρεοκοπια, συριζα, ξυδάκης, βουλη, ελλαδα, καμμενος, νέα, εκλογες, φλερτ, σκοπια, νατο, λύση, κερκυρα, διευκρίνιση, σημαίνει, ΠΓΔΜ, ενωση, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Αμυρας, μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, θεσσαλονικη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, φορολογια 2013, ψαριανος, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, βημα, γερμανια, δημοκρατια, εδρα, ιθαγενεια, πιεση, το βημα, φλερτ, φρουτα, αδωνις, απωλεια, αφορμη, αφωνια, βομβα, βρισκεται, γεγονος, γινονται, γλωσσα, γρηγορης, δεδομενο, δηλωση, δηλωσεις, διευκρίνιση, δινη, εγερση, εγγραφη, ειπε, εκφραση, ετοιμο, εφυγε, ισχυει, θεοδωρακης, κυβερνηση, κομμα, κρασι, λαδι, λύση, μαξιμου, μηνυματα, νατο, ξυδάκης, ορος, σελιδες, συγκεκριμενα, σκεψεις, σπυρου, το εθνος, υπηκοοτητα, φορολογια, cine, deal, σημαίνει, σπυρος, θανασης, θετικα
Τυχαία Θέματα